Pasen fact research: zijn witte eieren duurzamer / beter voor het milieu?

witte eieren duurzaamheid

Komend weekend is het alweer Pasen: voor velen het feest van de eieren, voor de vegans onder ons het feest van de chocola 😉 In de wandelgangen hoorden we een bijzondere vraag: zit er qua duurzaamheid verschil tussen bruine en witte eieren? Ik had geen antwoord paraat dus zocht het uit. Bij deze de uitkomst!

Tot mijn grote plezier begon mijn research met een Keuringsdienst van Waarde aflevering, dát maakt onderzoeken gelijk een feestje. Helaas zonder onze vriend Teun van de Keuken (die we o.a. kennen van zijn handige Supermarkt survival gids), maar mét gedegen onderzoek en wijze lessen. In de belronde blijkt dat mensen beweren dat bruine eieren gezonder zijn, maar daar is geen bewijs voor. Vandaag de dag zegt kleur niets over het welzijn van de kip of over de productie van het ei.

Witte eieren zijn beter voor het milieu

De research gaat verder: bij alle bronnen die ik raadpleeg lees ik dat kippen die witte eieren leggen duurzamer zijn. Waarom? Omdat ze minder voer nodig hebben (7 gram per dag) en dus minder grondstoffen gebruiken. Daarnaast zijn de kippen super efficiënt, ze leggen meer eieren per jaar en leven een paar maanden langer waardoor hun impact t.o.v. bruine eieren gunstig beïnvloedt wordt. Fun fact: aan de kleur van de lellen kun je zien wat voor kleur eieren ze leggen. Heeft een kip witte oorlellen? Dan legt ie witte eieren. Het heeft dus niets te maken met de kleur van de kip 😉


“Als we alleen nog witte eieren zouden eten, zou dat een aantoonbare CO2-impact hebben.”

Radar AvroTros

‘Supermarkt maakt er een beetje misbruik van’

Tsja, de marketing machine heeft goed gewerkt en supermarkten gaan graag mee in onze waanideëen. We geloven dat bruine eieren beter zijn en daarom liggen deze hoger én hebben ze een hogere prijs. Wij associeren bruin met milieuvriendelijk, terwijl het tegenovergestelde waar is. Wit is beter voor het milieu! Dus, laten we als consumenten de supermarkten stimuleren om wit hoger te leggen. Hoe? Door als je eieren koopt witte eieren te kopen. En, daarmee bespaar je ook nog eens geld. Was elke duurzamere keus maar zo makkelijk!

Toch even nieuwsgierig: kunnen we veel CO2 verlagen via eieren?

Indien men in België zou overschakelen op witte eieren, zou dit volgens de Factcheckers de CO2-uitstoot kunnen verlagen met 8868 ton. Helaas kan ik van Nederland niet zulke duidelijke cijfers vinden. Er is helaas geen vergelijking gemaakt met geheel geen eieren meer eten: die impact zou nog veel groter zijn.
In een onderzoek gepubliceerd in Science, zien we dat voor 100 gram ei-eiwitten 4,2 kg CO2en 5,7 m².jaar wordt uitgestoten. Voor peulvruchten, erwten en tofu varieert dit van 0,4-2,0 kg CO2en 2,2-3,4 m².jaar! Erwten stoten zo’n 10 keer minder CO2uit dan eieren. Het beste voor het milieu is dan ook om geheel geen eieren meer te eten óf eigen eitjes van scharrelkipjes bij je huis te eten (die je je eigen restjes geeft als voedsel).