Planten in huis!

Groen, groener, groenst! Wij krijgen er geen genoeg van om de natuur in huis te halen. En, hoe leuk is het dat je je groene vriendjes kunt stekken om ze te vermeerderen? Helaas lukt het niet iedereen om planten goed en wel in leven te houden, daarom geven wij vandaag onze beste tips over de verzorging van kamerplanten!

Tip 1: zet je planten in het licht

Geef – over het algemeen – planten een plaats waar ze zoveel mogelijk van het daglicht kunnen genieten. Zeker in de winter is wat afstand van de vensterbank vaak te donker voor de plantjes. Je kunt dus beter – zeker in de winter – je favoriete planten in de vensterbank plaatsen.

Maar, een plaats in het licht betekent niet dat alle kamerplanten ’s zomers in de felle zon mogen staan. Een Hibiscus kan het bijv. wel aan, terwijl een Gatenplant (Monstera) de felle zon minder leuk vindt en liever in de schaduw staat. Zo kan een Gatenplant zich zelfs in een badkamer bijv. prima redden!

Mijn mandarijnenplant is dol op licht.

Tip 2: verplanten

De aarde in een bloempot gaat op den duur achteruit. Daarom is het nodig om soms nieuwe aarde te geven. Gebruik daarvoor geen aarde uit de tuin, maar koop goede bloemistenaarde/potgrond. Deze is luchtiger en voedzamer en geeft daarmee de plant meer kans om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Verpot de planten over het algemeen in het voorjaar (al kunnen sommige ook in het najaar prima) en verwijder de oude aarde zeer voorzichtig, zodat de wortels niet beschadigen.

Plantenasiel Maastricht

Tip 3: schoonmaken

Planten ademen. Als er veel stof op de bladeren ligt is dat ademen moeilijker voor ze. Planten met grote gladde bladeren, zoals een Ficus, moet je dus geregeld even schoonmaken met lauw water. Vergeet dan ook niet de onderzijde van de bladeren en droog het niet af, maar laat het vocht er op. Planten met kleine bladeren maak je schoon door te sproeien. En, bonustip: spuit bloeiende planten niet af, dat kan ze beschadigen.

Plantenasiel

Is het, ondanks je goede zorgen en de tips, toch niet gelukt om je plant te redden of goed en wel te laten overleven? Kijk dan of er in je buurt een plantenasiel is! Hier kun je je verlepte plant brengen en in ruil daarvoor weer een opgelapte plant meenemen. Super, toch?

Een vriendin van me heeft deze beauty geadopteerd uit het plantenasiel.