Tencel: de redder van de kledingindustrie?

Foto Zeeland Top door WatMooi

Steeds vaker zien we het voorbij komen: Tencel. Volgens sommigen dé duurzame redder van de kledingindustrie (en naar horen zeggen ook nog eens heerlijk in gebruik), terwijl anderen er kritischer op zijn. Daarom onderzoeken wij vandaag: wat is het Tencel eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En, wij zullen het zelf in de praktijk testen met de unieke GenerationS longsleeve!

Wat is het eigenlijk?

Tencel is een merknaam van de Oostenrijkse Lenzing Group voor de natuurlijke vezel die ook wel Lyocell genoemd wordt. Grondstof hiervoor is de Eucalyptusboom. De Lenzing Group haalt voor Tencel het hout enkel uit duurzaam beheerde bossen. Eucalyptus is duurzamer dan katoen: de bomen gebruiken 80% minder water en er zijn minder meststoffen en pesticiden nodig voor de groei.

Maar goed: Lyocell is dus een vezel, gemaakt uit houtpulp van de Eucalyptusboom. Dat werkt als volgt: na de kap van de bomen worden de basten verwijderd en de kale stammen in kleine stukjes gehakt. Die snippers gaan (normaliter, zoals bij viscose) een bak in om chemische behandelingen te ondergaan. In het geval van Tencel is dit proces sterk verbeterd door een herbruikbaar oplosmiddel te gebruiken, een stuk beter voor de wereld dus. En, bonuspunten: vezels dienen altijd gebleekt te worden, maar Tencel heeft hiervoor een volledig chloorvrij proces ontwikkeld, dat zelfs de Europese Prijs voor het Milieu heeft gekregen! De Tencel vezel is dan ook volledig biologisch afbreekbaar.

Een vergelijking met powerplant bamboe wordt nog wel eens gemaakt en vaak komt Tencel als winnaar uit de bus. Dit komt mede doordat de Lenzing Group de productie goed en transparant geregeld heeft met een zogenoemde closed loop production waardoor 99,5% van het water hergebruikt wordt. Lees een hele vergelijking van de stoffen (en andere duurzame alternatieven) op Greenstory (let op: Engels).

Bijzonder aan deze stof is dat het nat erg stug is maar droog transformeert naar zacht, sterk en soepel.

Fun fact: Koalabeertjes eten enkel Eucalyptus, maar hier kunnen ze eigenlijk helemaal niet tegen: ze zijn er haast een beetje allergisch voor. Door hun leven heen ontwikkelen ze antistoffen om het te kunnen eten en moeders geven deze antistoffen door aan hun kinderen door ze hun eigen uitwerpselen te eten te geven.

De voordelen van Tencel

• De stof ademt en droogt snel
• Het is volledig plantaardig: helemaal natuurlijk én vegan dus
• Milieuvriendelijk én duurzaam: Beter dan alternatieven zoals katoen en viscose.
• Door de ademende eigenschappen ventileert deze stof goed: in de zomer is het koel en in de winter warm.
• Het absorbeert veel water
• Het is heel sterk
• Chloorvrij gebleekt

De nadelen

• Kreuken (net zoals linnen), maar… het kreukt minder als viscose.
• Niet gemakkelijk om vlekken er uit te halen, soms kan er verkleuring optreden
• Het proces om het harde hout om te zetten naar vezel heeft een negatieve impact: er wordt veel water en energie verbruikt. Maar, in vergelijking met anderen is Tencel hier, vanwege het closed loop systeem, sterk in. Toch blijft dit een klein nadeel, wat ons betreft.
• Bossen groeien niet zo snel aan als ze gekapt worden, zelfs als de bossen duurzaam beheerd worden.

Tencel in de test: GenerationS longsleeve

Van de fijne duurzame webshop Watmooi (aanrader!) kregen wij een prachtig Tencel product om te testen: de GenerationS longsleeve. Het idee achter de longsleeve is dat je deze aan de volgende generatie kunt doorgeven: hoe tof is dat?!

Onze eerste indruk is bijzonder goed: het Tencel shirt voelt echt heerlijk! De stof is superzacht op de huid en voelt koel en luchtig zonder te fris te zijn. Ook tijdens lange intensieve wandelingen zijn we bijzonder verrast: het wordt niet plakkerig of zweterig (ken je dat gevangen gevoel wat je soms kunt hebben in bepaalde kleren?) en ademt goed door. Het bijzondere is dat het niet te koud en niet te warm blijft: alsof het met je meedenkt. Normaliter zijn we vrij kritisch maar in dit geval kunnen we niet anders zeggen dan: top, aanrader!

Foto door: studio van beusekom

De GenerationS longsleeve

De longsleeve GenerationS van watMooi is gemaakt van duurzame Tencel dat vele jaren meegaat. Op het shirt zelf zie je de Zeeuwse knoop, een iconisch sierraad wat ook van generatie op generatie wordt doorgegeven. Mooi symbolisch dus als tegenhanger van onze wegwerpmaatschappij!

De longsleeve is ontworpen door Rianne de Witte en is handgemaakt in Breda, waar vluchtelingen uit Syrië werken die voorheen kleermaker waren. Deze kennis kan nu weer ingezet worden: fijn voor de mensen én fijn voor het product! De gehele productie is in Nederland dus de voetafdruk is zo klein mogelijk.

Fast Fashion is iets waar ik me heel erg boos over kan maken. Koop liever iets goeds, iets dat tijdloos is.

Joke Bom, eigenaar watMooi

Conclusie

Als Goed voor de Wereld zijn wij hard tegen fast fashion en kopen we eigenlijk überhaupt bijna geen nieuwe producten meer. Er is zo veel kleding in omloop en tweedehands is er zo veel leuks dat we meestal daar voor gaan. Maar, als we dan toch wat nieuws kopen gaan wij vanaf nu voor Tencel: wat een fantastisch product!

De Lenzing Group is een lichtend voorbeeld van hoe je het verschil kunt maken door je productie transparant en in closed loop te maken. Hun Tencel is het bewijs dat we met technologie een fantastisch verschil kunnen maken om de impact op de natuur te verkleinen. Kiezen voor Tencel is een milieubewuste keuze en hiermee doe je Goed voor de Wereld.

En dan hebben we het nog niet eens over het belangrijkste voordeel: het is niet alleen Goed voor de Wereld, maar ook nog eens ontzettend fijn voor ons als consument. Tencel is zacht, sterk, ademend en heerlijk in gebruik: met recht een aanrader!