Delen is het nieuwe hebben: dé platforms die je zou moeten kennen!

Deeleconomie - goed voor de wereld

Waar haal jij tegenwoordig je kleding voor een feestje? Parkeer jij de auto nog tegen het volle tarief in de buitenlucht of sta je met dikke korting in een garage van een lokaal bedrijf? De Deeleconomie, ook wel “Sharing Economy”, is uit de startblokken. Het gaat het tegenwoordig niet meer om wat je bezit, maar waar je toegang toe hebt. Van het delen van diensten, het lenen van de heggenschaar van je buurman of het delen van fileleed. Alles kan tegenwoordig. Hier een aantal voorbeelden van handige deelplatforms.

Geen boot, wel varen?
Heb jij de wens om te varen, maar heb je geen boot? Bij deelplatform BARQO kun je gemakkelijk een boot huren voor een afgesproken periode. De boten in het portfolio van Barqo zijn eigendom van particulieren die hun boot beschikbaar stellen voor verhuur. Dankzij een aangesloten verzekeringsmaatschappij is het huren van een boot niet alleen gemakkelijk, maar ook gedekt voor schade. Zo kun je wel heel vlot aan een zeiltrip komen.

Dé perfecte outfit
Waar haal jij de perfect outfit voor dat toffe feest vandaan? Vroeger ging je halsoverkop op zaterdagmiddag de stad in. Daar kun je vervolgens “Lekker struinend” (lees: zwetend en zwoegend) van winkel naar winkel om de perfecte combinatie boven- en onderkleding te vinden. Tegenwoordig doe je dat niet alleen online, je kunt voor een fractie van de prijs aan designer fashion komen. Hoe? Het platform REWEAR maakt dat mogelijk door onderling designer outfits uit te lenen. Let’s party!

Wanneer iets stuk is
Stel je voor dat je net op je favoriete kruk wilt gaan zitten en ineens…KRAK! Één van de vier poten breekt af. Balen, maar het kan gelukkig gemaakt worden. Althans, niet door jou, want jij hebt (net zoals ik, red.) twee linker handen. Geen probleem! Op gezette tijden komen handige en minder-handige mensen samen om elkaar te helpen met kleine reparaties. Dit initiatief heet REPAIR CAFÉ en is gevestigd in zowel België als in Nederland. De tijden en locaties staan vermeld op de website.

Ondernemers onder elkaar
Ben jij ondernemer en zoek je een dienst? Dan kun je bij DIENST4DIENST betalen met uren. Het principe is even simpel als briljant. Ondernemers plaatsen hun diensten en kunnen diensten afnemen, maar in plaats van te betalen met Euro’s, kun je reeds verdiende uren inzetten, welke als saldo op jouw profiel komen. Deze kun je vervolgens weer besteden bij één van de (inmiddels meer dan 2000) andere aanbieders. Bijkomend voordeel: je legt direct (zakelijke) contacten die in de toekomst goed van pas kunnen komen.

Betaalbaar parkeren (eindelijk!)
Heb je na een zoektocht van een uur eindelijk een parkeerplek gevonden, in de open lucht notabene, mag je nog eens 15 minuten lopen naar je bestemming. En dat tegen het zachte tarief van €0,49 per 12 minuten. Die tijden lijken snel voorbij te zijn, althans, als het aan PARKBEE ligt wel! Dit bedrijf sluit slimme deals met bedrijven, parkeergarages en parkeerterreinen die doorgaans (grotendeels) leeg staan. Tegen een vet gereduceerd tarief kun je daar vervolgens via je mobiel toegang toe krijgen. Goedkoper, dichterbij en vaak nog overdekt ook! Score!

Welk van deze deelplatforms ga jij binnenkort eens proberen?