Duurzame & vegan champagne: dat is pas verantwoord bubbelen!

Duurzame champagne

Nederland importeert elk jaar drie miljoen flessen champagne, België elk jaar maar liefst 9 miljoen. De bubbels worden traditioneel het meest gedronken in december en vooral met Oud & Nieuw zullen er veel flessen opengetrokken worden. Een mooi moment om in de wereld van duurzame & vegan champagne te duiken! 

Hoe duurzaam is de champagnesector? 

De Champagneregio was eerste wijnregio die een ‘Carbon Footprint Assessment’ heeft gemaakt en stappen zet om in 2050 75% van de CO2 uitstoot te reduceren. Zo hebben ze de flessen lichter gemaakt, wat een grote impact heeft op de C02 uitstoot bij het transport. Ook benoemenswaardig (t.o.v. andere regio’s): de regio heeft zichzelf mooie doelen gesteld: verlaging van de ecologische voetafdruk met 25% en 100% ecologische wijnbouw tegen 2020. Ook is sinds 2000 90% van het industriële afval gesorteerd en teruggewonnen en 100% van het afvalwater behandeld en teruggewonnen. 

Vegan champagne

Veel wijnen en champagnes zijn niet vegan: voor het ‘klaren’ worden dierlijke producten, zoals eiwitten, gebruikt. Maar er zijn gelukkig ook merken die wél voor vegan gaan. Wil je graag vegan proostend het nieuwe jaar in? Ga dan voor champagne van bijvoorbeeld een van de volgende merken: Moët & Chandon, Laurent-Perrier, Veuve Clicquot, Krug, Lanson of het welbekende Dom Perignon. 

Lokale ‘champagne’

Wij proberen altijd zo veel mogelijk lokaal in te kopen: dat scheelt al zoveel in transport & is daarmee dus een duurzamere keuze. Is dit bij champagne mogelijk? 

Champagne mag alleen champagne heten als het uit die regio komt, maar onder de noemer ‘mousserende wijn’ zijn er mooie lokale alternatieven te vinden. Zo is ik de brut ‘Raar’ (merknaam, geen classificering) van Ralph Huydts een mooi voorbeeld. Huydts is een van de jongste wijnboeren van Nederland en had een droom om champagnemaker te worden. En dat is gelukt! Of de Sueterie Sprankel van Wijngaard Hof van Twente, een zorgboerderij die internationaal gerenommeerde mousserende wijn produceert. En dat zijn slechts twee voorbeelden: Google eens op mousserende wijn in je regio en je komt vast een mooie wijnbouwer tegen! 

Ben je ook nieuwsgierig naar wijn & hoe biologisch en vegan deze zijn? Check ons artikel over vegan wijn >

Proost!