Tips om milieuvriendelijk te schilderen

Milieuvriendelijk schilderen

Als milieubewuste huiseigenaar wil je natuurlijk graag weten wat de invloed van het schilderen van je huis is op het milieu. Hoe groot is de schade voor de omgeving? Of valt het eigenlijk wel mee hoeveel milieuschade er optreedt tijdens het schilderen van je huis? En om het concreet te maken: wat kun je zelf doen om de milieubelasting van het schilderen zo laag mogelijk te houden?

Is schilderen schadelijk voor het milieu?

Het meest schadelijk aan schilderen, of dat nu schilderwerk buiten of het verven van een dakkapel is, is niet het schilderen zelf. Je kunt gerust schilderen zonder je schuldig te voelen over milieuvervuiling, zeker omdat verf bijvoorbeeld bij hout de milieubelasting vermindert omdat het de levensduur ervan verlengt – top dus!

Is schilderen en het gebruik van verf dan helemaal onschuldig? Nee, dat niet. Met name het productieproces van de verf én het vervoer ervan richting bedrijven en consumenten levert milieuvervuiling op. De productie vereist immers veel grondstoffen en chemische verbindingen, terwijl het vervoer leidt tot een extra hoge CO2-uitstoot.

Tips om milieuvriendelijk te schilderen

  1. Kies voor milieuvriendelijk gecertificeerde verfsoorten. Koop bijvoorbeeld verf met keurmerken als het Europees Ecolabel en het label NaturePlus. Deze verf bevat minder pigment en minder schadelijke stoffen, zoals VOS (Vluchtige Organische Stoffen), zware metalen of chemische verbindingen. Ook zijn er verschillende duurzame verfsoorten zoals kalkverf, lijnolieverf of verf van fairf. Soms zijn deze wat prijziger, maar ze zijn ook kwalitatiever. Bij verf is goedkoop duurkoop, ga dus liever voor kwaliteit. Dat scheelt in veel gevallen ook nog eens een hoop moeite.
  2. Of je nu een dakkapel, kozijnen of de hele buitenmuur gaat verven, het is belangrijk dat je eerst een goede grondlaag aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en daardoor hoef je minder vaak je schilderwerk bij te werken. Ook voorkom je zo dat de verf gaat bladderen, wat ook weer scheelt.
  3. Spoel gebruikte kwasten en lege verfblikken niet af onder de kraan. Doe je dit wel, dan komen er schadelijke stoffen in het oppervlaktewater. Schraap daarom voordat je begint met schoonmaken eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten af.
  4. Ten slotte nog een laatste tip: werk kleine schade en krasjes direct bij met een klein beetje verf. De levensduur van het schilderwerk wordt zo tegen minimale kosten extra verlengd. Daardoor is schilderen minder vaak nodig en spaar je het milieu!

NB: Dit is een gesponsord artikel. Het is herschreven door het team van Goed voor de Wereld om zo relevant mogelijk te zijn voor jou als bezoeker.