Cashewnoten, avocado en amandelen: goed voor jou, slecht voor de wereld

Cashewnoten: slecht voor de wereld

Gezonde snacks, superfoods, healthy en vegan: we zien een hoop informatie over voedsel voorbij komen. Er zijn vele discussies over wat wel en niet gezond is maar helaas erg weinig over de impact voor de wereld. Wij doken in de wereld van drie gezonde snacks: avocado, amandelen en cashewnoten. Hoe goed zijn deze producten eigenlijk voor het milieu?

Avocado

Genoemd in het NOS-journaal: we aten vorig jaar meer avocado’s dan ooit, maar liefst 39 miljoen kilo. Op hun website was een informerend filmpje te vinden waarin de cijfers en feiten geanimeerd verteld werden. 1000 liter water per kilo, planten die sterven, bossen die gekapt werden en Mexicaanse drugskartels: en dat alles in twee minuten. Natuurlijk hebben wij deze feiten gecheckt en helaas blijkt dit allemaal te kloppen. Het water in Californië, de bossen in Mexico en vooral de problemen door de enorme groei in de vraag. Kortom: wellicht toch net iets minder achteloos een avocado in je mandje mikken. Ook juist leuk: dan wordt het extra fijn als je wél van dit groene goud mag genieten. Zelf eten wij vanaf nu dan ook bewust minder avocado. 

Amandelen

Ook amandelen zijn al jaren bezig met een heuse opmars en net zoals de avocado’s wordt een groot deel hiervan in Californië verbouwd. De feiten liegen er niet om: voor één amandel is 4,163953 liter water nodig. Om het even in perspectief te zetten: enkel in Californië werden er in 2014 zo’n 2.1 miljard amandelen geoogst (82% van het wereldaandeel). Aardig wat water dus. In tijden van droogten boren de boeren dan ook in de grond om water omhoog te pompen. Dit geeft risico’s voor belangrijke infrastructuur zoals wegen en bruggen en levert bovendien meer kans op aardbevingen op. En, om het hele verhaal nog wat erger te maken: de amandelbomen moeten bestuift worden door honingbijen. Hiervoor brengen ze bijen naar Californië maar door de hoeveelheid insecticiden overal zorgt ervoor dat een deel hiervan sterft (in 2014 tot 25% van de bijen). Erg gezond dus, die amandelen, maar niet echt goed voor de wereld.

Bron: Tom philpott voor Mother Jones

Cashewnoten

Voor cashewnoten kijken we naar India: 60% van deze gezonde noten wordt daar geproduceerd. Cashewnoten verbouwen is niet zo moeilijk, maar er daadwerkelijk een verkoopbaar product van maken is arbeids- en tijdsintensief. Twee feiten die ik nog niet wist: cashewnoten zitten normaliter in een schil & wanneer je deze schil er af haalt komt er een bijtende vloeistof uit. Er is enige bescherming in de meeste fabrieken, zoals alkaline of rubberen handschoenen. Echter: niet alle werknemers kunnen dit betalen. Sommige vrouwen (want 95% van de werkers in de Indische fabrieken is vrouw) doen verband om hun handen als alternatief. Al met al is het leven zwaar: de vrouwen zitten de gehele dag in dezelfde positie om de nootjes handmatig te kraken, met weinig verdiensten. Er zijn initiatieven om dit beter te maken, maar écht van de grond komen doen ze nog niet. Voor nu is de beste oplossing voor ons als consumenten dan ook om fairtrade te kopen: net zo lekker en beter voor de wereld.

Interessant en meer weten? The Guardian heeft er, in ’t Engels, een gaaf dieptestuk over geschreven (met plaatjes & geluid!)