Nog verantwoorder yogaën? Deze items maken je workout milieuvriendelijk!

Duurzaam yoga

Terug van vakantie en nog een paar vrije dagen over? Of juist stress van de terugkeer naar je werk? Een perfect moment om de gewoonte van yoga (of ‘broga – voor de mannen’) en meditatie weer op te pakken. Heerlijk om de ochtend met stretchen en een moment voor jezelf te beginnen! Maar: niet alle yogaproducten zijn milieuvriendelijk, ecologisch of duurzaam. Vandaag helpen wij je aan de juiste gear voor jezelf én voor de wereld!

Yogamat

Laten we van beneden naar boven werken: de yogamat. Veel van de goedkopere yogamatten zijn gemaakt van pvc (niet recycleerbaar) of synthetisch rubber (bijv. NBR schuimrubber). Het produceren van synthetische rubber is echter een energie-intensief proces. Een van de grondstoffen voor synthetisch rubber is aardolie en er is over het algemeen 10% meer energie nodig dan voor de productie van natuurrubber. Niet echt goed voor de wereld dus!

Betere alternatieven zijn matten gemaakt van TPE (Thermoplastic Elastomer (goed recycleerbaar), katoen (milieuvriendelijk), natuurlijk rubber (tenzij dit uit het Amazone-gebied komt: dan is het een slechte optie) of jute (erg eco-vriendelijk, zelfs al gaan ze sneller stuk dan andere matten). Daarnaast zou ik je vanuit persoonlijke ervaring ook willen aanraden een wat dikkere mat te nemen die goede antislip heeft. Mijn favoriet qua prijs/kwaliteit-verhouding? Dat is de Manduka yogamat ProLite! Manduka garandeert dat de ProLite matten geen fabrieksfouten hebben en dat ze levenslang meegaan.

Yoga kleding

Door met de kleren: in welke outfit kun je het beste die treepose of downward-facing-dog uitvoeren? Om te beginnen kun je kijken naar, het door ons geliefde, bamboe. Online zijn hier genoeg mooie merken voor te vinden, bekijk bijvoorbeeld eens de shirts van Royal Bamboo. Een andere stof die goed te gebruiken is begint ook met een b: biologisch katoen. De webshop van Urban Goddess heeft hier hele mooie opties voor (en nog wel eens een goede sale!). Persoonlijk hou ik van simpel & zwart en ben ik voor deze zwarte biologische katoenen broek gegaan.

Last but not least

Nu we kleding en de mat behandeld hebben is het tijd om te kijken naar de extra’s: hoe zit het met bijvoorbeeld yoga blokken? Persoonlijk ben ik geen gevorderde yogi (een beoefenaar van yoga) dus dan is dit een ideaal hulpmiddel. Daarnaast helpen blokken ook nog eens tegen spierblessures: een win-win dus! Een goed milieuvriendelijk blok is gemaakt van kurk – super duurzaam en ook nog eens steviger dan schuimblokken. Ook staan yogablokken van kurk niet mis in je interieur, een fijne bijkomstigheid.

Namasté!