Duurzame(re) soja kaarsen

Brandt kaarsen soja

De dagen worden weer korter: de herfst, oftewel de tijd voor kaarsen doet zijn intrede! Heerlijk om het thuis nog gezelliger te maken, terwijl buiten de regen tegen de ramen tikt. Maar, normale kaarsen worden veelal van paraffine gemaakt en daar worden we (en onze wereld) niet blij van. Daarom duik ik vandaag in de wereld van (duurzame) kaarsen!

Een introductie in de wereld van kaarsen

De belangrijkste functie van een kaars is natuurlijk om licht te brengen. En, die functie vervult het al duizenden jaren! In sommige landen is de primaire functie van de kaars nog steeds het brengen van licht, maar in ons land is het vooral een decoratief, sfeerverhogend product.

Nederlanders zijn dol op kaarsen: begin 21e eeuw brandden Nederlanders 3,3kg kaars per persoon, waar Belgen slechts 0,7kg brandden. Dat is dus bijna vijf keer zo veel! Er is dus een wereld te winnen als we met z’n allen bewuste keuzes maken in welke kaarsen wij branden.

Waar worden kaarsen van gemaakt?

Een paar honderd jaar geleden maakten mensen kaarsen van het vet van varkens, daarom waren ratten er ook dol op. Moderne kaarsen worden niet meer van varkens gemaakt, maar van paraffine (aardolie en bruinkoolteer) en/of stearine (slachtafval van boerderijdieren – dierlijk vet). Door paraffine kaarsen te branden verbrand je een fossiele brandstof, niet goed voor het milieu dus.

Een andere problematische grondstof voor kaarsen was spermaceti van potvissen. In hun hoofd hebben ze een vettig gedeelte, welke gebruikt werd voor sonar en geluidsgolven. Dit spul werd ontdekt als kwaliteitsgrondstof voor kaarsen en de potvissen hebben de gevolgen daarvan gemerkt :(.

Goed om te weten: fabrikanten zijn niet verplicht hun ingrediënten op de verpakking te vermelden. Er kan dus aardig wat uitzoekwerk nodig zijn om écht te herleiden waarvan een kaars geproduceerd is.

Duurzamer alternatief: Soja kaarsen

Soja kaarsen staan bekend om hun nette brandwijze, ook omdat je achteraf nauwelijks zwarte roet hebt. De luchtkwaliteit is bij soja kaarsen dan ook beter dan bij ’traditionele’ kaarsen. Interessant: De roetvlekken bij normale kaarsen komen doordat de verbranding onvolledig is. Uit onderzoeken blijkt dat deze roet kankerverwekkend kan zijn.

En dat is niet alles, soja kaarsen hebben nog meer voordelen:

  • Hernieuwbaar
  • Biologisch afbreekbaar
  • Brandt netter
  • Niet giftig
  • Nauwelijks roet
  • Geen chemicaliën nodig voor geuren
  • Gemaakte van olie van groente (soja)
  • Geur wordt makkelijker en wijder verspreidt
  • Branden bijna twee keer zo lang als normale kaarsen
  • Makkelijker schoon te maken (zeep en water)

Ambacht

Als eigenaar van een schattige boekenwinkel in een idyllisch stadje vol ambacht heb ik een grote zwak voor handgemaakte producten. Dus, toen ik Giselle’s Brandt Kaarsen tegenkwam was ik gelijk fan!

Giselle maakt in haar atelier in Utrecht met de hand heerlijke en natuurlijke sojakaarsen. Zij kreeg op bezoek bij een vriendin’s kaarsenstudio in New York de kunst van de kaarsen maken in de vingers en verspreidt nu haar ambacht en licht (letterlijk ;)).

“Als je weet dat een kaars met de hand, lokaal en met zorgvuldig gekozen ingrediënten zijn gemaakt dan geeft dat nét wat meer sfeer in huis. Ik geloof echt dat je er dan nog meer van zult genieten”.

Giselle Habraken, Eigenaar Brandt kaarsen

Brandt’s duurzame soja kaarsen

Brandt’s sojawas wordt gemaakt van, je raad het al, olie van sojabonen. De bonen worden op een agrarisch duurzame manier geteeld en behandeld en de overblijfselen worden gebruikt als diervoer. De olie is 100% biologisch afbreekbaar. De lont in de kaarsen is lood- en zinkvrij, gemaakt van katoenen platte draden verweven met papierdraden. En, ook over de labels is nagedacht: deze zijn gemaakt van gerecycled papier en bedrukt met eco-inkt.

Giselle heeft nagedacht over alle aspecten van het bedrijfsvoering en overal zie je dit soort milieuvriendelijke keuzes terug. Goed voor de Wereld dus! Als je bij haar bestelt krijg je een prachtig cadeautje, die je ook nog kunt hergebruiken want de potjes zijn prachtig. En, ik kan je uit ervaring vertellen: haar kaarsen ruiken ongelooflijk lekker!

Ultiem duurzaam: hergebruik van kaarsen

Door al deze research zijn we een hoop wijzer geworden: traditionele kaarsen zijn weinig goed voor de wereld. Kaarsen van Soja (en met name de kaarsen van Brandt kaarsen) zijn een duurzamere keuze (en dan hebben we het nog niet eens over bijenwas gehad – ook een mooie optie). Maar als we goed nadenken kunnen we concluderen dat er een nog duurzamere optie is: hergebruik.

Want, wist je dat je resten van kaarsen gemakkelijk kunt omsmelten naar nieuwe kaarsen? Zo zien we steeds vaker inzamelingen van kaarsresten, puur voor het maken van ’tweedehands’ kaarsen. Hoe leuk? Zelf heb ik in de afgelopen jaren al een paar keer omgesmolten en het is leuk én makkelijk! En, mocht je ooit de kaarsen van Brandt hebben gekocht in die leuke apothekerspotjes, kun je in die potjes je nieuwe kaarsen maken. Win-win, toch?