Milieuvriendelijk scheren met plastic scheermesjes: het kan!

Milieuvriendelijk scheren met Preserve

Er zijn een hoop manieren van ontharen maar toch blijft scheren immer populair. Helaas heerst voor velen nog de wegwerpcultuur: plastic mesjes die al snel in het afval belanden. Tijd dus om dit ritueel onder de loep te houden: hoe kunnen we milieuvriendelijker scheren? Ik ging op persoonlijke zoektocht en stuitte op een aantal mooie alternatieven en mogelijkheden! 

Groener scheren

Mijn zoektocht begint waar elke zoektocht begint: Google. Na veel zoeken kwam ik tot de conclusie dat ‘groener scheren’ voor velen grofweg één van de volgende twee opties betekent:

• Helemaal niet meer scheren & alles lekker laten groeien.
• Met een ouderwets scherp scheermes (een ‘safety razor’) aan de slag.

Helaas spreken beide opties mij eigenlijk niet aan. De eerste niet omdat ik geschoren benen toch écht wel heel fijn vind (en ik denk ook dat mijn vriend niet al te happy zou zijn als ik op de ‘hippietour’ ging) en de tweede niet omdat ik oprecht vreselijk onhandig ben. Ik zie de bloederige taferelen al voor me…

Preserve mesjes

Verder googelen dus. Na een lange zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij een Amerikaans merk genaamd Preserve. Zij maken scheermesjes gemaakt van recyclede yoghurtcups. Gaaf, toch? En natuurlijk zijn de scheermesjes zelf ook 100% recyclebaar: zero waste. Zelfs het papier bij de verpakking is duurzaam, incl. de inkt gemaakt van soja. Naast scheermesjes produceert Preserve een breed scala aan producten: van tandenborstel tot bekers en bestek. En ja, ook die zijn gemaakt van de yoghurtcups. Ook goed om te weten: geen van de producten wordt getest op dieren.

Nadat ik me in Preserve verdiept had was ik om. Maar: de mesjes waren helaas niet gemakkelijk om te vinden – geen enkele webshop in Nederland had ze op voorraad. Gelukkig vond ik via via een website van onze zuiderburen waar ik het wél kon vinden: TheCarebox.be. Zij verkopen een Eco-box met daarin het Preserve-mesje – hoera!

Update: inmiddels is de TheCareBox niet meer te koop. Preserve-scheermesjes zijn nu te koop bij o.a. BigGreenSmile en Greenjump. Wellicht dat Duurzame Box ze in de toekomst nog zal aanbieden? 

The Carebox
Ook mijn kat ‘Sake’ vond het helemaal leuk!

Ook goed: de CareBox werd bezorgd via een groen rijdende vrachtwagen en ook de verpakking is ecovriendelijk. En het was een goede deal: voor €25 kreeg ik zeven verschillende milieuvriendelijke items. De fijnste ontdekking? De John Masters Organics Shaving Bar. Zelf zou ik deze niet zo snel gekocht hebben (want €12,- voor een zeepje vind ik aan de prijzige kant) maar wauw – wat een ontzettend fijn product. Ik ben compleet fan geworden. Aanrader dus, zeker in combinatie met het Preserve-mesje!

NB: Geen enkele van de producten die vandaag is genoemd is gesponsord. Voor alle producten is zelf betaald en dit artikel is kosteloos geschreven vanuit het ideaal om de wereld beter te maken via goede producten.