Is een elektrische fiets Goed voor de Wereld?

Elektrische mountain bike fiets

Elektrische fietsen (e-bikes) zijn wereldwijd bezig met een opmars:Experts verwachten dat er binnen twee jaar maar liefst 130 miljoen e-bikes zullen worden verkocht.Medio 2023 moeten er ongeveer 300 miljoen e-bikes op straat te vinden zijn. Auto’s, motors en andere voertuigen vervangen door een elektrische fiets klinkt alsof het Goed voor de Wereld is. Maar is dat wel zo?

Een ‘groen’ alternatief voor de auto

De fiets pakken in plaats van de auto kent meerdere milieuvoordelen. Je veroorzaakt geen CO2-uitstoot of fijnstof tijdens het rijden en dat scheelt een hoop. Ook een motor of scooter kun je maar beter thuislaten, want deze rijden – met uitzondering van elektrische voertuigen – allemaal op benzine of andere fossiele brandstoffen. Door een elektrische fiets te pakken in plaats van de auto beperk je je uitstoot tot een minimum. Dat maakt de elektrische fiets een goed milieuvriendelijk alternatief voor de auto!

Nadeel van de elektrische fiets

Een milieubelastend onderdeel van een e-bike is de accu, en dan vooral de productie hiervan. Hierbij komen namelijk schadelijke stoffen vrij. Ook worden de meeste accu’s geproduceerd in het buitenland en leggen ze dus ook nog een afstand af voordat ze in jouw fiets belanden. Helaas gaat een accu niet eeuwig mee, met een gemiddelde levensduur van vijf jaar valt de duurzaamheid helaas tegen. Het helpt om er goed mee om te gaan: schakel zuinig en onderhoud je fiets goed. Met goed opgepompte banden maak je het voor jezelf én voor je accu makkelijker.

Met de elektrische fiets naar het werk

Denk nu niet dat langere afstanden (bijv. 20 kilometer) met de e-bike afleggen een eeuwigheid gaat duren. Er zijn e-bikes die snelheden van 25 km per uur halen en er zijn zelfs nog snellere e-bikes; speed pedelecs. Deze kunnen tot 45 km per uur! Je kunt er dus ook mee naar je werk. Tenminste, als we uitgaan van de gemiddelde woon-werk afstand in Nederland.

Nederlanders rijden gemiddeld 15 tot 35 kilometer om op hun werk te komen. Deze afstand kan ook afgelegd worden met een elektrische fiets. Daarbij heb je geen last van file stress en parkeerproblemen en ben je bovenal een stuk gezonder bezig! Onder andere je zuurstofopname en bloedsuikerpeil zal verbeteren. Toegegeven, een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning en vraagt daarom om minder lichamelijke inspanning dan een gewone fiets, maar je bent nog altijd veel gezonder bezig dan dezelfde afstand met een auto afleggen. En, wij snappen ook dat niet iedereen het met een gewone fiets kan redden 😉

Fietsen is voordeliger dan autorijden

Een elektrische fiets kopen is gunstiger voor je portemonnee, want ze zijn veel goedkoper in aanschaf dan een auto. Gemiddeld betaal je voor een nieuwe elektrische fiets tussen de 1.500 en 3.000 euro. Voornamelijk de snellere fietsen vallen in de hogere prijsklassen. Naast de aanschafprijs, kun je honderden euro’s extra per jaar besparen als je kortere afstanden aflegt met de elektrische fiets en de auto laat staan. Wij zeggen doen!