Verona de Jong (17): “De bewustwording bij leeftijdsgenoten moet omhoog”

Jong, ondernemend én bezig voor een betere wereld: dat vinden we inspirerend! Verona de Jong is met haar 17 jaar een voorbeeld en daarom vonden wij het een mooi moment om met haar in gesprek te gaan over duurzaamheid, de toekomst én de rol van jongeren hierin.

Laten we bij het begin beginnen: wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Verona de Jong, 17 jaar oud en ik woon in Groningen, waar ik in het 5e jaar zit op het Augustinus College. Ik heb veel liefde voor de natuur en ik hou ontzettend van dieren dus verzorg met liefde mijn paard Bendt Ricardo en word blij wakker als ik mijn valkparkieten Louis en Marni hoor fluiten.

Daarnaast run ik sinds augustus 2020 het bedrijf Dogoodyou met veel passie. Met Dogoodyou verkopen we duurzame en dier-en milieuvriendelijke producten waarbij 10% van iedere aankoop naar milieuorganisaties Trees for all & The ocean cleanup gaat. Om de drie maanden is het donatiedag en sta ik bewust stil bij hoe mooi het is dat klanten een duurzaam product gebruiken én dat er daardoor geld naar deze mooie milieuorganisaties gaan. Daar ben ik super trots op!”

Welke stappen zet jij zelf?

“Ik heb de verantwoordelijkheid genomen om te kijken naar wat voor positieve impact ik zelf kan maken op de wereld, elke stap begint bij jezelf. Ik weet dat ik het gedrag van mensen niet kan veranderen maar ik geloof er wél in dat ik mensen kan inspireren om duurzamer te leven. Dat je door af en toe te kiezen voor geen vlees of zuivel geweldige dingen voor de wereld doet, én daar ook blij van kunt worden. De stappen die ik zelf heb gezet is dat ik al ruim 1,5 jaar plantaardig eet en steeds meer overstap op duurzame producten.”

“Het frustreert me dat een groot deel van de samenleving niet (wil) inzien in wat voor belangrijke positie wij nu zitten. Wij zijn de laatste generatie die iets aan de huidige staat kan doen zoals de plastic soep of de opwarming van de aarde, en als men zich er niets van wil aantrekken vind ik dat schrikbarend en frustrerend.”

Merk je een verschil in hoe jouw generaties tegen duurzaamheid en de wereld aan kijkt?

“Ik merk dat mijn generatie minder bewust is van de situatie waarin we ons bevinden. Ik heb het idee dat veel leeftijdsgenoten duurzaamheid zien als iets sufs en moeilijks en vooral plantaardig eten echt een no go vinden. Ze vinden vlees ”te lekker” maar het is bijvoorbeeld niet zo dat ik vlees niet lekker vond, ik was super gek op vlees. Sinds ik de gevolgen weet van de bio-industrie en het plastic soup probleem ken ben ik andere stappen gaan zetten. Ik denk dat het belangrijk is dat die bewustwording bij leeftijdsgenoten ook moet komen!”

Wat heeft jou er toe gezet om te gaan ondernemen?

“Nadat ik meerdere documentaires had gezien over de impact van de bio-industrie en het dierenleed op de wereld besloot ik de stap te zetten om plantaardig te gaan eten. Ik wilde meer voor de wereld doen en om die reden ben ik mijn bedrijf Dogoodyou gestart. Ik heb altijd al gevoeld dat ondernemen in mij zit en op het moment dat ik Dogoodyou in mijn hoofd kreeg voelde ik “dit is het”.”

Wat is je droom voor de toekomst betreft je business?

“Ik hoop dat ik veel mensen kan aansporen om duurzamer te leven door een webshop met een groot assortiment duurzame producten aan te bieden. Daarnaast wil ik mensen inspireren hoe geweldig het is om plantaardig te eten en liefdevol met de wereld om te gaan. Ook wil ik met een deel van de opbrengsten ervoor zorgen dat er bomen geplant gaan worden en dat er zoveel mogelijk plastic uit de zee wordt gehaald. Als laatste wil ik liefde aanbieden aan kinderen in armoede door met een ander groot deel van de opbrengsten van Dogoodyou speelgoed en dergelijke aan te bieden.”

Welke dingen doe jij juist niet duurzaam?

“Ik gebruik geen menstruatiecup. Op dit moment voel ik mij daar niet comfortabel genoeg bij en dan doe ik dat ook niet. Wellicht dat daar in de toekomst verandering in komt.”

Welke simpele (duurzame) stap vind jij dat iedereen zou moeten zetten? En, wat zijn jouw favoriete producten?

“De meest simpele stap die ik vind dat iedereen moet maken is altijd een eigen (boodschappen)tas meenemen. Of je nu naar de supermarkt, de markt of naar een kledingwinkel gaat.

Mijn favoriete duurzame producten op dit moment zijn een bamboe tandenborstel en een shampoo-en conditioner bar. Ze zijn fijn in gebruik en bij elk gebruik herinner ik mezelf er aan dat ik goed bezig ben!

Verona van DoGoodYou