Susanne doorbreekt het taboe van urineverlies

Susanne Marston nam drie jaar jaar geleden de stoere en gewaagde beslissing om een sport- en lifestyle merk voor vrouwen op te bouwen. Haar doel? De problemen die vrouwen bij sporten tegenkomen bespreekbaar maken én ze oplossen. Want ongemakken zoals urineverlies komen bij meer vrouwen voor dan je denkt. Wij vroegen Susanne het hemd van het lijf over duurzaamheid en haar merk Runes Movement. Lees snel verder voor het inspirerende verhaal, tips én voorbeelden van haar oplossingen.

Laten we met de basis beginnen: wie ben je en wat doe je?

Ik ben Susanne Marston en ben Deens, geboren en opgegroeid in Duitsland. Nu woon ik in Nederland. Ik ben getrouwd met een Schot, die toen ik hem ontmoette ski-instructeur en safari gids was in Chamomix, Frankrijk en Botswana. Samen hebben we twee dochters.

In Duitsland studeerde ik rechten en begon ik mijn carrière bij een firma waar ik later ook partner werd. We verhuisden naar London waar ik voor General Motors aan de slag ging. Na vijf jaar accepteerde ik een positie als Algemene Raadgever voor de regio Europa, het Midden Oosten en Afrika voor een groot Amerikaans bedrijf genaamd Eaton. Voor die functie verhuisden we naar het gebied rond Genève in Zwitersland, waar we acht jaar woonden. Maar, mijn ambitie was nog groter: ik wou bestuurslid worden en kreeg deze kans bij een van ’s werelds belangrijkste haven terminal operators, gevestigd in Den Haag.

Na vijf jaar nam ik de gewaagde beslissing om mijn eigen ambitie te onderzoeken als ondernemer en ben ik gestart met Runes Movement, een sportkleding- en lifestyle merk voor vrouwen.

Susanne Marston

Wat frustreert je het meeste aan de huidige status van onze wereld en maatschappij?

Het open en verborgen gebrek aan respect voor vrouwen. Ik vind het onacceptabel dat in de huidige tijd vrouwen nog steeds geen gelijke banen kansen hebben en nog steeds te maken hebben met dubbele standaarden. Het resultaat is dat weinig vrouwen een topfunctie hebben en ze minder betaald krijgen. En nog erger: geweld tegen en exploitatie van vrouwen lijkt nog steeds niet minder te worden. Bron van dit alles is de taal waarmee we over vrouwen praten: het beoordelen van sterke en onafhankelijke vrouwen. Of, echt schandelijk: het suggereren dat vrouwelijke slachtoffers het hebben uitgelokt. Voor vrouwen van kleur is dit nog erger.

Ik wijs niet vingers naar mannen in het algemeen. Ik ken veel mannen die mannen en vrouwen gelijkwaardig respecteren en ik ken ook vrouwen die andere vrouwen juist helemaal niet respectvol benaderen of helpen om het gelijk te trekken. Het komt allemaal op hetzelfde neer: we hebben meer respect voor vrouwen nodig.

Hoe ga je hier mee om en welke stappen zet je hier zelf in?

Ik ben altijd de broodwinner geweest in onze familie, een grote verantwoordelijkheid. De sleutel om hier mee om te gaan was een balans tussen mentaal en fysiek welzijn en voor mij had sport hier een groot aandeel in. Het was meer dan gewoon bewegen en mijn gewicht op orde houden: het was een uur waarin ik niet over werk of privé problemen hoefde na te denken. Tijdens een work-out is het mijzelf en de oefeningen, de gewichten, het verbranden van calorieën of gewoon proberen om elegant de workout te overleven. Het is een uur in een ander universum waarin ik mijn perspectief een reset kan geven. Na een goede workout lijken de problemen allemaal een stuk kleiner en meer behapbaar.

Urineverlies bij sporten

Als iets tussen mij en mijn workout staat frustreert dat me, zeker als het zoiets kleins en vermijdelijks is als irritante kleding, zoals ondergoed dat niet lekker zit of afzakkende leggings. Het ergste is dat sommige oefeningen zorgden voor urineverlies, zoals bijv. zware squats, pull-ups of touwtje springen. Tijdens zo’n moment voel je schaamte en kon ik alleen maar denken aan de workout zo snel mogelijk afmaken en naar huis snellen. En, dat betekende natuurlijk ook dat ik na de work-out niet dat tevreden gevoel had waarin ik mentaal me beter voelde.

