Hotspots in Enschede: duurzaam én leuk!

Enschede, de grootste stad van Overijssel en thuisbasis van FC Twente en de Grolsch brouwerij. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit écht fan geweest ben van deze stad met de harde mix tussen oud en nieuw, maar… sinds mijn laatste tripje ben ik toch wel enthousiaster geworden. Ik ging op zoek naar de leukste duurzame en eco-vriendelijke plekjes in Enschede en kan met vreugde zeggen: die zijn er zeker!

WAAR Enschede

Als ik in een nieuwe stad ben kan ik het niet laten om even de WAAR winkel op te zoeken, en ook in Enschede is deze de moeite waard. Ik ontmoet er een jonge enthousiaste ondernemer die met veel liefde uitleg geeft over zijn producten. De producten zijn allemaal op de een of andere manier duurzaam geproduceerd: ecologisch, recycled, biologisch, fairtrade of gemaakt in sociale werkplaatsen. Alles met een goed verhaal dus!

WAAR Enschede: Langestraat 19a

Stoet

Bij een dagje uit hoort een fijne plek om even tot rust te komen. In Enschede zit je dan goed bij Stoet! Gezonde sappen, fijne chai, Lemonaid & Charitea: een lekker drankje is zo gevonden. Maar, ook voor een hapje zit je goed – de keuze is reuze (en ja – er zijn ook vegan opties)!

Stoet: Pijpenstraat 15

Concordia

Wat is dit een gave plek! Aan het begin van Concordia vind je een toffe winkel met met lokale, bewuste en bovenal verrassende cadeaus en producten. Maar, er is meer: Concordia toont verschillende (gratis) exposities van bewezen talenten en jonge kunstenaars. Op het moment dat ik ze bezocht was met name de expositie op de begane grond indrukwekkend: de teksten waren spot-on en helpen je aan nieuwe perspectieven. En, Concordia organiseert ook nog eens fijne workshops én heeft een kunstuitleen. Must-visit dus!

Concordia beeldende kunst: Langestraat 56

Tweedehands kleding: Koopjeshuis Mago

Voor de liefhebbers van tweedehands kleding is koopjeshuis Mago de moeite van het bezoeken waard. Een ruime winkel met veel keuze en zachte prijsjes!

Koopjeshuis Mago: de Heurne 55

Op de wishlist: het Paradijs

Hier ben ik helaas niet geweest omdat het niet open was (boe!), maar… toch wil ik het noemen: het Paradijs. Deze plek ziet er op de foto’s heel bijzonder uit en de inrichting is gedaan met hergebruikt- en restmateriaal. In de keuken maken ze alles met zoveel mogelijk fairtrade en biologische producten én met veel vegan mogelijkheden en variaties. Lijkt mij een mooie tip om deze guide mee af te sluiten dus ;)!

het Paradijs: Nicolaas Beetsstraat 48