De leukste duurzame cadeaus voor de feestdagen

Duurzame cadeaus

December: de tijd van samenzijn met familie én de tijd van waardering en dankbaarheid. Een goed cadeau is een mooi middel om deze dankbaarheid aan geliefden te tonen of om ze te verrassen. Maar, veel cadeaus hebben een korte levensduur of zijn in slechte omstandigheden geproduceerd. Daarom tippen wij vandaag onze favoriete duurzame en milieuvriendelijke cadeau’s. Daar doe je de ontvanger zeker een plezier mee!

Herbruikbaar notitieboek

Als grafisch ontwerper kan ik niet zonder notitieboekjes: met de jaren heb ik er al tientallen volgeschreven. Dat kost een hoop papier en daarom ben ik ontzettend blij dat er tegenwoordig mooie alternatieven voor zijn zoals een Bambook of Moyu uitwisbaar notitieboek van steenpapier. Daar ga je mensen zeker blij mee maken!

Shampoo bars

Ik ben zo fan van deze praktische blokjes, voor mij nooit meer normale shampoo! Een shampoo bar voelt als een blok zeep, maar werkt verder helemaal als normale shampoo. Groot voordeel: een shampoo bar doe je veel langer mee dan ‘normale’ shampoo, zorgt voor veel minder afval én ze bevatten geen microplastic. Met recht een duurzaam en milieuvriendelijk cadeau dus! Onze favoriete merken hiervoor zijn Loofy’s en Bumi Bar, beiden via internet te bestellen.

Een goed boek

Als boekhandelaar zal het niemand verbazen dat ik als cadeautjes veelal voor boeken ga. Kijk op Marktplaats eens wat voor vintage parels er te vinden zijn!

Duurzame cadeautips voor kids

Dat kleintjes dol zijn op cadeautjes is een feit. Toch valt het me ook elke keer op hoeveel cadeaus en spullen kinderen eigenlijk al hebben, elke verjaardag vind ik het toch weer een beetje moeilijk. Daarom geef ik graag ervaringen cadeau. Maar, zeker met kleine kinderen is iets tastbaars toch ook wel heel fijn: dat kunnen ze uitpakken.

Onlangs kwam ik het boek ‘Koos zoekt een huis’ tegen: een prachtig geïllustreerd boek over onze eigen aarde en een koala die zijn huisje kwijt raakt. Samen met mijn nichtjes heb ik het gelezen en zeker die van een jaar of 3 en 4 vonden het gaaf, voor die leeftijdsgroep is het dus zeker een aanrader!

Andere goede cadeaus vind je in de duurzamere houten producten, vaak zijn deze ook erg leerzaam voor de kids. Een mooie houten puzzel, knikkerbaan of theater: zeker weten dat ze het gaaf vinden!

En, ook hier: kijk eerst eens op Marktplaats of bij de kringloop – er is tweedehands zo veel moois te vinden: je hoeft echt niet altijd wat nieuws te kopen.

Zijn duurzame cadeaus duur?

Normale cadeaus zijn er in alle soorten, maten en prijzen: hetzelfde geldt voor duurzame cadeaus. Soms ligt de prijs iets hoger doordat er natuurlijke materialen worden gebruikt maar de levensduur van het product is ook verhoogd. Zo gebruiken wij in onze familie nog steeds het houten speelgoed wat mijn ouders als kinderen hebben gekregen. Kwaliteit blijft!

En, ik kan het niet vaak genoeg herhalen: check de kringloop of Marktplaats! Voor een prikkie kun je daar kwaliteitsproducten bemachtigen en vaak maak je de verkoper of weggever nog ontzettend blij ook!