Omdat ik nog nooit gehoord had over dit probleem ging ik er vanuit dat het een individueel probleem was. Na mijn zwangerschappen had ik de Kegel oefeningen die je aangeraden worden genegeerd. Artikelen die ik er over las beweerden dat het urineverlies kwam door ouder worden, bevalling, te zwaar zijn of een gebrek aan fitness. Maar toen ik artikelen vond over professionele atleten die urineverlies hadden was ik oprecht geschokt. Ik ging medische papers lezen en kwam erachter dat in tot wel 80% van de gevallen van jonge elite atleten (afhankelijk van welke sport) urineverlies voor komt. Dus waarom voelde ik me dan zo beschaamd en in verlegenheid gebracht?

Ik bracht het onderwerp op bij sportieve vrienden en kwam erachter dat het inderdaad zo was dat een meerderheid van vrouwen het herkende. Ik realiseerde me dat we te maken hebben met een taboe.

Dit was het punt waarop ik verontwaardiging voelde tegenover sportmerken. Waarom is hier niet iets tegen gedaan? Waar is in de sport-industrie het respect voor vrouwen? Het lijkt alsof grote merken gewoon mannenkleding pakken, dat verkleinen en roze maken en de prijs verdubbelen. Waar is het sportmerk dat begint met het onderzoeken van de vrouwelijke fysiologie en daar oplossingen voor zoekt? Urineverlies, doorschijnende leggings, te los ondergoed, de pijn van uit een bezweette sportbeha proberen te komen… Wie steunt in het ondersteunen van vrouwen die sporten (en begrijpt onze pijn)?

Slip tegen urineverlies
Runes Movement slip helpt bij urineverlies

Wanneer besloot je iets te doen met deze frustratie?

Ik heb een rijke en interessante carrière gehad en kan een boek schrijven over alle exotische plekken en bizarre situaties waarin ik beland ben. Maar, een paar jaar geleden begon het te kriebelen dat ik zo hard aan het werk was, weg van mijn man en kinderen, puur zodat een paar aandeelhouders wat meer euro’s in dividend zouden krijgen. Toen ik een kwestie over ethiek tegenkwam in het bedrijf waar ik werkte besloot ik dat ik een meer betekenisvol leven wou en dat ik vrouwen wil helpen.

Op Internationale Vrouwendag hebben we ons vrouwen sportmerk Runes Movement gelanceerd. Ons belangrijkste product is absorberende ondergoed, om om te gaan met urine-verlies. We hebben ook regulier sportondergoed waarmee je minder last heb van zweet in je kruis and we zijn trots op onze ondoorzichtige leggings. Op dagen dat we ons wat meer opgeblazen voelen zijn we erg blij met onze losser zittende sportbroek!

Hoe zijn de reacties?

Erg interessant! Ik weet niet waarom maar het verbaasde me hoe begripvol mannen waren. Er waren er weinig die ooit van het probleem gehoord hadden, de meeste waren verbaasd dat het zo veel voorkomt. Ze vonden het moeilijk te begrijpen waarom dit zo’n taboe onder vrouwen is. De reacties van vrouwen was gemixt: een enkeling had nog nooit van het probleem gehoord, sommige waren verbaasd over hoeveel het voor komt.

Uit alle discussies kan ik alleen maar concluderen dat urineverlies voor vrouwen zo’n schaamte geeft omdat wij in ons hoofd het associeren met iets waar we onzeker over zijn. Voor mij persoonlijk is dat het gevoel dat ik oud ben, voor een ander dat ze niet fit is en een ander kan geconfronteerd worden met onzekerheid over gewicht. Dat is waarom het zo belangrijk is om dit verhaal te vertellen. En om te laten weten dat ook professionele atleten (die vaak jong, kinderloos en fit zijn) hier last van hebben als ze tot het uiterste gaan in hun sport. Het betekent dat urineverlies gewoon een gevolg is van hoe vrouwen gebouwd zijn. Punt.

Ik hoop echt dat andere merken ook met deze kwestie aan de slag gaan en dat we het taboe kunnen doorbreken. Dat we vrouwen kunnen helpen om zich beter over zichzelf te voelen. Ik twijfel helaas wel of dit op korte termijn zal gebeuren, kijkende naar hoe lang het duurde voor andere problemen zoals verschillende lichaamstypes en menstruatieproblemen opgepakt zijn.

Fantastisch wat je doet om vrouwen te versterken! Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik raak geïnspireerd door mensen die pionieren en de moed en het doorzettingsvermogen hebben om het pad te bewandelen waar ze in geloven. Als advocaat was ik geïnspireerd door Ruth Bader Ginsberg, een van de eerste vrouwelijke rechters in het US Hooggerechtshof. Zij gebruikte haar positie om de rechten van vrouwen te versterken!

