Duurzamer leven: je eigen telefoon repareren

Telefoon repareren

Deze week sloeg het onheil weer toe: mijn telefoon zwom in schoonmaakmiddel. Nu ben ik vrij onhandig en was het zeker niet de eerste keer dat dit gebeurde. Normaliter koop ik dan een nieuwe en ga ik verder met mijn leven. Dit maal besloot ik voor de duurzamere optie te gaan: repareren. Reparateurs vragen al snel 75 tot 150 euro, iets wat mijn voorkeur voor oudere telefoons (a max. 300 euro) niet helemaal in verhouding staat. Daarom heb ik het zelf gedaan en in dit artikel deel ik graag mijn tips & inzichten met je!

Stap 1: informatie

Onontbeerlijk tijdens het repareren zijn handige filmpjes of artikelen met uitleg. Aangezien ik een oudere iPhone heb kwam ik uit op https://www.fixjeiphone.nl en daar heb ik ontzettend veel aan gehad. Dankzij hun filmpjes kon ik precies zien wat ik moest doen, welke onderdelen in hoe moest controleren en hoe je eigenlijk het scherm open maakt. Ik weet zeker dat er voor jouw type telefoon ook handige informatie te vinden is.

Stap 2: openmaken & drogen

Veel websites zeggen dat rijst de oplossing is als je telefoon nat is geworden. Maar: dit is niet zaligmakend en in sommige gevallen zeker niet de beste oplossing. Wat is dan wel de oplossing? Zo snel mogelijk open maken en eventueel heel voorzichtig deppen! Zet de telefoon dan open & rechtop ergens neer zodat het rustig kan drogen. Laat je telefoon dan ook een tijdje staan zodat het vocht er écht uit kan. Goed om te weten: om het open te maken heb je wel een set van speciale schroevendraaiers nodig (ze zijn extreem klein).

Stap 3: de grote test

Is de telefoon goed droog? Dan is het tijd voor de grote test! Klik het scherm er weer losjes op en kijk of je telefoon het doet. Probeer het ook met en zonder oplader er aan, dat kan nog wel eens verschil maken. Doet je telefoon het? Test dan ook andere features zoals de microfoon, camera en (in mijn geval) Touch Id. Doet je telefoon het niet? Probeer vooral niet in paniek te raken. In mijn geval was het scherm verre van optimaal en duidelijk beschadigd.

Stap 4: smartphone repareren

Voor 25 euro kon ik een nieuw scherm op de kop tikken. Met een filmpje van fixjeiphone ernaast heb ik kalm en beheerst alle stappen uitgevoerd. De kleine schroefjes zijn een uitdaging en mijn tip is dan ook om extreem rustgevend muziek op te zetten (mijn keus was een yoga playlist op Spotify) zodat je goed kalm en vol focus aan de slag kan. Experts kunnen in 10 minuten een scherm van een iPhone vervangen. Mijzelf kostte het iets meer tijd, maar – het is gelukt! Mijn scherm is inmiddels up & running en ik kan mijn telefoon weer gebruiken.

Moraal van het verhaal

Heeft je smartphone schade en is je eerste instinct om een nieuwe te kopen? Kijk dan eerst eens of je niet zelf een en ander kan repareren. Of, of je een handige vriend(in) hebt die dit kan uitvoeren. Scheelt een hoop geld & gedoe en het is een stuk beter voor de wereld!