Vegan en biologische wijn: Neleman heeft het!

Neleman just fucking good wine

Ik ben best een bourgondiër: je maakt me vrolijk met een goed glas wijn en een lekker hapje ;). Soms is betere keuzes maken voor de wereld daarin moeilijk. Dan ga ik toch voor een goede biefstuk of een mooie oude kaas. Maar, soms zijn die betere keuzes fantastische alternatieven waar je gewoonweg blij van wordt. Daar moeten we het van hebben: duurzame(re) keuzes die ook nog eens leuk zijn! Daarom laat ik jullie graag kennis maken met de vegan & biologische wijnen van Neleman én tip ik er drie heerlijke vegan hapjes bij. Op naar een gezellige avond, proost!

Even de kennis opfrissen: wat is biologisch ook alweer?

Biologisch is als een product is verbouwd zonder dat er gebruik is gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en waarbij geen genetische modificatie is toegepast. Gewassen worden enkel op grond geteeld en de natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. De gewasbescherming is geregeld via natuurlijke vijanden (zoals sluipwespen) en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Bij biologisch verbouwen houden ze zoveel mogelijk rekening milieu en dierenwelzijn.

De biologische wijn van Neleman wordt volgens bovenstaande principes verbouwd. Zo gebruiken ze geen pesticiden maar feromoonsliertjes aan de draden in de wijngaarden. Die sliertjes ruiken als vrouwelijke druivenbladrollers, een schadelijke mottensoort. Daar komen vervolgens de mannetjesmotten op af in de hoop te bevruchten, wat niet kan. De echte vrouwtjes wachten teveergeefs op de mannetjes die druk zijn met de neppe alternatieven. Zo is er geen bevruchting, ofwel geen geboorte van rupsen en daardoor geen schade aan de wijnranken. Slim!

Daarnaast draagt Neleman ook bij aan een betere biodiversiteit. Zo maken ze wijnen van lokale, soms bijna uitgestorven, druiven zoals bijv. de verdil druif. Deze druif verloor aan populariteit omdat deze opzichzelfstaand niet de meest bijzondere wijnen maakt, maar in de juiste blend met andere druivensoorten (zoals de viognier) blijkt de verdil fantastisch te zijn! En, fun fact – ze oogsten het liefste bij volle maan, een principe afkomstig uit de biodynamische landbouw.

Is niet alle wijn vegan?

Die vraag krijgen we vaak en het antwoord is duidelijk: nee. De meeste wijnen worden geklaard met dierlijke stoffen zoals bijv. kippeneiwit. Bij Neleman klaren ze alle wijnen met plantaardig eiwit, verkregen uit erwten. De wijn is dus helemaal vegan!

Wil je weten hoe het met champagne zit? We schreven al eerder een artikel over vegan champagne, lees het hier >

Waarom zijn wij fan van Neleman?

Naast bovenstaande keuzes gaat Neleman nog een stapje verder in duurzaamheid. Voor elke 173 flessen wijn die ze maken planten ze een boom. Ze gebruiken enkel (natuur)kurk om de flessen af te sluiten en deze kurken zamelen ze ook weer in via het kurkretourprogramma. Ze redden druivensoorten van de ondergang en zijn zuinig op de natuur en wijngaarden. En, ook heel erg gaaf – voor de prachtige etiketten en verpakkingen kiezen ze voor jonge kunstenaars en designers die daardoor een prachtpodium krijgen. What’s not to love?!

De proeverij: vegan hapjes & biologische vegan wijn

Eerste gang: Loempia’s en Macabeo

De Macabeo is een heerlijk romige wijn met subtiele noten van hout, appel en abrikoos. Volgens Neleman’s receptenboek zijn stevige loempia’s met een pittige dip de perfecte combinatie, dus daar zijn we voor gegaan!

En, oké, ik ga het maar gelijk eerlijk toegeven: dit gerecht is niet helemaal gelukt zoals het hoorde. In plaats van loempia vellen had ik rijstvellen in huis en die vonden gebakken worden in zonnebloemolie niet fijn. Na wat googelen kwam ik tot de conclusie dat ze beter in de oven konden. En, ik moet zeggen – de smaak was heerlijk! Een extra positief voordeel is dat rijstvellen gezonder zijn dan loempia vellen, dus dit alternatief is zeker aan te raden. Leuk hoe je uit ‘mislukkingen’ toch weer positieve dingen kunt halen, toch?

