Een Tiny House bouwen? Elke Rabé deed het in omgeving Utrecht!

Tiny House in Westbroek

Elke Rabé heeft in Westbroek haar eigen Tiny House met bijbehorende klimmuur ontworpen. Een bijzondere eye-catcher midden in de polder, die ze helemaal zelf heeft uitgedacht. In dit interview met Goed voor de Wereld praat ze vol passie over duurzaamheid, de praktische aspecten van een Tiny House, het bouwen hiervan én geeft ze tips voor eenieder die wellicht zelf wil starten.

Ontwerpen van een Tiny House

“Ik ben Elke Rabé en ik heb een Tiny House van ongeveer 16 vierkante meter gebouwd in de omgeving van Utrecht. Het unieke van mijn huis is dat ik het heb ontworpen vanuit eigen spullen: alles is hier omheen gebouwd, met zoveel mogelijk hergebruik. Dat is uniek in de Tiny House wereld.

Van mezelf ben ik geen ontwerper, maar ik had wel heel goed in mijn hoofd wat ik wilde en vind het erg leuk om erover na te denken. De uitdaging is om goed te kijken naar dubbele functies, zo is mijn trap ontworpen op basis van de afmetingen van mijn spullen die ik erin kwijt wilde. Als je geheel off grid wilt gaan is het denk ik verstandig om een gespecialiseerd Tiny House ontwerper in de hand te nemen. Die vinden het net zo leuk als jij en kunnen je helpen de juiste keuzes te maken. Ik heb het anders gedaan omdat ik precies in mijn hoofd had hoe ik het wilde hebben. Met die ideeën ben ik naar een architect gegaan, die mijn ‘muis’ was en alles in SketchUp (3d-tekensoftware) heeft uitgetekend. Met de tekeningen kon ik vervolgens naar de cascobouwer en die heeft het gerealiseerd. Of ik tips heb voor anderen die het ook zo willen aanpakken? Het belangrijkste is denk ik om goed af te spreken wie het denkwerk doet over of het technisch wel kan, spreek verwachtingen goed uit en maak heldere afspraken.”

Update (drie jaar later): Inmiddels heeft Elke een nieuw Tiny House gebouwd, bekijk haar nieuwe woning in ons artikel & leer van haar ervaringen met Tiny Houses! 

Van idee naar uitwerking

“Ik volg het hele Tiny House gebeuren al een jaar of tien. Dus, toen ik na een tijd in het buitenland terug in ons eigen land was dacht ik: dit is het moment! Ik kon helemaal zelf bepalen hoe ik het wilde, ik was de enige beslisser. Het huis is ook precies op mijn afmetingen ontworpen. Wel was er qua wetgeving nog maar weinig veranderd. Gelukkig waren er precies op dat moment ook anderen die het avontuur aangingen. Daardoor was ik er niet helemaal alleen in en dat hielp! Het is wel heftig. Als je het aangaat voordat het landelijk 100% geregeld is ben je méér dan een huis aan het bouwen – het is echt pionieren. “

Praktisch aan de slag!

“Ik heb een achtergrond in Sustainable Energy Technology en wilde in plaats van een rapport schrijven of presentatie geven over duurzaamheid ook écht eens praktisch aan de slag. Het leek me zo gaaf het concreet uit te werken: iets wat er staat en wat mensen kunnen zien, waar je over kunt uitleggen. Veel praktischer dan een rapport. Er komen veel vragen over mijn huis,  zeker als ze het zien. Ik sta hier langs een wandelpad en werk om de hoek bij een museum. Het gebeurt wel eens dat ik er sta voor een rondleiding, maar dat mensen vooral vragen stellen over mijn Tiny House.

Locatie

“Een locatie vinden was even tricky. Ik ben letterlijk weken aan weken aan stuk rondjes gaan fietsen om op zoek te gaan locaties en die te overleggen met de gemeente. Dat werd ‘m helaas niet echt. Toen kwam ik langs een winkeltje met brocante waar ik naar binnen liep voor inspiratie. Daar raakte ik aan de praat met de dame die er werkt en zij raadde me aan om even langs een boer te gaan omdat hij iedereen in de omgeving goed kent. Zo gezegd, zo gedaan en twee dagen later belde de boer me: “Ik heb zelf wel een stukje grond”. Een kort gesprek later was alles in kannen en kruiken. Zijn eerste vraag was “Ga je ook een tuin aanleggen?”, waaruit bleek dat hij graag wilde dat ik langer zou blijven. Perfect dus!

 

Gemeenteperikelen

Waarom het voor gemeentes zo moeilijk is? “Dat vraag ik me ook wel eens af, maar ik begrijp dat het nieuw is en er dus niet een standaard formuliertje voor is. Wellicht vrezen gemeentes dat ze mensen niet meer weg kunnen sturen, net zoals dat bij stacaravans en campers problemen heeft gegeven. Het Tiny House is nog niet echt bekend en daardoor moeilijk te kaderen. Dat is het vraagstuk: wat is het? Het is geen stacaravan en kan per definitie niet voldoen aan het bouwbesluit vanwege de afmetingen. Maar ja: daar zijn wel oplossingen voor te bedenken, toch? 

