De tofste initiatieven voor een goede wereld

Bag - klein maar fijn

Wij zijn niet de enige die de wereld een beetje beter willen maken. Wereldwijd zijn er volop initiatieven die op een slimme manier hun bijdrage leveren. Door simpelweg van zoekmachine te wisselen, een koe te kopen of nieuwe schoenen te kopen kun je gemakkelijk je steentje bijdragen. Tijd om de meest eenvoudige en doeltreffende initiatieven uit te lichten.

Ecosia

Ecosia is de zoekmachine die bomen plant met zijn advertentieopbrengsten. Het grote voordeel is hiermee dat je vrij weinig in je ritme hoeft aan te passen om een verschil te kunnen maken. Na het bezoeken van de website installeer je de add-on en vervolgens hoef je enkel Ecosia nog als standaard zoekmachine in te stellen. De zoekmachine zelf is ‘Powered by Bing’ dus het werkt over het algemeen prima. Klein nadeel dat opvalt na een maand testen? Soms worden pagina’s traag of niet geladen. Echter, dit komt sporadisch voor dus laat het bomen planten beginnen!

Quiet 500

Ik zal eerlijk toegeven: ik vind de Quote een leuk blad. Maar, als die Quote 500 er dan is en de rijksten der Nederland geportretteerd worden zie ik daar weinig goedheid voor de wereld in terug. Ze zullen zich heus inzetten, maar juist van deze 500 hebben wij nét wat hogere verwachtingen qua liefdadigheid. Juist daarom is de Quiet 500 zo’n leuk initiatief. Zij brengen de balans, door een glossy magazine waarin de (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht te verkopen. De opbrengst gaat volledig naar innovatieve armoedeprojecten. Zo lees je je naar een goede wereld, ideaal toch? 

Koopeenkoe

Dat Nederlanders dol zijn op vlees is een gegeven. Echter: veel van het vlees in de supermarkt is niet echt goed voor de wereld. De laatste jaren hebben regiomarkten en boerderijwinkels dan ook een enorme opmars gemaakt: wij kopen graag van de boer zelf. Het initiatief ‘Koop een koe’ is daarom favoriet: je bestelt direct van de boer en hebt verschillende keuzes in pakketen en zelfs koeien. Vervolgens krijg je het binnen vier weken thuisbezorgd in de vorm van bijv. entrecote, tartaar en biefstukpuntjes. Dus: maak wat ruimte in de vriezer en bestel eens een koe. Of, ook leuk, bestel de ‘koe-pon’ en maak iemand anders blij! NB: Natuurlijk is vlees eten niet per definitie Goed voor de Wereld – ons advies is dan ook om dit met mate doen.

We helpen

Soms een middagje of uurtje vrij en zin om anderen te helpen? Dan is het initiatief ‘We helpen’ perfect voor jou. Geef op de website aan waar je mee wilt helpen, wanneer en hoelang. Hulpvragers kunnen je vervolgens makkelijk vinden en voila: je maakt de wereld weer net wat beter. Een prachtig laagdrempelig initiatief omdat iedereen wel eens een hulpende hand kan gebruiken.

OAT shoes

OAT maakt zogenoemde ‘biodegradable shoes’, schoenen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Eindelijk duurzame schoenen om je ‘goed voor de wereld’-outfit af te maken! Ook de marketing heeft deze partij goed aangepakt: met Adam en Eva op de runway wisten zij een blijvende indruk te maken. En, ook belangrijk: de schoenen zien er absoluut goed uit. OAT levert dan ook een zowel maatschappelijk als esthetisch verantwoord product en verdient daarmee een plek in deze lijst.