Recept vegan loempia

Ingrediënten (10 loempia’s)
150 gram taugé
160 gram prei, in dunne ringetjes
150 gram ragfijn gesneden Chinese kool
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel sesamolie peper en zout
10 loempiavellen olie om te frituren
Dip:
1 eetlepel olie
2 rode pepers, zaadjes eruit, heel fijn gesneden
1 fijngesneden sjalot 2 eetlepels palmsuiker
2 eetlepels rodewijnazijn
2 eetlepels witte wijn

Bereiding:
1 Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak op hoog vuur de taugé, prei en kool beetgaar. Voeg de sesamolie toe en schep alles op een bord om af te koelen. Breng op smaak met peper en zout.
2 Verwarm voor de dip de olie in een steelpannetje en voeg de peper & sjalot toe. Fruit een paar minuten zonder de sjalot te laten verkleuren. Voeg dan suiker, rodewijnazijn en witte wijn toe en laat nog 2 minuten doorkoken. Zet apart en laat afkoelen.
3 Neem een loempia vel en leg het met de punt naar beneden voor je. Leg er 1/10 van de groente op, in het midden van het vel, in een horizontale streep van ongeveer 10 centimeter. Maak de randen van het vel vochtig met een kwastje met water. Vouw de onderste punt over de groenten heen en druk goed aan. Vouw dan eerst de rechtse en dan de linkse punt over de groenten en rol vervolgens naar boven op. Bevochtig de bovenste punt ook met water en plak de loempia dicht.
4 Verhit de frituurolie tot 180 °C en bak hierin de loempia’s krokant en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met de dipsaus.

Tweede gang: Polenta met paddenstoelen & tempranillo

Een goede tempranillo is altijd genieten: stevig en smaakvol! Deze tempranillo van Neleman is kruidig en warm met een unieke smaak. Het recept van polenta met paddenstoelen geeft met zijn aardse palet een mooie smaakcombinatie!

Ik had nog nooit gehoord van polenta en omdat het eerste gerecht niet was gelukt zoals het hoorde was ik wat bang dat ook hier wat mis zou gaan. Maar, tot mijn grote verbazing ging alles goed en werd de polenta qua structuur perfect. Het bakken ging gemakkelijk en de smaken van de knolselderij, paddenstoelen, rozemarijn en polenta was fantastisch! Een absolute aanrader dit recept!

Ingrediënten (vier personen):
1 liter paddenstoelen bouillon
250 gram polenta
100 milliliter olie
½ knolselderij, geschild en in heel kleine blokjes
zout
500 gram gemengde paddenstoelen, schoongeborsteld, in stukken
1 eetlepel gehakte rozemarijn

Bereiding polenta:
1 Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. Roer beetje bij beetje de polenta door de bouillon en kook al roerende tot de polenta gaar is. Kijk voor de exacte kooktijden op de verpakking. Giet de polenta in een bakblik en laat afkoelen.
2 Verwarm een koekenpan op het vuur en giet er een laagje olie in van 1 millimeter. Bak hierin de knolselderij blokjes op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten bruin en krokant. Schep de blokjes knolselderij uit de pan, bestrooi ze met zout en laat ze op keukenpapier uitlekken.
3 Stort de polenta uit het bakblik en snij er dikke, vierkante frieten van, van ongeveer 2 bij 1,5 centimeter. Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak hierin de polenta frieten bruin en krokant.
4 Verwarm in een andere koekenpan 3 eetlepels olie en bak op hoog vuur de paddenstoelen met de rozemarijn. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
5 Verdeel de polenta frieten over de borden. Leg de paddenstoelen erbij en bestrooi met de blokjes knolselderij.

Derde gang: Vega burger & Just fucking good wine red

Wat een naam he? Just fucking good wine, het heeft een belofte in zich. Het is een volle wijn met smaken van zwarte bessen, kruiden en wat vanille. En, zoals veel stevige rode wijnen past het perfect bij een goede vegan/vegetarische burger!

Burgers & Wijn – een immer gouden combinatie. Ik ben fan van de burgers van de Vegetarische Slager dus dit recept was een makkelijke voor me. Een speltbroodje, spinazie, tomaat en wat smaakmakers maken de sensatie compleet. Simpel, maar doeltreffend!

Thuis een wijnproeverij doen?

Thuis een eigen wijnproeverij doen? Heerlijk en leuk! Je kunt een scala aan recepten terugvinden op de website van Neleman of in hun webshop het vegan kookboek bestellen. Ook kun je daar de wijnen voor je proeverij bestellen, of ga langs bij de Hema – dat is een van de Neleman verkooppunten.

Tip: wist je dat sabreren (het openen van een fles met een sabel) niet eens zo moeilijk hoeft te zijn? Wij hebben het op onze proeverij-avond geprobeerd en het viel reuze mee. Een leuke party trick die je gemakkelijk aan kunt leren!