Duurzame lessen uit de coronapandemie

Duurzaam uit de crisis!

De coronacrisis heeft onze levens en gewoontes drastisch veranderd. En daarmee is ook onze groene voetafdruk anders geworden. We vliegen veel minder en reizen minder met de auto. Aan de andere kant is het online shoppen extreem gegroeid. Nu ons leven langzamerhand teruggaat naar ‘het normaal’ is het slim om te analyseren hoe we duurzamer kunnen leven. Misschien kunnen we zelfs een les halen uit deze crisis? Ik, Julia, ga voor jullie op onderzoek uit!

Voordat ik tips ga geven wil ik allereerst duidelijk maken dat, ook al is duurzaamheid erg belangrijk, je eigen mentale gezondheid op de eerste plek moet staan. Voor veel mensen is het in deze tijd moeilijk geweest om het hoofd boven water te houden. Soms is het dan even te veel om ook nog je leven om te gooien als het gaat om duurzaamheid. Dit is begrijpelijk en je moet jezelf daarin vooral alle ruimte geven.

Je kan pas de duurzame gewoontes bouwen als je er klaar voor bent, zo niet vervallen ze vaak al snel. Blijf wel onthouden: om duurzamer te leven hoef je niet altijd drastische veranderingen maken zoals compleet veganistisch of zero-waste. Hoewel dit fantastische oplossingen zijn, helpen kleine veranderingen ook! Zo kook ik nu net wat vaker veganistisch. Jij kiest de duurzame stappen die bij jou passen.

Vermijd wegwerpverpakkingen

Sinds de sluiting van de horeca is het online bestellen van eten een stuk makkelijker geworden. Ook nu de horeca weer steeds meer mag blijven veel mensen er gebruik van maken. Helaas moeten restaurants het voedsel vaak in wegwerpbakjes met wegwerpbestek leveren in plaats van het gebruikelijke servies. Dit voegt toe aan het plastic in ons water wat een probleem is voor de natuur én de mens. Het goede nieuws is dat we er iets tegen kunnen doen!

Denk de volgende keer dat je voedsel besteld twee keer na over de hoeveelheid plastic die het bedrijf gebruikt. En als dit niet vermeld is kan je ze altijd bellen. Bij artikelen zoals een koffie to go kan je vaak vragen of het in je eigen herbruikbare beker kan. Wanneer dit niet mogelijk is kan je voor de optie kiezen met het minste plastic. Als ik een koffie haal in de bibliotheek tijdens het studeren, gebruik ik mijn eigen beker in plaats van de wegwerpbekertjes die ze aanbieden. Dat is beter voor het plastic probleem en als meer mensen dit doen geef je ook een signaal af aan de sector.

Het is belangrijke om de horeca te steunen, en door te kijken naar de duurzaamheid van een bedrijf kan je juist de bedrijven steunen waar jij het meest achter staat. Dit geldt overigens niet alleen voor horeca, want met wat je koopt geef je aan of je achter de boodschap van een bedrijf staat. Of het nou gaat om kleding, boodschappen of de horeca.

Verduurzaam je buurt al wandelend

Een tweede trend in de corona crisis die we allemaal wel kennen is wandelen. Het is goed voor je mentale en fysieke gezondheid en dus absoluut een gezonde ontwikkeling. Daarnaast kan je deze wandelingen gebruiken om het milieu een handje te helpen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld deze tijd om mijn recycling en glas afval even weg te gaan brengen. Hiermee voorkom je dat je door een volle prullenbak je minder gaat recyclen.

Daarnaast kan het ook een leuke activiteit zijn om het zwerfafval dat je tegenkomt tijdens je wandeling op te ruimen. Dit kan je doen met een paar handschoenen en een zakje, of je kan er helemaal voor gaan met een prik of grijp stok. Het Vlaamse bedrijf MooiMakers is een organisatie die zich met deze verduurzaming bezighoudt en tips en artikelen heeft om het je makkelijker te maken. Uit persoonlijke ervaring kan ik je aanraden om dit met vrienden of familie te doen zodat het nog gezelliger is, en je ook meer kan opruimen. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke wandeling, omdat je soms echt wat anders aan je hoofd hebt. Maar elke keer dat je het doet wordt de wereld en vooral jouw directe omgeving wat mooier.

Benut extra tijd

Met de laatste tip raad ik je aan om creatief te zijn, ik heb het namelijk over een duurzame invulling van je tijd. Voor veel mensen is hun leven (soms blijvend) veranderd en hebben ze wat extra tijd ‘gekregen’. Hoewel een groot deel van deze tijd ook weer snel gevuld is met andere afspraken en doelen, is het ook een goed idee om wat minuten apart te zetten voor het verduurzamen van je leven. Bijvoorbeeld het zoeken en uitvoeren van duurzamere recepten!

Eet een keer in de week veganistisch en probeer allerlei lekkere recepten uit, zoals een zoete aardappelsoep met kokos en gember. Dit is beter voor het milieu én jezelf, aangezien je mee tijd besteed aan het zoeken naar recepten die jij leuk en lekker vindt. Daarnaast kunnen mensen die het geluk van een tuin hebben daar ook extra tijd in stoppen. Zo kan je beginnen met het aanleggen van een klein moestuintje of kan je investeren in een tuin die beter is voor uitstervende insecten zoals kevers en lieveheersbeestjes. En zo zijn er nog veel meer duurzame activiteiten voor in en om huis!

Iedereen kan een steentje bijdragen!

Zo zie je maar dat als je creatief nadenkt, je zelfs in en na een moeilijke en radicaal andere tijd je steentje bij kan dragen. Het belang van een duurzamere wereld is groot, en de globale Covid-19 crisis benadrukt het nog verder. Dus is het belangrijk om er lessen uit te trekken en stappen te gaan zetten naar een schonere toekomst. En of dat nou reuzensprongen of kabouterstappen zijn, het is een bijdrage zolang ze maar in de juiste richting gaan!