Onder atleten raak ik geïnspireerd door mensen als Billie Jean King, een fantastische tennis-speler die haar beroemdheid gebruikte om gender-ongelijkheid aan te kaarten en vocht voor respect voor vrouwelijke atleten en gelijkwaardige beloning.

Als een echte Deense hou ik natuurlijk van Scandinavische thrillers (boek of film). Ik hou van verhalen waarin de hoofdpersoon niet in het stramien van de maatschappij past en die zijn eigen pad zoekt, en daarin voor anderen ook een verschil maakt. Zo vind ik bijv. films als ‘Miss Sloane’ met Jessica Chastain heerlijk: het motiveert me om me minder druk te maken over wat anderen over me denken. Boekenserie ‘No 1 Ladies Detective Agency’ van Alexander McCall Smith leerde me de schoonheid van de juiste morele keuzes and hoe je vrijgevigheid en humor kunt gebruiken in moeilijke en/of vijandige situaties.

Runes Movement active wear

Wat is je droom voor Runes Movement?

Zoals genoemd is sport een belangrijke factor in mijn leven. Ik geloof dat het niet alleen essentieel is voor een gezond lijf, maar ook voor je mentale balans en zelfvertrouwen. Mijn droom is dat Runes Movement voor elke vrouw haar go-to brand zal worden en dat we veel vrouwen kunnen ondersteunen. We beginnen met dingen die we zelf ervaren en spreken met een hoop vrouwelijke atleten voor input. Dat is waarom we nu begonnen zijn aan een gemakkelijke aan/uit beha dat een einde zal maken aan het nare gevoel van uit je zwetende beha proberen te komen. Zo zijn er nog veel meer plannen voor de toekomst.

Hoe zit het met duurzaamheid bij Runes Movement?

Kleding is een van de meest vervuilende industrieën dus je kan je inderdaad afvragen waarom we nog een sportmerk nodig hebben. Wij geloven dat een merk alleen een bestaansrecht heeft als het uniek is en tegemoet komt aan een vraag. En, als de producten geproduceerd zijn met zo min mogelijk impact op het milieu.

Wij gebruiken enkel materialen die recyclebaar, al gerecycled of biologisch afbreekbaar zijn. We kiezen voor hoge kwaliteit stoffen die veel wasjes kunnen overleven. In de ontwerpen kiezen we voor lage afval kniptechnieken zodat er zo min mogelijk stof verloren gaat.

Om onze CO2-voetafdruk te minimaliseren gebruiken we enkel stoffen uit Europa en produceren we in Portugal. Hierdoor kiezen we voor een locatie waar werk standaarden op het hoogste niveau zijn en kunnen we de mannen en vrouwen (managers en het meerendeel van ons personeel is vrouw) in onze fabriek een fijne werkplek geven.

Welke simpele duurzame stap vind jij dat iedereen zou moeten zetten?

Als ik maar één ding mag kiezen zou ik adviseren om kwaliteitsproducten te kopen, die lokaal geproduceerd zijn. Goederen kopen uit Azië of Amerika komen met enorme milieuvriendelijke kosten en er is bijna nooit een goede reden (naast goedkoop – maar dat vind ik geen goede reden) om het zo te doen. Door lokaal geproduceerd te kopen steun je je eigen economie en lokale bedrijven, en dus werkgelegenheid. Het voelt als een kleine verandering, maar het heeft een groot effect!

Wat zijn jouw favoriete Goed voor de Wereld producten?

Ik wil graag Yoni noemen, omdat die de intieme zorg-industrie uitdagen om zonder chemische materialen te werken. Patagonia is een rolmodel betreft duurzaamheid in mode, hopelijk volgen andere merken dat voorbeeld. Pukka Herbs wil ik noemen omdat ze hun duurzame stappen steeds blijven verbreden tot op detail, van organische touwtjes tot biologisch afbreekbare theezakjes.

Runes Movement slips in de review

Wij mochten de absorberende sportslips van Runes Movement in de praktijk testen en deden dit o.a. tijdens krachttraining. Aan het begin moesten we even wennen aan hoe hoog en strak het broekje zit, maar tijdens het sporten beviel het heerlijk. Eventueel verlies wordt opgevangen, zweet wordt goed geabsorbeerd en het broekje blijft steady zitten tijdens je workout. Heerlijk, geen gesjor met broekjes en elastieken. Ook tijdens een meer springende workout zoals Body Attack ging het zonder problemen en bleef de slip goed zitten. Een positieve test!