Gemeente? Boer, grond, vergunning? Dat is niet eenvoudig, maar we zijn gelukkig nog steeds in gesprek.

Wat kost een Tiny House?

“Omdat een Tiny House op wielen staat is een hypotheek niet mogelijk, maar voor mij was dat geen probleem. Grof geschat kan een Tiny House 10 tot 100 duizend euro kosten. Sommige zijn met de €10.000 klaar, maar ik vraag me af hoe geïsoleerd het is en hoe duurzaam (in de zin van: hoe lang het mee gaat). Het gros van de mensen is er €30.000 – €50.000 aan kwijt. Maar, als je kiest voor kant en klaar zit je meer richting €80.000 tot €100.000.

Zelf heb ik vrij veel gebruik gemaakt van afval en eigen spullen dus qua interieur was ik goedkoper uit. Het duurste was de installatie, van bijvoorbeeld de zonnepanelen, batterijen en het watersysteem. Gelukkig was het niet moeilijk om installateurs te vinden. Een praktische tip? Ga met mensen in zee die de verschillende disciplines in huis hebben.”

Praktische tips voor een eigen Tiny House

“Een hele belangrijke: neem het nieuwste van het nieuwste bij zonnepanelen. Je wilt dat je huis lang meegaat en over een paar jaar is alles verouderd. Dus als je begint met oudere panelen dan loop je eigenlijk meteen al achter. Ook een veelgemaakte fout: velen denken ‘ik koop nu vast drie panelen en kan er altijd nog meer bij doen’. Dat werkt niet. Je hele systeem is ingesteld op het aantal panelen en dat moet afgestemd zijn. Je elektriciteitsysteem moet je écht vanaf het begin af aan helemaal uitdenken.

Ook denken mensen soms dat off grid lekker makkelijk is, en je je Tiny House dan zo achter de auto hangt, alsof het een caravan is. Ook dat is niet waar. Hoe meer je off grid bent,  hoe meer er aan vast zit (zoals watersysteem, filters etc). Je kan het dus niet zomaar oppakken, het is echt een verhuizing. En, als je een houten huis hebt dat veel verhuisd wordt is dat natuurlijk niet goed voor de constructie. Denk er goed over na: het is wel je huis waar we het over hebben.”

Voor wie is een Tiny House?

“Een Tiny House is niet voor iedereen: Als je erg op luxe gesteld bent kun je het misschien maar beter niet doen. Je levert in bepaalde opzichten toch in. Sommige mensen houden daar van en anderen niet. 

Composttoilet. Leuk, idyllisch, maar je moet wel die emmer schoonmaken. Ik sta midden in polder en daarin krijg je wind dubbel zo hard mee. Als het hard waait lig ik te schudden in bed. Niet erg, ik vind het juist gaaf. Maar, dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik vind het fantastisch, je bent echt één met de natuur! “

Eigen waardes, eigen keuzes

“Er zijn mensen die alles biologisch doen e.d. Dat doe ik niet. Dat is ook omdat ik denk: ik gooi nooit wat weg en ik gebruik heel weinig water en energie. Ik vind dat ook al heel wat. Het gaat om balans en iedereen kan dat op zijn eigen manier doen. Ik ben ook absoluut niet iemand die anderen probeert te overtuigen, mensen moet zelf weten wat ze doen. Maar, vanuit mijn eigen waardes heb ik deze keus gemaakt.”

Waar beginnen?

“Ga eerst bij jezelf na of je het leven in een Tiny House wil. Je hebt heel weinig spullen, en het zal je verbazen hoeveel spullen je in je huidige huis hebt verzameld. Probeer het dus ook gewoon eens. In mijn tijd was dat niet mogelijk, maar tegenwoordig kun je overal Tiny Houses huren. Begin in de tussentijd dan vast te dromen over hoe het er uit moet zien. En als je dan op een gegeven moment denkt: het is echt zo – dan moet je ook echt doen! Niet zitten wachten tot de wereld er klaar voor is – gewoon beginnen.

Dan is het de vraag waar je terecht wilt komen. Sommige mensen willen graag bij een project staan, anderen willen eigen grond kopen. Er zijn veel mensen die eerst grond regelen om op de staan en daarna aan het bouwen gaan. Goed om te weten: op dit moment zijn alle Tiny House projecten tijdelijk. Bij projecten willen ze zeker weten dat ze je ook weer weg kunnen sturen. Heel vaak willen ze even ervaren hoe het is en kijken hoe het gaat. Je hebt dus geen zekerheid van je locatie.”

Het huis van Elke staat in het prachtige Tiny Houses boek, geschreven door Monique van Orden,vicevoorzitter van de stichting Tiny House Nederland.

Ook heeft Elke een Facebookpagina: ‘My Tiny Home, live Simply, Simply life’ waar ze geregeld leuke updates plaatst over het leven in haar Tiny Home. Like!

Foto’s in het boek en in deze blog zijn gemaakt door bluemonque.com

Update (drie jaar later): Inmiddels heeft Elke een nieuw Tiny House gebouwd, bekijk haar nieuwe woning in ons artikel & leer van haar ervaringen met Tiny Houses!