Ecoleer, eco leder en vegan leer: wat is het precies?

Ecoleren tas

Enige tijd geleden kwam ik voor het eerst de term eco leer tegen. Enthousiast geworden door de term kocht ik meteen een tas van eco leder om te kijken hoe het beviel. En ik kan zeggen: het bevalt goed! Maar, nu ik vaak onderzoek doe naar duurzaamheid & een betere wereld vroeg ik me af: wat is het eigenlijk? Wanneer mag iets eco leer heten? Is dit een beter alternatief dan normaal leer? En, is het eigenlijk vegan? 

Wat is eco leer / eco leder?

Waar research normaliter juist voor duidelijkheid zorgt is het in dit geval tegenovergesteld: hoe meer ik lees, hoe verwarrender het wordt. Grofweg blijken er drie opvattingen te zijn:

  1. Eco leer is leer waarbij zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt tijdens de bewerking.
  2. Eco leer is gemaakt van de restanten van ‘normaal leer’. Het zit zo: bij het snijden van de patronen blijven er resten over. Deze worden vermalen en gecombineerd met polyester (dit is om het leer af te dekken zodat het beschermd wordt). Het kan bijvoorbeeld ook gemaakt worden van gerecycleerde oude leren jassen, autostoelen of banken.
  3. Eco leer is leer waaraan geen enkel dier te pas is gekomen.

Ik zocht verder, vooral omdat ik extra nieuwsgierig ben geworden door deze gemixte informatie. Wat blijkt? Het label eco leer wordt iets te vrijelijk gebruikt: het is dan ook geen ‘beschermde’ term. Oftewel: als ik een ijsklontje ecoleer zou willen noemen, zou dat kunnen… 

Vanuit persoonlijke mening vind ik de derde opvatting per definitie al niet onder eco leer vallen: ik geef dat het label kunstleer. Maar, dan blijft de vraag over wat eco leer nu écht is staan. Tijd voor opheldering! Daarom vroeg ik het de leverancier van mijn mooie tas: MoreThanHip!

Britste korthaar op tas
Onze kat Sake is dol op de tas – om op te zitten, maar ook vooral om aan te krabben. Daarom hangt de tas altijd preventief aan de kapstok 😉

Eco leer volgens MoreThanHip

Kees Meijer, partner bij MoreThanHip: “In onze optiek wijst de term ecoleer naar de manier waarop het leer is gelooid, dus zonder of met minder chemicaliën dan regulier gelooid leer. In plaats van chemicaliën worden grotendeels plantaardige stoffen gebruikt om het leer te looien. De semi-ecoleren tassen die wij onder ons eigen label in Colombia laten produceren zijn gemaakt van leer dat met 50% minder chemicaliën is gelooid. Vandaar de typering semi-ecoleer. Hergebruikt leer is in onze ogen geen ecoleer, maar recycling of upcycling.”

Eco leer in gebruik

Eco leer heeft wél de leerlook, maar het is minder grof en hard waardoor het een zachtheid heeft die ik erg mooi vindt. Omdat wij zo blij met de tas waren hebben we hier in huis ook vier stoelen van ecoleder besteld en ook daar zijn we erg blij mee. Het leer blijft mooi, zit heerlijk zacht en past met de zachte cognac look perfect in onze rode keuken. Vlekken krijgen we  gemakkelijk weg met een vochtig doekje. 

Definitie van eco leer

Kees zet een helder verhaal uiteen en het is een verhaal waar wij ons in kunnen vinden. Daarom stellen wij voor dat als definitie voor eco leer aan te houden: de eerste opvatting is dus de meest treffende (“eco leer is leer waarbij zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt”). De tweede opvatting is natuurlijk ook eco-vriendelijker dan leer wat niet van restanten wordt gemaakt, maar daarvoor is een term als recycle leer inderdaad treffender. De derde optie kennen we al als kunstleer. Overigens: wij zouden het wel prettig vinden als er een beschermde term voor zou komen (en een maatstaf: met welke hoeveelheid chemicaliën mag het wel of niet eco genoemd worden?), dat zou een hoop verwarring schelen.

Is het duurzaam?

Eco-leer is dus niet per se duurzamer dan ‘normaal’ leer, in tegenstelling tot recycle leer. Maar, aangezien recycle leer gemaakt is van restanten is dat geen ideale oplossing voor meer duurzaam leer. Vanuit de traditionele zin van duurzaamheid, het lang met producten kunnen doen, is leer wel een goed voorbeeld – het gaat lang mee. Ons advies is dan ook om zo lang mogelijk te genieten van je leer en het met zorg te behandelen (voorkom bijv. uitdroging door het af en toe in te smeren). Dat is wel zo duurzaam 😉

Onderhoud van eco leer

De chemische stoffen waarmee ’traditioneel’ leer behandeld wordt geven ook een bescherming tegen de elementen. Dit is bij ecoleder niet het geval en daarom kan ecoleer bijvoorbeeld makkelijker verkleuren in zonlicht. De simpelste oplossing hiervoor? Je producten niet in de zon zetten 😉

Een groot voordeel: waar je normaal leer met speciale producten moet onderhouden, is dit in het geval van ecoleer niet nodig. Simpelweg af en toe stofzuigen en een vochtige doek eroverheen halen en je bent klaar!

Disclaimer: veganistisch leer

De laatste jaren geven steeds meer producenten hun materialen het label ‘veganistisch leer’, puur omdat het een hippe term geworden is en de verkopen hierdoor kunnen stijgen. Veel van deze producten zijn gemaakt van materialen die niet afbreekbaar zijn en bijdragen aan de plastic soep. Een kleine disclaimer is dus gepast: verdiep je er altijd even goed in voor je dit soort producten koopt. Het is wellicht beter voor dieren, maar niet per se voor de wereld!

NB: De focus van dit artikel is de zoektocht en uiteenzetting van wat eco leer is. Vandaar dat wij verder niet in gaan op zaken als de diervriendelijkheid en de impact daarvan. Over het algemeen zal de keus voor een niet-leren (ook niet eco) -tas de betere optie voor de wereld zijn. Echter: pragmatisch gezien zullen er altijd mensen zijn die graag leer willen en voor die mensen is eco-leer een goede stap. En daar gaat Goed voor de Wereld over: kleine verbeteringen voor een betere wereld!