3 praktische initiatieven voor meer vrijheid

vrijheid - bevrijding

Vandaag vieren we de vrijheid. En, net zoals vele anderen, sta ik er dan ook bij stil hoeveel geluk wij hebben. Wij wonen in een goed land, met een stabiele munt en regering, internet & pers-vrijheid én academische en seksuele vrijheid. Helaas heeft niet iedereen deze mazzel: in veel landen zitten er behoorlijke restricties op de vrijheid. Tijd voor verandering. Hier zijn drie concrete initiatieven waar jij aan kunt bijdragen: geef de vrijheid door!

Help een vluchteling

Het lijkt wel alsof de laatste jaren de vrijheid meer dan ooit onder druk staat. Het aantal vluchtelingen is ongekend en hun lot is helaas weinig rooskleurig. Het probleem is zo groot geworden dat het niet meer te behappen is. Om het in cijfers te plaatsen: ruim 65 miljoen mensen zijn op de vlucht. Dat is bijna vier keer het aantal inwoners van Nederland! Maar: we kunnen wél wat doen! Stichting Vluchteling zet zich in voor deze mensen met bijv. de Nacht van de Vluchteling op 15 en 16 juni a.s. Loop mee of doneer & help de vluchtelingen! 

Wakibi – economische vrijheid

Simpel maar doeltreffend: dat is wakibi.nl. Op dit platform verstrek je zogenoemde microfinanciering aan ondernemers en particulieren in arme landen. Zo kun je Sonia in Pakistan aan een riksja helpen zodat haar gezin onderhouden kan worden of Mario in Mozambique aan bouwmaterialen helpen. Leningen gaan in staffels van €25 en met zo’n klein bedrag kun je al een enorm verschil maken. Ook goed om te weten: ik doneer zelf al zo’n vijf jaar en heb tot nu al mijn (mini)leningen netjes terugbetaald gekregen.

Zet je handtekening voor vrijheid

Er zijn genoeg instellingen die om je handtekening vragen, maar bij Avaaz kun je zien dat er echt wat mee gebeurd. Zo is er in 2012 een grote handtekeningenactie geweest voor internetvrijheid en de respons was overweldigend. In Amerika is een omstreden wet hierover tegengehouden dankzij de bijna 3 miljoen handtekeningen die Avaaz presenteerde. En toen het Europees Parlement stilletjes ACTA er door heen probeerde te drukken tekenden wederom bijna 3 miljoen leden de petitie. De wet werd bijna unaniem verworpen en in een persbericht benoemde het Europees Parlement de cruciale rol die de Avaaz-beweging daarin heeft gespeeld. Kortom: een handtekening kan zeker een verschil maken!