Milieuvriendelijk op reis: een stedentrip naar Keulen (incl. duurzame & vegan hotspots!)

Duurzame citytrip naar Keulen

Keulen, ook wel Köln of Cologne genoemd, is dé plek voor een citytrip dicht in de buurt. Met meer dan een miljoen inwoners is het de vierde stad van Duitsland, maar ondanks de grootte voelt het knus en gezellig. Er zijn hippe restaurants, heerlijke verantwoorde koffiecafé’s en genoeg tweedehands & vintage winkels om een ‘nieuwe’ garderobe samen te stellen. Ik tip je de duurzame hotspots én raad je van harte aan om gewoon eens de stoute schoenen aan te trekken en er een weekendje heen te gaan (in plaats van een weekendje te vliegen voor een stedentrip). Veel plezier!

Heerlijke koffie en limonades bij Kogi

Binnen bij Kafe Kogi is het al gezellig, maar het terras aan de achterkant is een waar paradijsje: verscholen, rustig en met een knusse atmosfeer kun je hier even helemaal bijkomen van het rumoer van de naburige shopping malls. Op de kaart van Kogi vind je allerlei lekkers, en alles is vers, in eigen keuken bereid en 100% biologisch. Ook kun je er een wel heel speciaal koel drankje op de kaart vinden: Eistee mit Kaffeekirschenfruchtfleisch – oftewel ijsthee van het vruchtvlees van de kers waarin je koffiebonen vindt. Aanrader!

Kogi noemt haar eigen koffie de ’the most sustainable coffee in the world’. De koffie groeit in de Colombiaanse jungle, waar de speciale stam de Kogi er zorg voor dragen (incl. vele rituelen en veel traditionele gebruiken). Met hun koffie willen de Kogi een belangrijk bericht verspreiden: dat we meer verantwoordelijkheid voor het milieu moeten nemen. Geïntrigeerd? Duik dan zeker eens in de wereld van de Kogi via deze website én deze longread.

Locatie:Auf dem Berlich 7, dicht bij de winkels aan de Breite Straße.

Heilandt Kafe

Nog zo’n parel voor een goede kop koffie: Heilandt Kafe. Dit café is gestart door 4 vrienden en kenmerkt zich door een zeer gemütliche sfeer. Daarnaast is de koffie erg goed én direct van de koffieboeren gekocht, zodat deze een goede winst kunnen krijgen voor hun harde werk.

Locatie: 41 Bismarckstraße

The Great Berry

The Great Berry is een heerlijke plek voor een gezond ontbijt of een verantwoorde lunch. Ze hebben fantastische smoothie bowls die ze vers bereiden van producten van grotendeels gecertificeerde biologische landbouw. Daarnaast werken ze veel met seizoensgebonden aanbiedingen om het milieu te beschermen en de CO2-uitstoot te verminderen. En als klap op de vuurpijl gebruiken ze geen plastic maar kiezen ze voor groene alternatieven zoals recyclebaar papier en biologisch afbreekbaar maïszetmeel. Oh, en de inrichting is ontzettend knus – aanrader dus!

Locatie: Limburger Straße 18

Boodschappen bij Hulc

In de Belgische wijk vind je de organische winkel Hulc, een biologische winkel met een scala aan producten. En, ook voor de budget-shopper is hier zeker wat te vinden. Mijn aanrader? De grote zaken met losse thee, zo heb ik hier een heerlijke zak vol Duitse geluksthee meegenomen (en daar geniet ik nog steeds van).

Locatie: 30 Venloer Straße

Vintage kledingwinkels

Keulen heeft zo veel leuke vintage & tweedehands kledingwinkels dat je er makkelijk een dag mee kunt vullen. In de Belgische wijk moet je zeker even langs bij Fairfitters, de eco fashion concept store. Hier vind je enkel producten die gemaakt zijn onder ethisch correcte omstandigheden. Daarnaast moeten producten op milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn, zo vind je hier veel gecertificeerde producten (zoals GOTS: Global Organic Textile Standard).

Toe aan tweedehands? Ga dan eens langs bij Vintage Emde, die zelf op hun website een prachtige uitleg hebben staan:

“Vintage Emde is meer dan je tweedehands kledingwinkel. Regelmatig vinden culturele evenementen plaats. “We zijn niet in de stemming voor massaconsumptie en wegwerpmaatschappij en brengen oude schatten terug naar glorie. Ons assortiment bestaat uit een liefdevolle selectie van vintage kleding, schoenen en accessoires voor mannen en vrouwen.”

Vegan eten bij Spatz

Na al dat rondlopen ben je vast toe aan een hapje en daarvoor zit in de Belgische wijk het kleine eethuis genaamd Spatz. Dit restaurant biedt vers, gezond en vegan eten in een knusse setting. Je moet dus een beetje mazzel hebben, want er is niet altijd zitplek voor iedereen 😉 Maar – ze bieden ook afhaal, dus je kunt ook wat lekkers meenemen.

Hoe kom je er?

Volgens Ikreisgroen scheelt het qua duurzaamheid weinig of je een trein of bus pakt. Beide opties zijn naar Keulen te doen, zo kun je vanuit Utrecht al in 2 uur in Keulen zijn door te ICE te pakken welke je direct naar het station (Hauptbahnhof) brengt. Via reguliere treinen doe je vanaf Utrecht er 3 uur en een kwartier over. Je reis kun je gemakkelijk plannen via de website van de NS.

Daarnaast heeft Flixbus een bus-service tussen bijvoorbeeld Amsterdam in Keulen (en deze is goedkoper dan de trein). Ook fijn: bij Flixbus kun je je CO2 compenseren en ze voeren een efficiënt brandstofbeleid en ze hebben een extreem lage uitstoot van broeikasgassen. Prima methode om mee naar Keulen te gaan dus!

Plaatjes kijken