Goede gezichtsbehandeling: een natuurlijke facial & scrub

DIY gezichtsbehandeling

De afgelopen weken waren behoorlijk druk & hectisch in mijn eigen bedrijf. Leuke klussen, dat absoluut, maar ook veel laptop-uren in een niet al te ergonomische houding. Tijd dus voor wat quality-time met me, myself & I. En wat is er dan lekkerder dan je terugtrekken in de badkamer met een goed glas wijn en fijne producten? Vandaag deel ik mijn stappenplan voor een fijne natuurlijke facial met jullie, incl. een scrub die je gemakkelijk maakt met producten uit je keuken. Genieten!

Stap 1: Facial cleanser

Hiervoor gebruiken we een product waarvan ik zeker ben dat iedereen het in huis heeft… Water! Tip: het is het beste om je gezicht met lauw water te wassen. Je gezichtshuid is behoorlijk gevoelig en daarom is het (in de meeste gevallen) goed om extremen te vermijden: niet te koud, niet te warm dus.

Stap 2: Scrub

Met een scrub verwijder je dode huidcellen en maak je je huid weer heerlijk glad. Hiervoor hoef je geen dure producten te kopen (die vaak niet zo goed voor de wereld zijn), vaak kun je met ingrediënten uit je keuken al vrij ver komen. Zo kun je bijv. havermout (2 eetlepel) mixen met 1 eetlepel honing en 1 theelepel olijfolie en die heerlijk op je gezicht smeren. Of mix 2 eetlepels koffieprut (ja, echt!) met honing (1 eetlepel) en olijfolie (1 theelepel). Mijn persoonlijke favoriet? De kokosvariant: mix 1 eetlepel fijne suiker met 1 eetlepel citroensap en voeg daar 2 eetlepels kokosolie bij (eerst even smelten in een pannetje, if needed). Heerlijk zacht voor de huid, een fijne geur en daarmee een heerlijke natuurlijke scrub #genieten!

Stap 3: schoondeppen & massage

Helemaal glad? Dep dan de scrub er af met een nat washandje en masseer vervolgens zo’n 5 minuten (of langer, als jouw handen niet zo snel verkrampen als de mijne ;)…) je gezicht. Tip: masseer ook de slapen, dit is heerlijk ontspannend. Tip 2: deze stap kun je natuurlijk ook doen als je in bad ligt.

Stap 4: Hot & Steamy

Tijd om een paar minuten te stomen! Zelf doe ik dit met water uit de waterkoker, wat ik vervolgens in een bak giet met kruiden als tijm, munt en wat ik nog verder in mijn tuin of koelkast tegenkom en lekker vind. Ga er met je gezicht bovenhangen en doe er een theedoek overheen zodat het goed kan stomen. Hierdoor schijnen je poriën goed open te gaan staan, waardoor de volgende stap beter opgenomen wordt.

Stap 5: Masker

Een masker is heerlijk om in bad op je gezicht te doen: fijn tijdschriftje, muziekje en een wijntje erbij en de ontspanning is compleet. Afhankelijk van je huidtype (of wat je in huis hebt) zijn er heel veel maskers te maken, ik geef een paar suggesties (veelal te mengen naar eigen inzicht) :

  • Honing/yoghurt (50/50 verhouding)
  • Komkommer/honing
  • Perzik/havermout/honing
  • Banaan (gewoon een banaantje prakken en op je gezicht doen, ook te mengen met bijv. honing of yoghurt).
  • Aardbeien (zelfde verhaal als bij de bananen)
  • Munt (evt. mengen met havermout, honing, citroensap, yoghurt etc.)
  • Sinaasappelschil
  • Papaya

Zoals je ziet zijn er behoorlijk veel opties mogelijk – combineer dus ook gerust eens zelf met wat je nog tegenkomt!

Stap 6: finishing touches: toner & moisturizer

Zo simpel kan het zijn: een goede & gemakkelijke natuurlijke toner is groene thee! Zorg dat het goed afgekoeld is en dep het dan met een wattenschijfje op je gezicht en laat het intrekken. Daarna is het tijd voor de finishing touch: moisturizer. Hiervoor heb ik zelf nog geen écht goede natuurlijke goed voor de wereld variant gevonden (dus tip me gerust als jij een goede weet!), daarom gebruik ik wisselend varianten van mijn favoriete duurzame merken: Weleda & Aveda. Belangrijkste voor mij is dat het goed hydrateert, daarom ga ik bijv voor deze Weleda verzachtende olie of, als ik wat rijker ben, voor de heerlijke Aveda Botanical gezichtscreme. Laat de moisturizer lekker lang intrekken en geniet van je herboren huidje!