2020: hét jaar van de duurzame mode?

Het is duidelijk dat 2020 als een bijzonder jaar de boeken in gaat. Maar, wij zijn van die glas-half-vol mensen die graag positief naar dingen kijken. Vanuit die gedachte kunnen we over 2020 zeggen dat het het jaar is waarin we terug naar de basis gingen. Waarin zaken als duurzaamheid, ambacht en verantwoord kopen meer aandacht kregen. Daarom dopen we bij deze graag 2020 als hét jaar van de duurzame mode.

Om dat te vieren delen we vandaag in samenwerking met duurzame kledingsite watMooi de fijnste voorbeelden én hebben we iets heel speciaals voor jullie: een kortingscode van 15%! Gebruik in de webshop van watMooi de code gvdw9 om hier gebruik van te maken.

Transparante kledingmarkt

In de rapportage a State of Fashion werd 2019 genoemd als het jaar van wakker worden (‘The year of awakening’), waarbij de cijfers lieten zien dat consumenten wereldwijd meer transparantie en sociale verantwoordelijkheid eisen van kledingmerken. 2019 maakte de weg klaar voor een Sustainable 2020!

Jurk van People Tree, voorbeeld van duurzame mode
Jurk People Tree – te koop bij watMooi

Greenwashing is passé

In 2020 is het duidelijk dat greenwashing een slecht plan is. Het goede plan voor merken is om authentiek en transparant te zijn. De consument van 2020 is kritisch, onderzoekt de hele keten en is mondig.

Vegan leer legging
Alchemist – Legging Vegan Leather Look Dark Forrest

Duurzame stoffen

We zien het meer en meer: kleding gemaakt van afval zoals visnetten of oude postzakken. Of, van gerecycled plastic flessen. Daarnaast komen stoffen als econyl, tencel en bamboe vaker voor. Ook zien we minder gebruikelijke varianten waar we enthousiast van worden: duurzame mode van fruitleer, brandnetels, bladeren van de ananas. Wie weet wat we nog meer gaan tegenkomen?!

Alchemist opengewerkte trui: duurzame mode
Alchemist opengewerkte trui

Duurzaam = eerlijk

Bij duurzaamheid hoort ook een eis dat het fair is. We eisen dat onze kleding in goede omstandigheden geproduceerd is en dat de werkers een eerlijk loon verdienen. En dat zien we terug: duurzame merken zijn hier transparant over en vertellen hun sociale verhaal. En we kunnen niet anders dan dat volmondig toejuichen en het als voorbeeld stellen voor alle merken.

het Nederlandse merk King Louie – te koop bij watMooi

Duurzame fashion van 2020 in cijfers

Online fashion zoektool Lyst publiceerde onlangs het Conscious Fashion Report 2020 betreft mode & duurzaamheid. Interessant is dan ‘vegan leather’ met 69% gegroeid is, met maar liefst 33100 maandelijkse zoekopdrachten. Ook eco-leer als term is in opkomst, terwijl ‘leather’ – oftewel normaal leer – daalt in zoekopdrachten (met 3,5% jaarlijks).

Duurzame jurk van Alchemist
Alchemist

Sinds november is ‘organic cotton’ met 23% gegroeid, ‘biodegradable’ met 10%, ‘recycled plastic’ met 35% en met name de recycled plastic sneakers van Adidas doen het goed met een toename van 305% in zoektermen.

Slow fashion season

We hopen dat slow, fair en duurzame mode de standaard zal zijn voor iedereen maar we beseffen dat dat moment er nog niet is. Daarom steunen wij graag Collaction’s Slow Fashion Season. Hierin gaan we gezamenlijk de uitdaging aan om drie maanden lang (of langer, als je wilt) bewuste keuzes te maken op het gebied van mode. Ga voor tweedehands, herontdek je kledingkast of koop duurzame en verantwoorde merken (zoals de prachtige voorbeelden in dit artikel). Breng met elke euro die je uitgeeft een stem uit voor de wereld die je wilt zien!

Duurzame mode van Blutsgeschwister
Trui Sweat Lang Mushroom Party van Blutsgeschwister