Op de lokale tour: vlees direct van de boer!

Vlees uit de regio

Schandaal na schandaal was het afgelopen jaar in de vleesindustrie en de supermarkten: Nederlands rundvlees wat als Iers vlees verkocht werd, paardenvlees in het rundvlees, plastic in 25.000 kilo vlees en dan hebben we het nog niet eens over de omstandigheden voor de dieren die soms ronduit abominabel zijn. Persoonlijk ben ik te dol op vlees om vegetarisch te worden maar er zijn gelukkig ook andere alternatieven. Ik ga op de lokale tour!

Regiowinkel

Zelf woon ik in De Bilt (dus jullie weten altijd wat voor weer het is in mijn buurt), provincie Utrecht. Niet al te ver van mijn huis is landwinkel de Hooierij, een gezellige regiowinkel met veel verschillende lokale producten. Het leukste van deze winkel is dat je je kan aanmelden voor vleespakketten. Je ontvangt ruim van tevoren een bericht met de datum waarop de koe geslacht wordt en wanneer je het vlees kunt ophalen. Het vlees kun je dan (bijna) gelijk na de slacht ophalen: verser wordt het niet! En – omdat je het ruim van tevoren weet kun je ondertussen vast wat ruimte in je vriezer maken. Een ander leuke extra van dit soort regiowinkels is dat ze vaak bijzondere koeien hebben. Zo heb ik vlees van de Biltse/Belgische Blauwe gekocht.

vleespakket regiowinkel

Jaloers? Ook zin in een goed vleespakket? Je kunt natuurlijk even de auto naar De Bilt pakken, maar een makkelijker alternatief is wellicht om te kijken wat er in je eigen buurt mogelijk is. Daar is gelukkig een hele makkelijke website, met informatieve kaart, voor: http://www.regiovlees.nl/vleesveehouders-op-de-kaart/. Zo weet ik dankzij deze tool nu dat ik blonde d’aquitaine (dat is een koeienras) bijvoorbeeld in Terborg kan vinden. Handig!

Geen zin om zelf naar de boerderij te rijden? Sommige bezorgen de producten! Geen boer in de buurt die bezorgd? Dan zijn er nog initiatieven zoals www.koopeenkoe.nl of https://www.vandeboer.com/– hier kun je je vleespakket gemakkelijk thuis laten bezorgen. Vergeet je niet om van te voren ruimte in je vriezer te maken?

De voordelen

Ik hoop dat jullie ook al fan zijn geworden van lokaal inkopen maar om toch nog even die laatste twijfels weg te halen heb ik nog enkele goede voordelen voor jullie:

  • Gemak! Het vleespakket heb je in je vriezer en geloof me: het duurt wel even voordat je alles op hebt. Dat scheelt weer een paar keer naar de supermarkt gaan. Hoera!
  • Nom nom! Persoonlijk vind ik het vlees van de boer lekkerder dan het vlees uit de supermarkt.
  • Je weet precies waar je vlees vandaan komt en hoe de dieren gehouden worden.
  • Je helpt de lokale boeren.
  • Minder uitstoot van CO2 – het vlees hoeft immers niet tussen landen vervoerd te worden.
  • Op deze manier help je bijzondere rassen in stand te houden en proef je eens wat anders.

Al met al is deze manier van vlees kopen in het algeheel veel beter voor de wereld dan het kopen van vlees in de supermarkt. Tel daarbij op dat het extra lekker en diervriendelijk is en dat je lokale ondernemingen helpt. Ik zeg doen!