Kijktip – Don’t Look Up: een kritische blik op ons (zelf)leiderschap

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jennifer Lawrence en Cate Blanchett schitteren in de nieuwste Netflix-hit: Don’t Look Up. Wetenschappers ontdekken een enorme komeet die de aarde binnen zes maanden zal vernietigen. Hoewel ze op audiëntie bij de president mogen krijgen en veel media-aandacht weten te ontvangen krijgen ze maar geen actie voor elkaar. Er gebeurd niets: de mensheid blijft doen wat ze altijd deed. Tijdens het kijken zullen de parallellen met de klimaatcrisis je zeker opvallen en juist dat maakt deze film zo sterk.

Getergde Leonardo

Leonardo DiCaprio speelt Randall Mindy, de astronoom die Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) begeleidt. Zij doet de ontdekking van de komeet, die ook naar haar vernoemd worden. Vervolgens gaan ze naar de president, een fantastische rol van Meryl Streep – die een vrouwelijke Trump tracht neer te zetten. Leonardo speelt de nerveuze en getergde wetenschapper die teveel in termen spreekt en moeilijk uit z’n woorden komt. In de rest van de film zien we hem ontwikkelen en ook dat is een feest der herkenning.

Klimaatcrisis

Bijzonder is de scene op het einde, waarin de aanhangers van de president massaal exclameren om niet omhoog te kijken, hence de titel Don’t Look Up. Hoewel het duidelijk is dat er een probleem is (je ziet de komeet in de lucht), blijven ze hun kop in het zand steken. Herkenbaar?

(zelf)Leiderschap

Welk leiderschap willen we? Hoe sta je er zelf in? Kunnen en moeten we niet meer doen? Een mooi moment om jezelf en de maatschappij weer eens dit soort vragen te stellen. Want, die komeet komt onze kant op. Houden we hem tegen?