Ik eet tegenwoordig minder vlees, en dit is waarom.

Nationale week zonder vlees

Iedereen die me kent, weet dat ik dol op vlees ben. Mijn lievelingsmaaltijd is een goede steak, of een verse vis van de bbq en een pannenkoek zonder spek is geen porem. Maar: het afgelopen halfjaar ben ik meer en meer gaan mixen met vegetarische maaltijden. Waarom? Omdat het zo veel beter is voor de wereld. Niet een beetje, maar écht veel! Lees en huiver…  

Top 10 van grootste impact in dagelijks leven

De Impact top 10 van Babette Porcelijn

Babette Porcelijn heeft een fantastisch boek geschreven: ‘De Verborgen Impact’. Dit boek is het resultaat van veel onderzoek én wiskunde en geeft eindelijk concrete cijfers en informatie over hoe erg het nu eigenlijk allemaal is. In de top 10 van grootste impact in het dagelijks leven vinden we op nummer 2 (!) vlees, en op nummer 5 plantaardig, vis & drinken. Vlees staat op nummer twee en dat is vooral vanwege de grote hoeveelheden veevoer. Veevoer verbouwen veroorzaakt druk op land, bos, water en klimaat. Dit verbeter je zelf dus al als je wat vaker vegetarisch eet en je kunt je (negatieve) impact verkleinen door beter vlees te kiezen: vlees uit Nederland en liever kip dan rund of schaap).

Porcelijn gaat gelukkig nog meer de diepte in door uitgebreid onderzoek te doen naar de impact van specifiek voedsel. Schokkend is de volgende grafiek:

De impact van eten & drinken

Hoe kan het dat deze impact zo groot is? Deels komt dit door het waterverbruik: voor een portie rundvlees (120 gram) is 1800 liter water nodig. Typefout? Nee, zeker niet – het is echt 1800 liter water. Ter vergelijking: voor een portie varkensvlees is dit 630 liter en voor een portie kip 480 liter. Ook interessant: biologisch is diervriendelijker, maar heeft meer (negatieve) impact op het ecosysteem omdat de dieren langer leven.

Wellicht dat je het al hebt begrepen uit dit artikel, maar rundvlees is dus de slechtste variant uit de vleesketen. Nog even op een rijtje:

De impact van rundvlees

What the health?!

Toevallig heb ik gisteren de documentaire ‘What the Health‘ bekeken op Netflix, een doc die mede mogelijk is gemaakt door funding van particulieren op IndieGogo én Leonardo DiCaprio. Zoals verwacht is het een behoorlijk Amerikaans verhaal en moet je het soms met een korreltje zout nemen (maar niet teveel: dat is slecht voor de gezondheid ;)) maar er zit een kern van waarheid in. Het meest schokkend was het item over ‘Dupont County’ in North Carolina, ook wel ‘hog county’ genoemd. Een logische naam, want er zijn meer dan 2.2 miljoen varkens in dit gebied (en meer dan 10 miljoen in heel North Carolina). Echter: de afvalstroom die uit dit grote aantal varkens komt is enorm (equivalent aan het afval van 100 miljoen mensen) en er zijn weinig goede oplossingen voor. Zo sprayen ze het afvalwater bijv. weer over het land, maar een echt goede circulaire oplossing is dit niet zien we in de documentaire. Na het kijken hiervan denk je wel even extra na de volgende keer dat je bacon eet…

Iets minder vlees eten maakt dus serieus verschil

Nationale week zonder vlees Duidelijk is dus dat vlees een grote negatieve impact heeft op onze wereld en dat het dus goed voor de wereld is om iets minder vlees te eten (of helemaal te stoppen, maar dat kan en wil ik niet). Zelf zal ik dus nét wat vaker vega eten en wat minder vlees. In de supermarkt kijk ik naar de herkomst van het vlees, en ga ik eerder voor kip dan varken. En als ik dan voor rundvlees ga haal ik het bij de lokale boer.

En: omdat ik graag mooie initiatieven steun doe ik van 5 tot en met 11 maart 2018 mee aan de Nationale Week zonder Vlees. Want zeg nou zelf: als heel Nederland dit doet kunnen we écht een enorm verschil maken (zeker met bovenstaande info in het achterhoofd). Dus: even naar de website & meedoen!