DIY haarmasker van kokosolie

Eens in de zoveel tijd heeft je haar wat extra’s nodig en dan is een haarmasker de perfecte oplossing. Maar, haarmaskers uit de winkel zijn vaak duur, bevatten onnodige ingrediënten en zijn niet de meest duurzame oplossing. Daarom deel ik vandaag mijn gouden tip voor een budget DIY haarmasker, gemaakt van kokosolie!

DIY budget haarmasker

Voor dit haarmasker is eigenlijk maar één ingrediënt essentieel: kokosolie. Doe een paar eetlepels kokosolie in een bakje of pannetje en warm het op. Check even of de temperatuur goed te doen is en smeer vervolgens de olie in je haar en masseer het lekker in. Doe vervolgens een verhitte handdoek, keukenfolie of een badmuts over je haar, dit zorgt ervoor dat de olie extra goed wordt opgenomen en voorkomt dat de olie uit je haren druipt. Laat het masker een halfuur tot een uur intrekken. Daarna spoel je het uit en kun je ervaren hoe zacht je haar geworden is!

Let op: het is wel belangrijk écht goed uit te spoelen, anders blijft je haar wat vettig.

Kokosolie: een DIY wondermiddel

Wat velen niet weten is dat kokosolie niet alleen goed is voor je haren, dit wondermiddel kan in heel veel doe het zelf cosmetica gebruikt worden!

Zo kun je er bijvoorbeeld deodorant, tandpasta én bodylotion van maken! Voor precieze recepten hiervan verwijs ik je graag door naar het fantastische boek Culinaire Cosmetica van Susette Brabander, waar we al eerder dit heerlijke recept voor een zelfgemaakt en natuurlijk gezichtsmasker uit deelden.

Waar koop je kokosolie?

We willen natuurlijk geen negatieve impact hebben met onze aankoop, echter: helaas is niet alle kokosolie goed geteeld. Daarom adviseer ik om fairtrade kokosolie te kopen: deze is milieuvriendelijk geteeld tegen een eerlijke prijs en wordt gecontroleerd door een onafhankelijk instantie. Een ander goed alternatief is de kokosolie van Aman Prana, een biologische en koudgeperste variant.

Kokosolie is in de meeste winkels te vinden, voor goede fairtrade varianten verwijs ik graag naar EkoPlaza of Holland & Barret.

Succes & geniet van je heerlijke masker!

Tip: wil je meer weten over de productie van kokosolie? Collegablogger Monique schreef een fantastische longread genaamd ‘De echte verhalen achter kokosolie‘.