Natuurlijke aquarel- en waterverf

De meeste aquarelverf is (helaas) niet Goed voor de Wereld door het gebruik van petroleum en allerlei dierlijke producten. Gelukkig is er een nieuw alternatief: Kaia Natural Watercolor. Een volledig natuurlijk en vegan product, handgemaakt door ondernemer Kara de Rooij. Wij mochten haar palet testen en delen bij deze graag de uitkomsten!

De start van Kaia Natural Watercolor

Zoals veel mooie producten is ook Kaia Natural Watercolor gestart vanuit een frustratie bij de ondernemer zelf. Kara de Rooij: “Ik schilder zelf al heel lang en dacht opeens: waarom let ik op natuurlijke voeding en cosmetica en dergelijke, maar schilder ik met synthetische verf? Ik ging toen op zoek naar verf op natuurlijke basis, maar vond niet wat ik zocht. Ik ben toen veel onderzoek gaan doen naar pigmenten en heb zelf verf leren maken en verfrecepten ontwikkeld.”

Kaia Natural Watercolor is handgemaakt, vegan en gif- en plasticvrij.

Het zal je wellicht verbazen, maar de meeste aquarelverf is niet vegan. In commercieel geproduceerde verf kom je bijvoorbeeld ossengal, glycerine en van dieren afkomstige pigmenten tegen. Kara doet het anders: zij maakt haar verf geheel zelf met natuurlijke pigmenten vanuit aardepigmenten (vermalen gesteente) of witte klei die met plantaardige kleurstoffen gekleurd kan worden. Commerciële partijen kiezen vaak voor synthetische pigmenten, gemaakt van petroleum – een zeer vervuilend product.

Prachtige kleuren

Kaia’s Natural Watercolor bevat tussen de 85% en 90% pigment en heeft daardoor een palet met prachtig sprekende kleuren. De aarde (waar de naam Kaia ook naar verwijst) voel je hierin terug: dit kleurenpalet ademt natuur. Prachtig om bijv. een aquarel met bloemen te maken!

In de test

Het schilderen met deze verf is een mooie ervaring: de natuurlijke kleuren pakken goed op het aquarelpapier. Ze komen in het bijzonder tot hun recht in een schilderij met softe kleuren, waarin ze gezamenlijk een prachtige balans geven. Een heel klein verbeterpunt is het mengen en samenvloeien: dat gaat bij deze verf nét iets minder dan bij andere verf waar we mee schilderen. Fijn pluspunt: de gebruikte pigmenten in Kaia Natural Watercolor hebben de hoogste ranking in lichtechtheid, je merkt dan ook dat de kunstwerken niet vervagen.

Waar kopen?

De verf is op de markt en verkrijgbaar via www.naturalwatercolor.com in 10 prachtige kleuren die je los kunt kopen én in de complete set die wij in dit artikel getest hebben.