Stop met het rijden op olifanten!

Elephant

Elke zomer komen er weer kiekjes van voorbij op sociale media: toeristen rijdend  op een olifant. Helaas krijgen dit soort foto’s vaak de nodige likes (“Wat gaaf #omg #bucketlistmaterial”) terwijl we dit eigenlijk publiekelijk zouden moeten shamen (#killingtheworld #animalcruelty #armeolifant). Waarom? Omdat deze olifanten geslagen en misbruikt worden, puur om ze klaar te maken voor toeristisch vermaak. En het ergste? In de afgelopen 5 jaar is dit met 30% toegenomen. Tijd om dit een halt toe te roepen!

World Animal Protection, voormalig WSPA genoemd, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de olifanten. Ik quote:

“In tegenstelling tot wat je misschien in reisbrochures ziet, is de realiteit voor olifanten bij toeristische attracties: een leven lang lijden en misère. Olifanten worden op jonge leeftijd weggerukt van hun moeders waarna op zeer traumatische wijze hun wilskracht wordt gebroken. Pas dan kunnen olifanten, het zijn immers wilde dieren, worden getraind voor ritten en ander vermaak waarbij er direct contact is tussen de olifant en mensen.”

Een voorbeeld van hoe het niet moet… #shameonyou

Phajaan – het breken van wilskracht

Zoals gezegd wordt op jonge leeftijd de wilskracht gebroken (ook wel Phajaan of The Crush genoemd). Immers: olifanten accepteren niet zomaar dat toeristen hun rug op gaan – hier worden ze in getraind. Het breken van de wilskracht wordt gedaan met een scala aan nare dingen: afzondering, vastbinden, slaan, onthouden van slaap en uithongeren. Wat wij mensen marteling noemen, zeg maar. Dit alles wordt net zo lang gedaan tot het dier ‘breekt’ en vervolgens een leven lang als brave slaaf tegemoet kan.

Een olifant is niet gebouwd om op te zitten

Olifanten zijn sterk, heel sterk. Zo kan een olifant tot wel 1.000 kilo trekken! Echter: evolutionair is hun rug niet als zadel gebouwd. De rugwervels zijn hier niet op ingericht en daardoor kan het zitten op de olifant pijn en schade toebrengen aan de rug. Omdat de dieren zo heftig zijn afgericht zijn ze getraind om die pijn te verdragen, wat natuurlijk niet betekent dat er geen pijn is.

Supersociale dieren

In documentaires zie je olifanten altijd als groep door de woestijn sjokken. De dieren hebben een enorm sterke familieband, ze volgen en versterken elkaar. Fun fact: ze helpen niet enkel hun eigen familie – ook olifanten van andere families en totaal andere diersoorten (en mensen) krijgen hulp van deze altruïstische beestjes. Het is bekend dat olifanten gewonde mensen bewaken en dat ze dieren in dood helpen of sparen. Er zijn in Afrika zelfs verhalen over olifanten die dode mensen hebben begraven!

Olifanten zijn naast mensen en neanderthalers de enige soort waarvan een dodenritueel bekend is.

Ongelooflijk dat deze dieren zo lief zijn voor ons, terwijl wij zo slecht zijn voor hen. Wij, die deze supersociale dieren al jong weghalen bij hun familie om ze te martelen zodat wij er lekker bovenop kunnen zitten voor onze Instagram-pagina. Niet alleen de weggehaalde olifanten lijden hierdoor – ook de olifanten die achterblijven in de familie hebben schade als er een familielid wegvalt. Omdat olifanten zo’n sterke band hebben, kan een gehele familie hierdoor uiteenvallen. En voor de olifanten die weggehaald zijn is het leven niet beter. Na alle martelingen en het breken worden ze ingezet voor het toeristenwerk. Wanneer ze niet aan het werk zijn staan ze aan een ketting. En nu je weet hoe sociaal ze zijn, kun je je wel voorstellen hoe naar dit voor de dieren is…

Wat kun jij doen?

Heel veel toeristen die op de olifanten gaan zitten zijn juist dierenliefhebbers en weten niet dat ze zo (indirect) schade toebrengen aan de olifanten. Bewustwording is dus stap 1! Spread the word, post het als comment bij foto’s op sociale media, schreeuw het van de daken of vertel het gewoon aan vrienden en familie.

Stap 2? Zorgen dat reisorganisaties dit soort praktijken niet meer aanbieden en steunen. Om dit te doen kun je een petitie van World Animal Protection tekenen. Elke handtekening telt, samen staan we sterker. Gewoon doen dus!

That’s more like it!