Bananenbrood met havermout, cranberry & vijg: goed én gezond recept!

Bananenbrood cranberry vijg havermout

Goede, gezonde keuzes maken in wat je eet & drinkt is een makkelijke manier om iets goeds voor de wereld te doen. En, laat ik nu een fantastisch recept hebben voor een heerlijk gezond bananenbrood. Persoonlijk maak ik dit wekelijks en vries ik het in. Zo hebben wij elke dag een gezonde plasticvrije snack én kunnen we meters maken omdat een plakje bananenbrood ongelooflijk voedzaam is. Geloof me: ook jij zal verliefd worden op dit heerlijke hapje! 

Bananenbrood met vijg en cranberries

Gemakkelijk recept

Het fijnste van bananenbrood vind ik het gemak. Persoonlijk ben ik geen fan van uren in de keuken staan en deze gezonde snack is zo gepiept. Ben je er klaar voor? Ok, komt ie:

Vet je bak/cakeblik en verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een kom en prak de bananen. Voeg vervolgens de eieren toe en mix het goed door elkaar. Je kan dit met een keukenmachine of mixer doen, maar met een simpele vork kom je ook ver. Relatief glad? Top! Voeg dan wat bloem, bakpoeder én eventueel wat vanillesuiker toe. Probeer het weer goed glad te krijgen en voeg vervolgens de vijg, cranberries, zonnebloempitten en havermout toe en schep het nog even door elkaar. Klaar? Verplaats je beslag naar het cakeblik en zet het in het midden van de oven.

Het leuke van dit recept is dat je ook naar eigen keuze andere ingrediënten kan toevoegen: varieer dus in de toekomst met fruit en noten om het spannend te houden. Maar onthou: blijf weg van cashewnoten en amandelen – die zijn in de meeste gevallen niet goed voor de wereld.

Bak je bananenbrood tot het gaar is, veel recepten raden 60 minuten aan maar hier is het meestal na 50 minuten al ready. Je kunt het gemakkelijk checken door even een satéprikker in je ‘brood’ te prikken: als deze er schoon uitkomt is het tijd om je ovenwanten te pakken en je heerlijke brood aan de wereld te presenteren. Eet smakelijk #nomnom!

Ingrediënten

– 3 rijpe bananen
– 250 gram bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder
– evt. wat vanillesuiker
– 3 eieren
– kaneel
– wat olie om je bakblik in te vetten
– Toevoegingen naar keus: ik gebruik vijg, cranberries, zonnebloempitten en havermout.

Goed om te weten: persoonlijk voeg ik alles een beetje op de tast toe – kijk dus vooral naar de structuur van je beslag.

Bewaar je bananenbrood in de vriezer

Dit is een echte life-pro-tip: bewaar je bananenbrood per één of twee plakjes in de vriezer. Het is natuurlijk zonde om hier afzonderlijke plastic zakjes voor te gebruiken, dus zorg dat je handige tupperware (o.i.d.) bakjes hebt en zorg voor een beetje afstand tussen de verschillende porties. En, mocht je iets te laat beseffen dat je zin hebt in een plakje en het nog daardoor nog een beetje bevroren zijn: een broodrooster doet wonderen (en het smaakt warm extra lekker!).