Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om milieuvriendelijker te wonen

Milieuvriendelijk en duurzaam wonen

Op tien oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop Nederland, dankzij Urgenda, het thema door middel van vele evenementen en andere initiatieven op de kaart zet. Duurzaamheid is behalve noodzakelijk bovendien inspirerend en voor bedrijven een belangrijke winstdrijver. Aan die inspiratie draagt Goedvoordewereld, samen met andere groene bloggers, graag een steentje bij. 

Groene bloggers?

Wij van GoedvoordeWereld zijn (gelukkig) niet de enige die zich inzetten voor een betere wereld. Een groep van auteurs scharen zich onder de overkoepelende term groene bloggers. Vandaag verenigen wij ons voor duurzaamheid, ain’t that nice?

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10. Hieruit blijkt onder meer dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen, het eten van vlees en het milieuvriendelijker wonen. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen. En heads up: wij hebben dit boek al enkele dagen in bezit – binnenkort delen we in een nieuw artikel de belangrijkste lessen!

Verborgen impact
Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

De duurzame tips van de groene bloggers

De groene bloggers schrijven over diverse onderwerpen uit de impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons aardig om op een rij te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen. Een groene gids, zoals u wilt! Deze fijne gids vind je onder het volgende artikel. Klik na het lezen dan ook gerust door naar de verschillende blogs. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

Goed voor de Wereld: 10 tips om milieuvriendelijker te wonen

1. Waterverbruik terugdringen

Een ‘normaal’ huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 182 m3 water per jaar. Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Door minder warm water te gebruiken en warm water efficiënter op te warmen help je om de milieubelasting te verminderen. De moeite waard dus! Maar: hoe pak je dit nu concreet aan? Ferry schreef er eerder een artikel boordevol tips over.

2. Minder voedsel weggooien

Je let even niet op of je hebt de boodschappen een keer niet goed gepland en hop, in de afvalbak met de bedorven spullen. Niet leuk voor je portemonnee én niet leuk voor de wereld. En, de feiten op tafel: Van al het voedsel in de EU wordt slechts 65% opgegeten! De overige 35% wordt verspild waarbij het meeste thuis weggegooid wordt (maar liefst 15%!). Ter vergelijking: in winkels wordt slechts 2% verspild. Je kunt dus vanuit je eigen huis zeker de wereld verbeteren!

De belangrijkste stap in de strijd tegen verspilling is goed opletten. Check bijvoorbeeld de data voordat je beslist wat je gaat eten en maak op wat als eerste op moet. Zelf hebben wij in ons huis een systeem waarbij we wat snel op moet hoger leggen dan wat minder snel op moet. Zo is er altijd een visueel overzicht, simpel maar doeltreffend! Daarnaast: als een product over de ’tenminste houdbaar tot’-datum is kun je het veelal nog eten, in tegenstelling tot ’tenminste goed tot’. 

3. Kracht van de zon

Met het oog op de stijgende energieprijzen kun je overwegen om over te stappen op zonne-energie. Om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien hoeft de zon maar één uur te schijnen. Eén uur. Daarnaast: uit studies blijkt dat de levenscyclus van kolen tot 25 keer meer Co2-uitstoot leidt dan die van zonnepanelen, aldus de National Renewable Energy Laboratory.

Vroeger was de drempel om over te stappen op zonne-energie vrij hoog, maar de afgelopen jaren is het steeds makkelijker geworden. Zo kun je nu gebruik maken van zonne-energie zonder dat je zelf panelen hoeft te plaatsen. Hoe? Simpel: door een paneel op je naam te zetten. Dit paneel staat dan in een zonnepark en het rendement krijg je zelf. Ideaal, toch?

4. Ga eens naar de kringloop

Meer hergebruik, minder weggooien: zo simpel kan het zijn! En laten we wel wezen: de kringloop is hartstikke tof. Zelf heb ik een muur in de gang die ik graag de privégallerij noem. Hier hangen foto’s van onze reizen, belangrijke mensen en mooie kunst (vinden we zelf). Hier kan ik natuurlijk nieuwe lijsten voor kopen, maar persoonlijk vind ik het veel leuker om de kringlopen af te struinen naar meer unieke, vintage lijsten. Ook voor cadeau’s is de kringloop een goede plek, hier vind je zeker presentjes die de ontvanger zal onthouden!

