Restaurantrecensie: The Green House in stationsgebied Utrecht

The Green House in Utrecht

Het is zo lekker om samen met vrienden (of alleen, ook fijn) te tafelen. En, het is nog lekkerder als het restaurant dan ook nog eens Goed voor de Wereld doet, toch? Daarom ben ik erg blij dat in mijn eigen stadje, Utrecht, een fijne nieuwe milieuvriendelijke hotspot is geopend: The Green House. Dit restaurant met urban farm heeft heerlijk vers eten, een prachtige inrichting en verschillende duurzame initiatieven. Bijkomend voordeel: het is erg dicht bij de Kinepolis bios, dus combineren van die twee is aan te raden!

The Green House in Utrecht is volledig circulair en duurzaam gebouwd en demontabel. Waar nodig zijn materialen hergebruikt, zo komt de glazen gevelbekleding van het gebouwd naar de voormalig naastgelegen Knoopkazerne. Een ander belangrijk kenmerk van The Green House is dat zo veel mogelijk producten geleased worden en daarmee in bezit blijven van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat. De keuzes hierin worden steeds getoetst op de mate van circulariteit, met de building circularity index als meetlat. En, ook fijn: deze duurzame hotspot heeft een samenwerking met The Colour Kitchen en geeft mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt een plaats (het streven is twintig procent).

Keuken zonder stekkers

Stekkerloze keukenThe Green House heeft een open keuken, je kunt dus goed zien wat er allemaal gebeurd. De ambitie is om zo min mogelijk stroom te gebruiken door bijvoorbeeld te stoken op bio-afval: een stekkerloze keuken. De producten worden zo veel mogelijk lokaal ingekocht. Altijd in het seizoen, geen kunstmatige toevoegingen en zo min mogelijk afval & verspilling. Daarnaast richt The Green House zich, net zoals wij, op minder vlees: 80% groenten, 20% vis/vlees/gevogelte. Erg leuk is ook dat je op de menukaart circulaire criteria bij elk gerecht terug ziet: zo kun je je keuze ook maken door bijv. voor het gerecht met het laagste aandeel CO2 te gaan.

Restaurant, urban farm en vergaderruimte

The Green House is een veelzijdige plek: op de begane grond is het restaurant, maar op de eerste etage kom je een viertal flexibele zalen tegen. Mocht je het willen huren: ze bieden ruimte aan 25 gasten per ruimte, of 2×50 en deze ruimtes zijn geschikt voor allerlei bijeenkomsten. Erg leuk: de ruimtes boven zitten dicht bij de Urban Farm, waar je gemakkelijk naar door kunt lopen. Hier worden groenten, fruit en kruiden gekweekt, voor eigen gebruik. Zelf was ik vooral onder de indruk van de enorme variëteit aan muntplanten: chocolade, groene, Zwitserse, Marokkaanse etc.

Locatie

The Green House ligt in het stationsgebied van Utrecht, naast de ‘verrekijker’ van de Rabobank. Vanaf Utrecht Centraal loop je er binnen enkele minuten heen, het is dan ook gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Ook kun je het gemakkelijk combineren met een bezoek in de buurt: doe bijvoorbeeld een hapje bij deze duurzame hotspot voor je naar het Beatrix theater of de Jaarbeurs gaat. Kom je toch met de auto? De parkeerplaatsen van de Jaarbeurs zijn er tegenover.

Ons oordeel

Je hebt milieuvriendelijke hotspots én duurzame restaurants. The Green House verdient een plek in de tweede categorie. Wij vonden het een oase van rust in het stationsgebied met een prachtige inrichting, fijne producten en bovenal een heel goed verhaal. Een absolute aanrader voor een lunchdate, een duurzaam etentje of gewoon voor een koud drankje op een warme dag. Een must-see in Utrecht!

Plaatjes kijken

Meer informatie

Infographic die goed de circulariteit van het gebouw uitbeeld 
Casebeschrijving op website Albron

NB: Dit artikel is op geen enkele wijze gesponsord. Goed voor de Wereld is op eigen initiatief naar het restaurant gegaan, heeft zelf alle foto’s gemaakt en zelf voor alles betaald.