Infraroodverwarming: een duurzaam en gericht alternatief

Warmtepompen, zonnepanelen: die kennen de meeste mensen wel. Maar, veel mensen kennen een ander alternatief, genaamd infraroodverwarming, niet. Deze verwarming maakt geen gebruik van water, maar van elektriciteit en kan voor bepaalde plekken (in combi met groene stroom) een goed duurzaam alternatief zijn. Wij vertellen je meer over dit lokale zonnetje in huis!

Hoe werkt het?

Infrarood panelen geven onzichtbare langgolvige infrarode warmtestraling: oftewel – als een zonnetje stralen ze gericht richting een plek. Let wel: maximaal drie meter van het paneel voel je de warmte en het verwarmt niet de lucht, maar je lichaam. Goed nadenken over waar je ze plaatst is dus zeker aan te raden 😉

Energie krijgen de panelen van stroom (het liefst groene, zoals de energie van VandeBron die wij thuis gebruiken) en niet zoals een radiator door water te verwarmen. Het paneel is eigenlijk een verhitte vlakke plaat met een geïsoleerde achterkant, om warmteverlies tegen te gaan. Opwarmen gaat heel rap, binnen een paar minuten kan er al warmte vanaf komen.

Door deze eigenschappen zijn de panelen niet erg geschikt voor het verwarmen van een geheel huis (tenzij deze fantastisch geïsoleerd is), maar kunnen ze gezien worden als een goede aanvulling op bestaande verwarming. En, bijkomend voordeel: volgens velen is de warmte van infrarood erg aangenaam!

In een badkamer zou het bijvoorbeeld erg geschikt zijn: je zet het paneel aan voor je de douche in stapt en hebt warmte als je er uit komt en vervolgens kan het weer uit. En, er zijn ook panelen te vinden met automatische timer om het gemak te optimaliseren en onnodig aanstaan tegen te gaan. Mooi hoe die huizen steeds slimmer gemaakt kunnen worden zo!

Design

Infraroodpanelen zijn er in fantastische uitvoeringen, zoals bijv. glas panelen, maar ook varianten met eigen bedrukkingen. Ook zijn er staande zuilen of prachtige discus varianten in de markt of manieren om de panelen relatief ‘onzichtbaar’ te plaatsen. Bekijk eens de mogelijkheden op de website van Redwell en verbaas je over de esthetiek van deze verwarmingsmethode!