5. Reduceer afval

We produceren bijna 500 kilo afval per jaar. Niet per gezin, maar per persoon. Ook hier geldt: hoe minder, hoe beter. Niet alleen voor het milieu: ook voor jezelf is het prettiger, het scheelt weer een paar keer heen en weer lopen met zware zakken.  De meest eenvoudige tip die ik zelf hiervoor heb en volg is om altijd een extra tas bij je te hebben. Zo hoef je nooit een tasje te accepteren bij winkels. Daarnaast let ik persoonlijk goed op in de supermarkt: hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe beter. Als laatste: ik zorg dat ik mijn afval goed klein maak, een minieme winst maar elk stapje helpt en telt!

6. Verwarming graadje lager

Fun fact uit het boek ‘De verborgen impact‘: 35% van de impact in huis komt door het gebruik van verwarming. Quick tip: zet een uur voordat je gaat slapen de verwarming lager, bij voorkeur op 15 graden. Dit kan, naast het voordeel voor het milieu, wel tot €95 per jaar besparen! Als we thuis zijn hebben wij de verwarming nu op 19 graden i.p.v. 20. Als je lekker bezig bent merk je die graad verschil niet. Als laatste een praktische kleine tip: doe de gordijnen (als je deze hebt) dicht – zo houdt je de warmte makkelijker binnen. Oké, nog een dan: zijn je buitenmuren niet geïsoleerd? Overweeg dan als tijdelijke oplossing (gevelisolatie is natuurlijk beter) radiatorfolie. Er ontsnapt dan minder warmte: een gemakkelijke manier dus om milieuvriendelijker te zijn.

7. Goedkoop is vaak duurkoop: ga voor A-labels

Zijn je grote apparaten aan vervanging toe? Onlang hebben wij een huis gekocht met een oude ingebouwde koelkast, zo eentje uit de tijd dat energielabels nog niet bestonden. Deze hebben we natuurlijk meteen eruit gehaald en vervangen. Maar: bij de zoektocht naar een nieuwe verzopen we bijna in de opties en keuzes. Als consument denk je dat A+ al best goed is, maar vervolgens kom je weer A+++ tegen. De A+++ varianten zijn wat duurder, maar besparen meer. In de praktijk blijkt keer op keer dat goedkoop duurkoop is, zeker in dit geval. Spaar dus liever wat langer voor een goede A+++, dat haal je er wel weer uit (volgens veel onderzoeken zelfs al binnen één jaar!)

Zelf hebben wij laatst, vanuit deze gedachte, ook gelijk onze vriezer vervangen voor een A+++. Wij kozen voor de ExQuisit GS80-1A+++. De prijs viel mee, deze vriezer maakt weinig geluid én is spaarzaam. Ik kan hem dan ook zeker aanraden. 

8. Milieuvriendelijker verven

De beste manier om milieuvriendelijker te verven is eenvoudig: doe het effectiever. Als je effectiever werkt hoef je minder vaak te verven, verbruik je minder verf én blijft het langer zitten. Win-win-win! Enkele tips: zorg voor een goede ondergrond (geschuurd, ontvet) en afwerking. Let goed op als je verf koopt: heeft het keurmerken als NaturePlus of het Europees EcoLabel? Meer weten over goede verf? MilieuCentraal heeft er een goed & uitgebreid artikel over geschreven >

9. Kouder wassen

Veruit de meeste energie die een wasmachine gebruikt, zit in het opwarmen van het water. Je kunt dan ook een hoop energie besparen door op lagere temperaturen te wassen. Zo scheelt op 30 graden wassen (i.p.v. op 40 graden) zo’n 30% aan energieverbruik. En geloof me: de was zal er even schoon uitkomen. Daarnaast loont het om hier een goede wasmachine voor te hebben (zie tip 7), liefst met een eco-programma.

10. Common sense: bewust wonen

Ik sluit af met de belangrijkste tip: leef bewust. De grootste stap die je kunt zetten is om duurzaamheid als factor in je beslissingen mee te nemen. Zodra de bewustwording er is zul je elke dag nieuwe manieren ontdekken om de wereld net dat beetje beter te maken. Graag voeg ik daar bij wijze van disclaimer de wijze raad van Herman Zondag, COO bij AFAS, aan toe: “Sla er niet in door.”

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)

Kleding
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)