4 simpele tips om energie te besparen

Energie besparen

Energie: we hebben het allemaal nodig. Een lampje aan om een goed boek te kunnen lezen, een behaaglijk huis in de winter en, laten we wel wezen, onze favoriete apparaten zijn toch een stuk minder interessant zonder stroom. Nu zijn wij groot voorstander van groene stroom (en dan wel de échte groene stroom), maar ook van minimaliseren. De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom, 4 simpele tips voor energiebesparing (en dat is nog goed voor de portemonnee ook!)

1. Een goed geïsoleerde woning

Een goed geïsoleerd huis levert misschien wel de meeste besparing op. De stookkosten zijn lager en in de zomer blijft je huis koeler. Een mooie start in isolatie krijg je bijvoorbeeld door het laten plaatsen van dubbele beglazing. Daarvoor hoef je geen goedkope en milieuonvriendelijke PVC kozijnen te laten plaatsen, want ook de houten kozijnen prijzen zijn tegenwoordig erg aantrekkelijk. Bovendien kieren ze niet en laten ook geen koude of warme lucht door. Om de isolatie verder te verbeteren, is het verstandig om de kozijnen te voorzien van isolatieglas. Mooi meegenomen: door goede isolatie bespaar je jaarlijks al snel honderden euro’s op de energierekening.

2. Bespaar tot 85% met LED

Waarschijnlijk weet je al dat onnodig licht laten branden in een ruimte die je niet gebruikt, zonde is. Even een lampje uit doen die je niet gebruikt is een snelle besparing. Ook besparen in ruimtes waar je wél licht nodig hebt is mogelijk. Zo zijn led lampen een stuk zuiniger met energie dan normale lampen. Een spaarlamp gebruikt maar liefst 75% minder stroom dan een gewone lamp en bij een LED-lamp ligt dit percentage zelfs op 85%. De levensduur is ook nog eens 50 maal zo lang als die van een gloeilamp. Tel uit je winst!

3. Verminder onnodig sluipverbruik als energieverspiller

Laat jij regelmatig de oplader van je telefoon in het stopcontact zitten? Laat je de wasmachine aanstaan tot deze vanzelf op stand-by springt? Dan verbruik je zonder het te weten elektriciteit. Ook wanneer je de tv niet uitzet op het toestel zelf, maar alleen op de stand-by knop op de afstandsbediening drukt, verbruikt deze nog energie. Een router die ’s nachts aan blijft staan en zelfs de afzuigkap die je niet gebruikt zijn bronnen van sluipverbruik. Voorkom dit door de apparaten volledig uit te zetten of waar nodig de stekkers eruit te trekken wanneer je ze niet gebruikt. En, wil je er écht goed voor gaan: duik dan eens in de wereld van domotica. Dit zijn slimme systemen die je kunt koppelen om zo je aspecten van je huis te automatiseren!

4. Stel je koelkast en vriezer goed in

Veel mensen weten het niet, maar de ideale temperatuur voor de koelkast is 6 graden en die voor de vriezer -18 graden. Daarbij is het belangrijk om je vriezer regelmatig te ontdooien, want door ijsvorming verbruikt deze meer energie om de temperatuur op peil te houden. En, voor de gemoedsrust – dat ontdooien hoeft niet een enorme klus te zijn. Met een goede planning heb je dit zo gedaan!

Nog een simpele (en logische) tip: Je koelkast of vriezer mag niet dichtbij de verwarming staan omdat deze warmte afgeeft. Bonus-tip: goedkoop is vaak duurkoop. We schreven er al eerder over: spaar liever even door voor een A+ (of +++) model.