Inspirerend! Feline Hunink over vluchtelingen, koopziekte en kleding met een verhaal.

Feline van DOTT.

Kleding van organisch katoen, gemaakt door oud-vluchtelingen. Voor de 22-jarige Feline Hunink is het de dagelijkse gang van zaken. Samen met mede-oprichter Roos van Geenen is ze begin dit jaar het bedrijf DOTT. young ethical fashion begonnen. “Zelf moet ik ook minder koopziek zijn.”

Laten we bij het begin beginnen: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Feline Hunink, ik studeer een Master Strategic Product Design aan de TU Delft en ik heb samen met Roos van Geenen begin dit jaar DOTT. opgericht. Intussen hebben we een team van 4 personen: Ali, Tamer en wijzelf.

Ali & Tamer hebben een vluchtelingenachtergrond en hebben in de landen waar ze vandaan komen (Somalië en Syrië) allebei in kledingwinkels gewerkt. Een fantastische wisselwerking: zij kunnen ons vanuit hun jarenlange ervaring meer leren over de kledingindustrie en wij kunnen hen kansen bieden en helpen met de Nederlandse taal. Goed om te weten: het is geen vrijwilligerswerk of subsidieklus, wij betalen ze gewoon een normaal uurloon. In ons atelier in Nijmegen maken wij kwalitatief sterke, ambachtelijke producten. DOTT. is meer dan een kledingbedrijf, het is kleding met een verhaal.”

“In het begin wilden we vooral dat DOTT. bekend zou worden en we er mee konden verdienen. Nu wij zien hoeveel verschil we hebben gemaakt voor Tamer & Ali willen we vooral meer mensen die kans geven.”

Wat frustreert jou het meest aan de huidige staat van de wereld/samenleving?

“Nou…heb je even? We kunnen het er allemaal over eens zijn dat er een hoop dingen in de wereld op het moment niet oké zijn. Als ik het even beperk tot de commercie frustreer ik me de laatste tijd vooral aan de koopdrang van de mens. Die drang heb ik zelf ook hoor, I’m no saint. Maar, mensen worden steeds meer aangespoord om meer te kopen door acties als 1+1 gratis en stapelkorting.

Het lijkt vaak alsof kwantiteit boven kwaliteit gaat en daardoor krijg je dat je minder waarde hecht aan de producten die je daadwerkelijk koopt. Ik zou zo graag zien dat we van een koopzieke samenleving weer naar een samenleving gaan waarin mensen waarde hechten aan de dingen die ze kopen. Liever weken sparen voor dat ene leuke jasje en er daarna oprecht en langdurig blij mee zijn dan 10 shirtjes kopen die je na een korte tijd weer weg kan gooien.”

DOTT. duurzame kleding campagne
Foto: Beren van Breda

Hoe ga jij hier zelf mee om? Welke stappen zet jij tegen dit overconsumeren? 

“Ik probeer voor mezelf minder koopziek te zijn door er vooral meer bewust van te zijn. Helaas ben ik wel gevoelig voor dingen als ‘vanaf €50,- gratis verzending‘. Als er in mijn mandje dan iets van 15 euro zit denk ik: ‘Als ik nou voor nog maar 35 euro er bij koop is de verzending gratis. BESPAARD. Gratis geld!’

De realiteit: verzenden is een euro of drie, doe normaal. Dus tegenwoordig denk ik hier veel meer over na en bestel ik niet meer automatisch het gehele bedrag. Ook denk ik veel langer na over aankopen: als ik een week (of langer) elke dag wel een keer aan het product denk, dán koop ik het en ben ik er ook écht heel blij mee.”

“Tegenwoordig denk ik veel langer na over aankopen. Als ik het dan koop ben ik er ook écht heel blij mee!”

Welke dingen doe jij juist niet duurzaam (en wil je ook niet op inleveren)?

“Ik weet dat het slecht is en dat vlees (nou ja, de productie ervan) een van de grootste energievervuilers is maar stoppen met vlees kan ik nog niet aan toegeven. Ik probeer wel te minderen, dat wel, maar helemaal stoppen met vlees is voor mij echt heel moeilijk.”

Welke simpele (duurzame) stap vind jij dat iedereen zou moeten zetten?

“Ik denk dat iedereen wel kan letten op de al genoemde “koopziekte”. Je ziet en hebt het namelijk overal: kleding, voeding, spullen etc. Koop die mooie kast van IKEA gewoon tweedehands op marktplaats, shop (als je dan toch echt moet shoppen) in goede webshops en laat je niet teveel verleiden tijdens de hamsterweken van Albert Heijn.”

“Het is zoveel makkelijker dan je denkt om iets bewuster en dus duurzamer te leven, just try it!”

Wat zijn jouw favoriete producten, diensten en organisaties die wat goeds doen voor de wereld? 

“Oef, dat is een moeilijke, er zijn er zo ontzettend veel. Waarschijnlijk weet ik van de helft ook niet eens dat het duurzaam is, haha. Ik vind het super als een bedrijf een bestaand product beter maakt door bijvoorbeeld de levensduur te verhogen. Veel mensen zal deze verandering dan niet eens opvallen maar het effect is gigantisch.

Of je nou 10 jaar met één product doet wat 10 euro kostte, of in tien jaar tijd vijf keer hetzelfde product moet weggooien en opnieuw moet kopen voor 2 euro. Denk eens aan de productiekosten en vervuiling die je dan kan besparen! Zulke ontwerp aanpassingen vind ik heel gaaf. Ik kan dan ook niet wachten op wat ze de komende jaren allemaal gaan ontdekken op het gebied van duurzamere grondstoffen, materialen, technieken en meer!”

Duurzame kleding van DOTT.

Meer weten over DOTT. young ethical fashion? Bezoek hun website op https://dottshop.nl/

Meer lezen over duurzame en goede webshops? Dan raden we je ‘favoriete, duurzame en eco-vriendelijke webshops’ aan.