Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober wordt voor de 13e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing en de schoonheid van het donker. Met ambassadeurs als André Kuipers, Maurits Groen en Daan Roosegaarde en meer dan 485 activiteiten in het donker belooft het een mooie nacht te worden. Daarom lichten wij van GoedvoordeWereld graag dit mooie initiatief uit en toe!

Het probleem

Zoals genoemd: lichtvervuiling is dus een probleem wat we relatief gemakkelijk kunnen oplossen en dat is precies waar de Nacht van de Nacht om draait. Om nog net dat beetje extra motivatie te geven: Nederland is wat dit betreft een van de meest vervuilende landen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze interactieve kaart over lichtvervuiling. Er is (als je inzoomt op ons kikkerlandje) goed te zien dat met name het zuiden en de Randstad erg vervuilend zijn. Zeeland daarentegen is de uitzondering in het Zuiden en daarmee een lichtend voorbeeld (pun intended).

“We moeten geen DDR worden, in het Oostblok had je steden die ’s nachts volkomen donker en uitgestorven waren, maar het is natuurlijk onzin dat midden in de nacht lichtreclames draaien. Hetzelfde geldt voor mensen die overal in huis het licht aan laten. Het is zo zonde. Alles wat je weg kunt laten aan energie, moet je niet gebruiken.” – ambassadeur Vincent Bijlo in HP/De Tijd

Uitgelichte activiteiten

In verschillende steden verzamelen mensen zich om naar de sterren te kijken, zo kun je in Utrecht in je pyjama naar de Neude om op zoek te gaan naar Orion. Op de Waddeneilanden zijn er erg leuke wandelingen, net zoals in de rest van Nederland. Veelal is het thema om dan ook op zoek te gaan naar de dieren uit het bos (bijv. vleermuizen, uilen etc). Ook leuk: in diverse restaurant kun je gezellig bij kaarslicht eten, romantisch toch? Deze toffe activiteiten vinden door het hele land plaats. Bekijk wat er in jouw buurt te doen is op de website van de Nacht van de Nacht >

Thuis blijven?

Blijf je toch liever lekker thuis tijdens deze Nacht? Gebruik dan eens geen lampen – maak het romantisch met kaarsen! Je partner zal vast positief verrast zijn én je steunt dit mooie initiatief. Win-win!