Ga deze zomer eens voor een Fast Fashion dieet!

Wist je dat de kledingindustrie de op één na meest vervuilende industrie is? De prijs van fast fashion is misschien aantrekkelijk, maar de manier waarop fast fashion wordt geproduceerd is dat zeker niet. Wat maakt deze industrie dan zo slecht voor de wereld? En misschien wel nog belangrijker, hoe stoppen we dit of doen we hier in ieder geval zelf niet meer aan mee? Wij geven uitleg en tips!

Fast fashion: een groeiend probleem

Per jaar worden ongeveer 100 miljard kledingstukken verkocht. In vergelijking met 2006 is dat een stijging van 50%! Helaas is dit voor een heel groot deel te wijten aan de komst van fast fashion.

Je zou denken dat iedereen meer bewuster aan het leven is. We weten (gelukkig) allemaal dat er klimaatverandering gaande is en de poolkappen aan het smelten zijn. We eten groener, leven groener en reizen bewuster. Dat er bij het maken van fast fashion zoveel vervuiling komt kijken is iets wat veel mensen misschien niet meteen zien. Daar moeten we meer bij stil staan. De CO2-uitstoot van de textielsector is namelijk groter dan die van de scheepvaart en luchtvaartindustrie bij elkaar!

De vervuiling begint al bij het begin van het maken van fast fashion. Bij de productie van de materialen en grondstoffen waar de kleding van wordt gemaakt komt al veel vervuiling bij kijken. Hierna wordt de kleding onder bizarre en vervuilende omstandigheden gemaakt en daarna pas de hele wereld over vervoerd. Helaas houdt het hier niet op, want dan worden de kledingstukken ook nog eens vaak na een seizoen of zelfs nog helemaal nieuw weggegooid. En kleding op de afvalhoop zorgt voor nog eens extra CO2 uitstoot… 

Duurzame fashion: vintage

Hoe kunnen we dit oplossen? Wat kun jij doen? Simpel: ga niet voor nieuw, maar voor gebruikt! Kijk bijv. eens bij de kringloop of bij initiatieven zoals Kilo Kilo Vintage. Dit jonge bedrijf zet zich in om iedereen te helpen met hun fast fashion dieet. Ze maken het makkelijk door wekelijks evenementen te organiseren op de leukste locaties. Mocht je niet kunnen wachten op een event, dan kun je ook altijd een van de winkels bezoeken of online shoppen. De kilo’s in vorm van vintage wil je er namelijk wel bij hebben. Want wanneer je vintage koopt, schaadt je het milieu niet extra. Vintage kleding is namelijk al gemaakt en door dit te kopen geef je elk item een tweede, derde of misschien wel vierde leven!

Bespaar 7000 tot 10.000 liter water met een vintage jeans.

10.000 liter water besparen? Ja zeker! Door bijvoorbeeld je jeans vintage te kopen in plaats van een nieuwe bespaar je al gauw een hoop liters water. Een nieuwe spijkerbroek maken kost ongeveer 7000 tot 10.000 liter water. Dit begint al met het verbouwen van katoen wat nodig is voor het maken van de jeans. Dit gebeurt vaak in landen waar weinig tot geen zoet water te krijgen is en dit wel nodig is de katoen te verbouwen. Daarnaast wordt het katoen geverfd, waar nog eens extra water voor nodig is. 

Ga met ons mee op fast fashion dieet en kies voortaan vintage!

Dit artikel is geschreven door een gastauteur, in opdracht van Kilo Kilo Vintage. Wij geven graag mooie merken en initiatieven een podium. Heb je een suggestie of wil je ook een gast-
artikel schrijven? Stuur dan een e-mail naar samen@goedvoordewereld.nl.