Leidsche Rijn opent duurzame hotspots: Venster & Thermae. Tof!

In Leidsche Rijn, te Utrecht, worden zondag de 23e maar liefst twee bijzondere plekken geopend: circulair horecapaviljoen Venster & badhuis Thermae. De publieke ruimtes, ontworpen door het bekende ontwerpbureau Overtreders W, verenigen Japanse cultuur, open en groen design en duurzame materialen met de Vinex. Initiatiefnemer is RAUM, doel is betekenisvolle uitwisselingen tussen de bewoners uit de wijk en de stad. En, we moeten zeggen: het ziet er fantastisch uit! 

Historie van Leidsche Rijn

De ontwerpers, Overtreders W, ontdekten dat Leidsche Rijn een Romeinse historie kent, onder andere door de archeologische vondst van restanten van een oud badhuis. “Wij zijn onderzoek gaan doen naar de badcultuur. Zo gaan in Japan dorpsgenoten naar open badhuizen om bij te praten en voor zichzelf te zorgen” aldus Reinder Bakker. “Thermae wordt zo’n laagdrempelige ontmoetingsplek in de Nederlandse Vinex-wijk. Een publieke plek waar je even offline kunt zijn: fysiek aanwezig en samen. Met een westers tintje, want kleding is verplicht.”

Highlights van het badhuis

  • Een botanische plantensauna: een eivormig object met een relaxed matras waarop je kunt liggen. Je wordt omringd door planten en de zon warmt het object op.
  • Een voetenbad: door de spiegelende binnenkant warmt het water van het voetenbad op. Je kunt met vier personen relaxed pootjebaden.
  • Een hoofdsauna: een diamantvormig object met een stoomfunctie. Druk op de knop en het object vult zich met geurende stoom.
  • Een droge sauna: tussen de glazen wand en Venster is een trombéwand gemaakt. Door deze speciale luchttoevoer wordt de ruimte tussen glas en hout verwarmd en krijg je een droge sauna, waarmee ook het horecapaviljoen wordt verwarmd.

Circulaire horeca-hotspot 

Naast Thermae ontwierp Overtreders W ook het horecapaviljoen Venster dat circulair is gebouwd met zoveel mogelijk hele materialen zodat het afbreekbaar en herbruikbaar is. Het gebouw lijkt op te gaan in de wijk en houdt het zicht tussen stad en wijk letterlijk open door gebruik van grote ramen. “De gerechten bepalen we op basis van wat er in de buurt te krijgen is, want de producten halen we zoveel mogelijk lokaal,” aldus Daniël Lansbergen, CEO van Artisanal Cuisine, uitbater van de keuken van Venster.

Feestelijke opening op zondag 23 september

De opening van Thermae en Venster vindt plaats tijdens het Formplaats Festival op zondag 23 september, wanneer RAUM tevens haar eerste verjaardag viert. Tijdens het festival is er onder andere een proeverij aan massages bij Thermae door zorgprofessionals uit Leidsche Rijn, een lokale markt, diverse workshops, kinderactiviteitenprogramma, heerlijke hapjes en drankjes en uiteraard muziek om lekker op te dansen.