“Zit er nou plastic in mijn kleding?!”

Microplastic in kleding

Je verwacht het misschien niet, maar in ongeveer 60% (bron) van alle kleding zit wel een vorm van plastic verwerkt. Stoffen als polyester, nylon, rayon & polyamide worden allemaal gemaakt van olie. Er wordt verwacht dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen, (bron) omdat er steeds nieuwe stoffen bijkomen. En zo groeit en groeit de hoeveelheid plastic in de oceanen.

Wat je misschien niet weet is dat er enorm veel energie voor nodig is om deze stoffen te maken. Voor een ton stof gemaakt van polyester is 36.000 KWH uur nodig. Dat is evenveel energie als 10 gemiddelde huishoudens per jaar gebruiken! (bron)

Microplastic in de wasmachine

Naast de productie is er een nog groter probleem. Of eigenlijk een kleiner probleem met grotere gevolgen. Wacht, laat ik het gewoon even uitleggen.

Als je kleding wast waar een vorm van plastic in verwerkt zit, dan krijg je frictie in de wasmachine en komen er hele kleine deeltjes vrij. Deze zijn zo klein dat ze dwars door het filter gaan en vroeg of laat in de oceaan terecht komen. Nu denk je misschien, wat is er nou zo erg aan miniscule deeltjes plastic? Nou, een heleboel (bron) ! Zo is er uit onderzoek op vismarkten in Californië al naar voren gekomen dat in meer dan 25% (bron) van de vissen deze kleine plastic deeltjes terug te vinden zijn! Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat het niet verstandig is als wij straks allemaal plastic vissen gaan eten. Plastic kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken als je het opeet (bron) en daar wordt niemand blij van.

De ironie van recycling

Nu is er nog iets grappigs aan de hand. Nou ja grappig … het is eigenlijk best triest, maar het geeft wel goed weer hoe wij soms niet goed het hele plaatje kunnen zien. Het is namelijk zo dat je nu kledingmerken ziet die plastic flessen recyclen tot kledingstukken. “Mooi initiatief” zou je denken, maar helaas is het effect (bron) hiervan negatief.

Een vis kan namelijk een plastic fles die in de oceaan drijft niet zomaar opeten, maar microvezels afkomstig van een kledingstuk dat gemaakt is van diezelfde fles wel! Trap dus niet in het verhaal dat recycling zonder nadelen komt!

Wat kan ik hiertegen doen?

Waarschijnlijk heb je, net als de meeste van ons, al kledingstukken die een vorm van plastic bevatten. Moet je die dan ver weg stoppen in de kast? Nee hoor, er zijn gelukkig ook andere oplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld een mooie waszak kopen die de kleine deeltjes tegenhoudt!

Het is natuurlijk nog beter om in de toekomst kleding die een vorm van plastic bevatten helemaal te vermijden en om over te stappen op natuurlijke materialen zoals hennep, linnen, tencel of biologisch katoen. Deze laten namelijk geen schadelijke deeltjes los als ze gewassen worden en zorgen er dus ook niet voor dat elke vis zo voor de helft uit plastic gaat bestaan. Toffe merken die al goed bezig zijn met het gebruik van natuurlijke materialen zijn:  Blue Ben, Patagonia, MUD jeans, Hoodlamb en thought (die bijvoorbeeld heerlijke bamboe sokken verkopen!).