Duurzame materialen: sneakers van appelleer

duurzame sneakers van appelleer

Het Belgische merk Komrads heeft de primeur: vegan sneakers gemaakt van appelleer. De bovenkant van de APL sneaker is van appelleer, de rest van gerecycleerd rubber, hergebruikte petflessen en gerecycleerd katoen. Met recht eco, duurzaam, recycled en goed voor de wereld dus! En, goed nieuws – we zien steeds meer producten van appelleer langskomen. Tijd voor een exposé.

Wie is Komrads?

Met als grote voorbeeld kledingmerk Patagonia heeft Komrads duurzaamheid hoog in het vaandeel en dat merk je in de hele productielinie. Toekomstdroom is een 100% circulaire schoen waarbij je de schoen kan leasen. Een schoenen abonnement zeg maar, waarbij je na gebruik de schoen weer kan inleveren voor hergebruik.

De start was er dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne: in twee dagen verkochten ze 1000 paar schoenen en haalden ze 100.000 euro op.

Wat is appelleer?

Simpel: een leerachtig fabrikaat gemaakt door appelpulp van klokhuizen en schillen verschillende (natuurlijke) processen te laten ondergaan zoals fermenteren. Doordat de term ecoleer in populariteit groeit was de noemer ‘appelleer’ dan ook voor de hand liggend. Maar, het heeft dus feitelijk niets met leer (van dierenhuiden) te maken en is dus helemaal vegan.

Hoe ziet het er uit en voelt het?

Appelleer zit er niet anders uit als ander ecoleer en ook in gebruik is het overeenkomstig. Het enige wat mijn inziens even verschilt is de stugheid van het materiaal: je moet de APL sneakers even goed inlopen om die stugheid er uit te krijgen. Maar, dat heb je met andere sneakers soms ook 😉

De sneakers zijn lekker minimalistisch en passen daardoor bij bijna elke outfit. Sneakers onder je Mud Jeans met een fijn shirt van ArmedAngels erboven en voila – je duurzame outfit is klaar.

Appelleer producten

Komrads heeft de primeur in Nederland met de toffe APL sneakers, maar in Europa zien we meer merken instappen. Zo heeft Italiaans merk Womsch een variant, zien we tassen van appelleer langskomen die geproduceerd zijn in Zwitserland en komt kindermerk Bear & Mees met een appelleren sandaal voor kids.

Waar kun je het kopen?

In de webshop van Komrads kun je de innovatieve APL sneakers gemakkelijk bestellen, maar ook via websites als bol.com en My Vegan World is dit mooie merk te vinden.

duurzame sneakers van appelleer
Foto’s aangelever door Komrad / Cream PR