Groen investeren/duurzaam beleggen voor een betere wereld

De tijd dat spaargeld veel rendement oplevert is voorbij: banken hebben het zelfs over een negatieve spaarrente. Een prachtig moment om meer te gaan ‘stemmen’ met je geld: hoe kun jij je euro’s op een verantwoorde manier laten renderen? Ik geef vandaag handige tips betreft groen beleggen & laat zien hoe je geld kunt investeren voor een betere wereld (en daar winst mee kan maken)!

Crowdfunding

Crowdfunding is een ontzettend leuke manier om direct(er) contact te hebben tussen ondernemer en investeerder. De ondernemer gaat niet naar een bank, maar kiest ervoor om vanuit het publiek geld in te zamelen voor zijn doelen. Deze doelen zet hij/zij helder uiteen op de pagina, waarbij je ook gelijk duidelijk krijgt hoeveel rendement je er op kunt behalen. Ook zitten er vaak leuke bonussen bij zoals gratis producten of uitjes.

Voor een fijn rendement raad ik het platform CapitalCircle aan, hier heb ik bijv. in de duurzame winkels van WAAR geïnvesteerd (met een rente van 7,5%). Op websites als OneplanetCrowd kom je ook geregeld Goed voor de Wereld bedrijven tegen, zo heb ik via dit platform geïnvesteerd in het mooie merk Seepje en de stoere elektrische fietsen van VanMoof. Veelal werkt OneplanetCrowd met converteerbare leningen, die je dus later om kunt zetten in aandelen. Lees altijd wel even goed de voorwaarden door!

Ok, ik zal nog een leuk platform tippen: CrowdAboutNow. Hier vind je meer lokale initiatieven en mooie verhalen. Het rendement is wat lager dan bij andere platforms, maar – je kunt hier onderdeel worden van hele gave initiatieven.

Groenfondsen

Groenfondsen zijn fiscaal gezien fantastisch, want je hoeft hier geen vermogensbelasting over te betalen. Helaas zijn er veel mensen die dit voordeel herkennen: de vraag naar groenfondsen is veel groter dan het aanbod hiervan. Het is dan ook best een uitdaging om een goed groenfonds te vinden die niet gesloten is.

Er zijn maar een paar echt erkende groenfondsen, dit is dan ook altijd iets om goed te checken (zie bijv. de website van RVO voor info hierover). Het rendement op groenfondsen is over het algemeen geen jackpot, maar je draagt wel écht bij aan een betere wereld en daarmee is het zeker de moeite waard.

Beleggen via grote diensten als Robeco, ASN of DeGiro

Ik beleg al jaren ook een klein deel van mijn vermogen in de wat grotere fondsen via diensten als Robeco en DeGiro, maar ook bij ‘groene bank’ ASN kun je duurzaam beleggen. Zelf ben ik op dit moment actief bezig met de app van DeGiro, waar ik bijv. aandelen in het Ishares Sustainable index fonds heb. Met een index fonds spreid je de risico’s aangezien dit eigenlijk een verzameling aandelen is. Voor een startende belegger dus een prima keus!

In de app van DeGiro vind je een heel breed scala aan aandelen, die echt niet allemaal duurzaam of goed voor de wereld zijn. Doe dus goed research voor je ergens in investeert, zodat je precies weet waar je je geld in stopt. Zo ken ik iemand die per ongeluk in wapens geïnvesteerd bleek te hebben… Doe dus goed je research, investeer in een Goed voor de Wereld product of dienst en geniet van de win-win. Want, het is toch fantastisch als je meewerkt aan een betere wereld én daar ook nog wat aan verdient? 😉


Disclaimer: in dit artikel hebben we vanuit persoonlijke ervaring informatie betreft groen beleggen en duurzaam investeren beschreven. Er is bij investeren geen garantie dat je winst gaat maken en er is een risico op verlies. Denk dus goed na voor je hiermee aan de slag gaat en investeer enkel met geld dat je kunt missen.