Minimaliseren: 5 tips om minder te kopen

Minimaliseren kun je leren

Nu de feestdagen er weer aan komen is de marketingmachine volop aan het werk. Elke winkel probeert te verleiden om daar cadeau’s, tafelaankleding of andere producten te kopen. En, de strategie lijkt te werken: onze consumptie blijft maar toenemen. Tijd voor een tegengeluid! De afgelopen jaren ben ik meer en meer aan het minimaliseren (op een gegeven moment was mijn gehele bezit ingepakt in zes dozen, waarvan het grootste deel boeken). En het fijne is: minimaliseren kun je leren! Daarom geef ik jou vandaag 5 praktische tips om minder spullen te kopen.

Tip 1: Schrijf je uit van nieuwsbrieven

Ik start met een bijzonder praktische tip: schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven. Als je de aanbiedingen niet ziet zul je er immers minder snel op ingaan. Want zeg nou zelf: heb je de producten die langskomen écht nodig? En ja, wellicht loop je door deze maatregel een kortingscode voor gratis verzending mis, maar geloof me – in the long run bespaar je juist geld (en tijd bovendien).

Tip 2: Wat er in gaat, moet er ook uit

Deze tip kennen de meesten vooral vanuit de kledingkast, maar is eigenlijk voor alles van toepassing. Heb je iets nieuws gekocht? Doe dan iets ouds in dezelfde categorie weg. Of, redeneer andersom: koop pas iets nieuws als het oude op is (dit is bijvoorbeeld erg handig voor het managen van je cosmetica & badproducten).

“The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.” – Socrates

Tip 3: Maak een lijstje

Impulsaankopen: we maken ons er allemaal schuldig aan. Zoals die momenten dat je met honger een supermarkt in gaat (nooit doen, zeg ik uit ervaring). In het geval van kopen, of het nou boodschappen of cadeautjes is, is een lijstje altijd een goed hulpmiddel. Bedenk van te voren exact wat je wilt hebben, schrijf het op en volg het vervolgens ook op. Fijn voordeel: op deze manier vergeet je ook minder snel items!

Tip 4: Heb ik dit écht nodig?

Sommige producten zijn gewoon zo mooi verpakt, zo heerlijk zacht, zijn zo goedkoop of ruiken zo lekker dat je ze gewoon wilt hebben. Je zult niet de eerste zijn die bij de Action of Bijenkorf meer koopt dan je had gepland. En achteraf beland het ergens in een kast, als voorraad. Stel jezelf daarom altijd dezelfde simpele vraag: heb ik dit écht nodig? Heb ik hier een doel voor? Ga ik dit meteen gebruiken of benutten?

“Simplicity is the ultimate sophistication.” Leonardo da Vinci

Tip 5: Kwaliteit boven kwantiteit

Ik ben eigenlijk altijd opgevoed met de Hollandse aanpak van zo goedkoop mogelijk items scoren. Maar, de afgelopen jaren heb ik meer en meer kwaliteit leren waarderen. Ja, het is duurder op korte termijn, maar in lange termijn niet per sé. Je kunt beter een paar schoenen kopen van €80 die anderhalf jaar mee gaan, dan elk halfjaar een paar schoenen van €40. Mijn gouden tip? Doe goed research voor je iets koopt, hoe klein het ook mag zijn. Toe aan een nieuw t-shirt? Google even wat de meest kwalitatieve (en liefst duurzaam geproduceerde) stof is. Nieuwe douchegel nodig? Check even online welke merken kwaliteit bieden (en geen microplastics bevatten). Zo koop je bewuster en beter voor de wereld.

Bonustip

Met bovenstaande tips ben je al goed op weg, maar echt minimaliseren is het nog niet. Gooi of geef daarom ook eens wat weg! Mijn voorkeur heeft het om weg te geven: zo verspil je niets & maak je anderen blij. Je zult merken dat het mettertijd makkelijker wordt en dat het je zelfs plezier zal geven. Win-win!