De wereld na orkaan Irma: wat kun jij doen?

Hurricane Irma

De krachtigste orkaan die de Atlantische Oceaan ooit heeft gezien: Irma. Met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur raasde Irma over het Caribisch gebied en Florida.  Behalve de sterke winden zijn met name de regen en de vloedgolven voor deze eilanden zeer bedreigend. Zware regenval kan zeker in een gebied met hoogteverschillen landverschuivingen en modderstromen veroorzaken. De afbeeldingen van het gebied zijn schokkend en de dodentallen lopen op. Het is dan ook tijd om in actie te komen. Wat kan jij, vanuit Nederland, doen om de getroffenen te helpen? 

Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba

Het Rode Kruis noemt de situatie op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zeer zorgwekkend. De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen. Naar schatting is 70 procent van de huizen verwoest. Maar er is ook goed nieuws: op zondag 10 september is er met hulp van defensie schoon drinkwater en voedsel naar het getroffen gebied gestuurd. Dit kon dankzij de ruimhartige donaties van vele Nederlanders. Op dit moment is er al meer dan 1,5 miljoen euro gestort via Giro 5125.

Wat kun jij doen om te helpen? Simpel: je kunt storten op Giro 5125 of IBAN nummer NL02 INGB 000 000 5125. Daarnaast kun je een actie organiseren om geld in te zamelen en deze via de website van het Rode Kruis aanmelden.

Haïti en de Dominicaanse Republiek

Orkaan Irma heeft het straatarme Haïti geschampt. In krottenwijken rond de tweede stad Cap Haitien staat het water een meter hoog. Huisraad en afval drijven door de straten. ‘We zijn blij dat het ergste voorbij is.’ Een humanitair team van Oxfam is in Cap Haitien aanwezig. Ze nemen op dit moment de schade op om duidelijk te krijgen welke hulp nodig is. Ook de Dominicaanse Republiek is geraakt door de orkaan en hier zijn veel huizen beschadigd. Ook een brug die beide landen verbindt is verwoest. Het grootste risico op dit moment is vervuild drinkwater, wat kan leiden tot uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Zonder behandeling is deze ziekte vooral dodelijk voor kinderen en ouderen. Oxfam Novib zet zich in voor dit gebied en kan goed hulp gebruiken.

Wat kun jij doen om te helpen? Doneer op de website van Oxfam Novib.

Kinderen

Kinderen zijn altijd heel kwetsbaar na een ramp. Met een gift kan Unicef hen helpen met schoon water, sanitaire voorzieningen en voeding. Ook herenigen ze kinderen met hun familie en zorgen ze voor onderdak en psychosociale hulp.

Wat kun jij doen om te helpen? Help de kinderen in getroffen gebieden door te doneren op de website van Unicef.

Updates via USAR

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten een volledig team van USAR.NL naar het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint Maarten te sturen. Het team, bestaande uit 59 mensen, zal aan de coördinatie van de noodhulpverlening gaan bijdragen, humanitaire noodhulp bieden en de civiele hulpdiensten op het eiland gaan ondersteunen.USAR.NL is een team van professionals waaronder brandweerpersoneel, verpleegkundigen en artsen, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. De afgelopen dagen waren er al enkele verkenners op de eilanden en vanochtend is het team gestuurd. Via een liveblog op https://www.usar.nl/ is hun werk op een duidelijke en beeldende manier te volgen. Ook via twitter kun je up to date blijven, zoek dan op @usarnl.

Een persoonlijk perspectief

Vorige winter heb ik zelf een reis gemaakt door de Caribbean, waarbij ik o.a. Sint Maarten, de Dominicaanse Republiek, Cuba en Miami heb bezocht. Het is een prachtig gebied waar de mensen hard werken om een goed leven voor zichzelf te maken. Veel van deze gebieden leven van toerisme en hebben de inkomsten hiervan hard nodig. Een orkaan als deze heeft dan ook enorme impact voor deze eilanden en juist daarom is hulp hard nodig.