7 simpele en concrete tips voor een duurzamer (studenten)leven

Duurzaam leven is erg belangrijk: het is goed voor jezelf én voor de aarde. Ik maak zelf mee dat jongeren en studenten (zoals ikzelf) het vaak net wat moeilijker vinden om stappen te zetten richting een milieubewust leven. Vaak hebben we minder geld tot onze beschikking of kunnen we niet zelf de keuze maken om duurzamer te leven. Daarom deel ik vandaag mijn tips om toch een steentje bij te dragen!

1. Shoppen via Depop en Vinted

Één ding is duidelijk: fast fashion is slecht voor de wereld. Het is onethisch en gevaarlijk voor de werknemers, kijk maar naar de Rana Plaza ramp waar meer dan 1000 mensen omkwamen. Daarnaast is fast fashion ook heel slecht voor het milieu, de mode industrie is de tweede grootste milieuvervuiler ter wereld.

Duurzame/ethische kleding is vaak duur en jongeren kunnen dit vaak gewoonweg niet betalen. Daarom zijn apps als Depop en Vinted een goede uitkomst. Hier bieden mensen hun tweedehands kleding aan voor een prikkie. Dit is goedkoper dan de meeste fast fashion én tweedehands kleding is de meest duurzame kleding die je maar kan kopen.

Zelf kies ik het meest voor Vinted, door de lagere prijzen en omdat het voornamelijk uit Nederland en omliggende landen komt. Ik heb daar laatst nog een hele mooie roze trui gekocht die amper gedragen was. Het is even zoeken maar dan vind je ook wat!

Mijn roze trui, gekocht via Vinted

2. Minder vlees eten

We weten het inmiddels allemaal wel: vlees eten is slecht voor het milieu. Zo stoot het eten van een kilo rundvlees evenveel CO2 uit als 180 km autorijden. Daarnaast is de gemiddelde hoeveelheid vlees die een Nederlander eet niet goed voor ons. Zo heeft de World Health Organisation aangetoond dat je voor elke extra 100 gram rood vlees per dag een 17% hoger risico hebt op kanker.

In mijn eigen omgeving zie ik dat de overstap naar vegetariër/veganist nog steeds een te grote stap is. Ik raad dan altijd aan om flexitariër te worden! Dat betekent dat je een paar dagen per week vlees eet en de rest vegetarisch.

Ook kan je gewoon minder vlees per dag te eten. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om vlees te eten bij de lunch of in de avond, maar niet allebei. En als je wilt kun je gaandeweg steeds meer voor het vegetarische alternatief kiezen. Flexitariër zijn is een laagdrempelige manier om toch een verschil te maken.

3. Papier recyclen

Recycle! Studenten gebruiken veel papier, of het nou voor samenvattingen of voor oefenvragen is. En papier is een van de makkelijkste producten om te recyclen. Scheidt je papier van de rest van je afval.

Papier recyclen en opnieuw te gebruiken scheelt veel grondstoffen. Op deze manier hoeven er minder bossen gekapt te worden en scheelt het ook de uitstoot die de productie en het transport veroorzaken. Onze tip: zet een afvalbak speciaal voor papier naast je bureau, dit is namelijk dé plek waar je het meeste papier gebruikt. Zo maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf om te recyclen.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je papierverbruik te verminderen. En dit is makkelijker dan ooit: we leven namelijk in het digitale tijdperk! Bijna alles is digitaal te vinden en apps zoals Google Drive werken naar mijn mening veel beter dan fysieke folders. Hiermee bespaar je ook geld, je hoeft namelijk niet elk jaar nieuwe schriften te kopen. Win-win!

4. De levensduur van producten maximaliseren

We leven in een samenleving die altijd beter, sneller en meer wil. Maar, jouw oude elektronische producten kunnen langer mee dan je denkt! Koop daarom pas iets nieuws als het oude product echt kapot is. En raak niet de verleiding om steeds de nieuwste gadgets te kopen, zo blijf je namelijk in een oneindige loop van kopen, kopen, kopen.

Op dit moment wordt maar 20% van het elektronisch afval gerecycled, de rest wordt weggegooid: niet erg milieubewust. Het maximaliseren van gebruik van digitale producten scheelt je ook veel geld, want telkens de nieuwste telefoon/laptop kopen is niet lief voor je portemonnee. Daarnaast kan je ook gewoon je eigen telefoon proberen te repareren, lees hier hoe je dat doet.

5. Ecosia in plaats van Google

Ecosia is een webbrowser die claimt een boom te planten voor elke zoekopdracht die je doet. Dit doen ze door gebruikt te maken van advertenties (net als Google) en 50% van hun inkomsten aan organisaties te geven die over de hele wereld bomen planten. Zo planten zij bomen op plekken die dit hard nodig hebben, een goed doel dus!

Echter gebruiken ze hiervoor wel de servers van Bing en dat bedrijf stoot helaas nog veel CO2 uit. Maar als je alles bij elkaar optelt is Ecosia alsnog duurzamer door de CO2 compensatie van de bomen en hun overige projecten.

De webbrowser werkt precies hetzelfde als Google. Ik gebruik het al jaren en het is makkelijk te installeren en erg gebruiksvriendelijk. Een echte aanrader!

Voor meer uitleg kun je deze fijne video bekijken:

6. Minder voedselverspilling

We gooien 34 kilo ongebruikt voedsel per persoon per jaar weg, dat is wel 9% van ons eten! Ongeveer een kwart van de broeikasgassen die we creëren komt van voedselverspilling en wanneer dit voedselafval wordt weggegooid gaat het rotten en afbreken. Dit produceert grote hoeveelheden methaan, een van de meeste vervuilende gassen. Foute boel dus!

Een manier om dit te veranderen is door van tevoren te bedenken wat je gaat eten. Op deze manier koop je alleen dingen die je ook echt gaat eten en gaat er niks verloren. Deze tip is vooral handig voor studenten, maar ook jongeren die thuis wonen kunnen dit met hun ouders bespreken.

En een handig pluspunt, naar mijn ervaring zijn mijn maaltijden ook lekkerder en gezonder als ik er iets meer over nadenk. Daarnaast bespaar je ook geld als je alleen voedsel koopt wat je ook echt gaat eten.

7. Protesteren

De meerderheid van de uitstoot komt van grote bedrijven. En hoewel elke kleine verandering meetelt, liggen de grootste veranderingen bij hen. Een belangrijk deel van het verbeteren van de wereld is dan ook om bedrijven en de overheid te laten weten dat dit zo niet verder kan.

Dit kan je op meerder manieren doen. Zo kun je protesteren zoals afgelopen jaar al vaak door jongeren is gedaan. Ook kan je brieven schrijven naar de landelijke, provinciale en lokale overheden bij jou in de buurt en ze vragen meer voor het milieu te doen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te stemmen als je dat mag. Door te stemmen op een milieubewuste partij kan de overheid het beleid veranderen.

Als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt kunnen we heel veel bereiken!