Goed voor de wereld dineren: de leukste restaurants met groene Michelin ster!

De MICHELIN Gids is een bekend fenomeen: elk jaar worden sterren uitgereikt aan de beste restaurants. Maar, sinds een jaar of twee heeft MICHELIN ook de groene ster in het leven geroepen. Deze groene ster is een waardering voor chefs die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en hun best doen voor ethiek en milieu. Wij tippen de leukste restaurants met groene ster: zo kun je een verantwoord avondje uit. Eet smakelijk!

Lokaal in Doetinchem

Ik begin even in mijn eigen regio: de Achterhoek! Ik kende chef Bjorn Massop al via het toffe initiatief de Naoberkrat maar ook vanuit zijn thuisbasis Villa Ruimzicht laat hij zijn liefde voor lokaal zien. Hij gebruikt alle delen van dieren, de dubbeldoelkoeien zul je dus zeker langs zien komen. Met een uitgebreid netwerk aan lokale leveranciers en een talent voor koken is Restaurant Lokaal een heerlijk groen sterrenrestaurant in de Achterhoek. Een fijn avondje uit vol lokale verrassingen en kunst op de borden!

De Kas in Amsterdam

De Kas is een gouwe ouwe: sinds 2001 timmeren zij aan de weg en vanaf het begin af aan is plant to plate het motto. In die tijd zeker nog niet normaal, nu gelukkig steeds meer! Ze telen hun eigen groenten, kruiden en fruit in de Beemster polder. In de ochtend geoogst ligt het ’s middags op het bord, nadat de chef een spel tussen zoet en zuur ermee heeft gespeeld. Deze keuken is extreem verfijnd, de chefs zijn creatief en daarmee een voorbeeld voor vele anderen. Ga het ervaren!

Het Seminar in Zenderen

In Zenderen, tussen Almelo en Hengelo, vindt je Het Seminar in een voormalig klooster. Dit restaurant kookt op basis van het aanbod van de dag: er is dus geen vast menu. Onder het motto Van grond tot mond eet je uit eigen tuin: lokaal en duurzaam. Het Seminar heeft eigen groente, fruit, koeien, varkens, kippen en eigen dranken. Ook branden ze hun eigen koffiebonen en hebben ze fijne arrangementen incl. drankjes. Persoonlijk heb ik nog niet het genot gehad dit restaurant te bezoeken, maar op de wishlist staat het absoluut! Zodra ik er ben geweest zal ik dit artikel updaten maar voor nu wou ik jullie deze tip niet onthouden 😉

De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Deze kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje, met twee Michelin sterren én de groene ster. Gelegen in de binnenstad van Nijmegen in een voormalig weeshuis is de Nieuwe Winkel een magische beleving. Chef Emile van der Staak zit het liefste op een houtblok in het voedselbos, daar krijgt hij inspiratie voor nieuwe (plantaardige) gerechten. Emile gelooft dat de keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet. En veel keuzes hebben te maken met ons eten. Ze experimenteren veel en delen de beste uitkomsten. Probeer bijvoorbeeld eens de koolraap met geraspte gepekelde eidooier. Die heeft drie maanden in pekel gelegen, je proeft de tijd en aandacht. In het restaurant is alles open en kom je echt in contact met elkaar. Veel plezier, geniet ervan!