Bamboe: een ode aan deze powerplant

Bamboe: snelgroeiend en sterk

Hardhout, plastic, kunststof: er zijn legio  grondstoffen om te gebruiken. Maar: elk heeft zijn eigen nadelen – voor jezelf én voor het milieu. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor het meer duurzame bamboe. En terecht: deze powerplant (het is officieel geen boom, maar een grassoort) groeit als een malle, is sterk en geeft een natuurlijke uitstraling. Wij zijn groot fan en geven in dit artikel graag een ode aan bamboe!

Bamboe zorgt voor meer zuurstof

Met het gebruik van bamboe reduceren we het broeikaseffect en de klimaatverandering. Hoe? Doordat bamboe broeikasgassen absorbeert. De plant neemt CO2 (koolstofdioxide) op uit de atmosfeer door fotosynthese en gebruikt de koolstof (C) als energiebron, om de zuurstof (O) weer los te laten als restproduct. Een bamboe kan tot 35% meer zuurstof opnemen dan andere (boom)soorten. Verder kunnen de producten, gemaakt van bamboe nog lange tijd CO2 vasthouden. Pas na het vergaan (of verbranden) van de bamboe komt de CO2 weer vrij.

“Bamboe is echt een bijzondere plant”, zei directeur-generaal van INBAR Dr. Hans Friederich. Hij wil bamboebossen dan ook opnemen in het Raamverdrag van de Verenigde Naties over klimaatverandering.

Bron: http://www.p-plus.nl/nl/nieuws/bamboe-co2

Darwin zou trots zijn op deze plant

Bamboe verstaat de kunst van het overleven: een letterlijke survival of the fittest. Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki was het de eerste plant die opkwam. Daarnaast is het een van de sterkste bouwmaterialen ter wereld. Met een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter verslaat het bijvoorbeeld staal (23.000 inch). Indrukwekkend toch?

Het groeit overal

Naast de milieuvoordelen kunnen deze stammen ook maatschappelijk interessant zijn. Omdat het overal ter wereld groeit, is het materiaal ruimschoots voorradig in ontwikkelingslanden. Het zogenaamde ‘poor man’s wood‘ is met goedkope gereedschappen en eenvoudige aan te leren technieken te bewerken. Het leent zich dus uitstekend voor grassroot-projecten ter bestrijding van armoede op het platteland.

Bron: http://www.bno.nl/artikelen/bamboe

Aziatisch gezegde: je kunt leven zonder vlees, maar je sterft zonder bamboe want bamboe kun je eten.

Guinness Book of Records

Bamboe is geheel afbreekbaar en daarmee beter voor het milieu dan andere grondstoffen. En nog mooier – bamboe groeit snel, heel snel. Sommige soorten groeien tot wel 25 centimeter per dag, een deel van de bamboesoorten groeit nog sneller dan dat. Het Guinness Book of World Records heeft het wereldrecord voor snelst groeiende plant op naam van een bamboesoort gezet, die wel tot 91 cm per dag kan groeien. Om het concreet te maken: dat is bijna 4 cm per uur! Goed om te weten: er zijn in totaal 1575 geïdentificeerde bamboesoorten in 111 verschillende geslachten. 50 hiervan zijn geschikt als constructief bouwmateriaal.

En misschien wel het belangrijkste: het staat mooi!

Bamboe geeft een hele mooie, natuurlijke uitstraling en kan daarmee een modern interieur bijvoorbeeld helemaal doen opleven. Zo is ook onze Zweedse vriend IKEA fan: zij lanceerden een duurzame design campagne waarin ze bamboe uitlichten. Ook leuk: ze leggen uit waarom de producten niet groen zijn, maar bruin. Het simpele antwoord? Dit komt omdat ze verhit worden onder druk, waarbij de suiker in de bamboe kristalliseert. Wij schreven al eerder over duurzame webshops waar je gave producten kunt kopen voor je nieuwe interieur én ook daar zien we dat deze duurzame plant enorm aan het opkomen is. Daar worden we blij van!

“Bamboe is het materiaal van de toekomst!” – Ikea

Kleine voetnoot

In een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd aan de Technische Universiteit van Delft is de duurzaamheid van verschillend bamboeplaatmateriaal vergeleken met dat van hout. Door middel van een analyse van de levenscyclus (LCA) is een vergelijking van de milieuscores gemaakt op basis van de energieconsumptie, het materiaalgebruik, de emissies, enz. tijdens productie. Hieruit kwam naar voren dat het bamboeplaatmateriaal niet dezelfde grote milieuvoordelen heeft als de bamboestam en in vergelijking met plaatmateriaal van hout soms zelfs slechter scoort. Bamboe is dus het minst schadelijk als het wordt ingezet in zijn meest natuurlijk vorm (als stam) en dan nog het liefst in de regio waar het geoogst wordt. Iets om in de gaten te houden dus!

Bron: http://www.bno.nl/artikelen/bamboe

Mijn favoriete producten:

  • Ik ben zo gelukkig met mijn sokken van Thought. Zachter dan dit wordt het niet, zo ontzettend lekker! Bestellen kan via de webshop van Thought zelf of via sommige Nederlandse webshops (zelf heb ik ze via Susenso)
  • Een ander mooi element in mijn huis is de bamboe wasmand van Perel. Deze is minder hard dan je zou verwachten, maar werkt perfect en geeft een mooi natuurlijk effect.
  • Een fijn cadeautje om aan mannen te geven: bamboe boxershort.
  • Bamboe in je interieur geeft zo’n fijne natuurlijke sfeer! Bekijk bijvoorbeeld eens de bamboe jaloezieën van Topjaloezieen.

De wishlist

Het liefste zou ik bijna alles in huis van bamboe hebben, maar mijn vriend is nog niet helemaal om (helaas). En, omdat bamboe soms iets duurder is, is sparen ook wel handig. Daarom deel ik graag mijn bamboe wishlist met jullie – dan kunnen jullie meedromen 😉

  • Slapen in zachtheid – dit dekbed van Cinderella. #Ineedtohavethis!
  • Behoorlijk prijzig, maar zo mooi – deze Karlsson tafelklok.
  • Scheve kasten geven zo veel schwung aan je interieur. 24Designs verkoopt een mooie natuurlijke variant!