Blue Ben: de innovatieve trui van beukenhout!

Ben together trui

Onze kledingkast zit vol met water: gemiddeld wordt hiervoor 250.000 liter per persoon verbruikt. Na de olie-industrie is de mode-industrie de grootste vervuiler ter wereld. Voor slecht één trui,waarvoor ongeveer 300 gram katoen nodig is, wordt vanaf de teelt tot aan de uiteindelijke productie tot 8.000 liter water verbruikt. En dan hebben we het nog niet eens over de vervuiling van het plaatselijke water met kleurstoffen, chemicaliën en pesticiden.

Maar er is goed nieuws: Blue Ben ontwikkelde de eerste fair geproduceerde, biologisch afbreekbare en katoen-vrije sweater van de wereld. Deze bespaart 94% water én met de verkoop wordt waterherstel gefinancierd. Zo levert deze trui netto meer water op dan dat hij kost – dat is nog eens Goed voor de Wereld!  

Water is belangrijker dan kleding!

Label oprichter en directeur Ali Azimi werkte zelf geruime tijd in de fast fashion industrie. Hij kent de keerzijde van de industrie en wilde een compleet nieuw kledingstuk ontwikkelen dat esthetiek met een goed geweten combineert. In 2017 ging hij op zoek naar een bestaand waterbesparend alternatief voor katoen, zonder succes.

Het idee voor Blue Ben was geboren: Samen met zijn team ontwikkelde hij in slechts 18 maanden een kledingstuk dat, in tegenstelling tot een conventionele trui, slechts 220 liter water nodig heeft. Een besparing van meer dan 94%. Daarnaast gebruikt het modemerk 10% van de omzet voor herstel en wederopbouw in de landen die het meest te lijden hebben onder de fast fashion consumptie van westerse kopers. De eerste waterzuiveringsprojecten die op deze manier worden gefinancierd, staan op het punt te starten in Bangladesh.

Bewust geen katoen

Blue Ben heeft bewust besloten om geen katoen te gebruiken. Het wereldwijde waterverbruik voor katoen wordt geschat op meer dan 210 miljard m³. Katoen wordt vooral in regio’s verbouwd waar het drinkwater zeer schaars is. Bovendien wordt wereldwijd 10% van alle pesticiden gebruikt voor de teelt van katoen. Waar het wel van wordt gemaakt? Een innovatieve stof gemaakt van 100% modal (beukenhout), speciaal ontwikkeld door Blue Ben en volledig gesponnen, geweven, geverfd en verwerkt tot truien in Porto, Portugal. En, de gebruikte naaigaren bevatten geen polyester. Blue Ben vervangt zelfs de manchetten – het elastische uiteinde van de mouw – die normaal gesproken bestaan uit elasthaan op oliebasis, door het enige biologisch afbreekbare bio-elastaan ter wereld.

De Better-Sweater made FOR Bangladesh

In het kader van de oprichting van Blue Ben hebben Ali en zijn team daarom de NGO “Drip by Drip” opgericht. De organisatie is opgericht om mensen nog meer over “water als grondstof” te informeren en om alternatieven voor de mode-industrie te presenteren. Drip by Drip is actief in regio’s waar drinkwater en grondwater direct door de mode-industrie worden beïnvloed. Dit geldt in het bijzonder voor Bangladesh, waarna de eerste sweater-collectie werd vernoemd. Elke trui is uitgerust met een afneembare patch waarop de coördinaten van het gefinancierde waterproject te vinden zijn.

Help Blue Ben via crowdfunding!

De volgende stap om de visie te realiseren begint met de tweede crowdfunding op Kickstarter, van 6 november tot 5 december. Het financieringsdoel is €20.000. Het geld zal worden gebruikt om nieuwe soorten verf te produceren, verdere composteerbaarheidtests te financieren en nog meer waterzuiveringsprojecten te ondersteunen. Een trui kost tijdens de crowdfunding tussen de 95,- en 125,- euro. Bekijk de crowdfundingcampagne op Kickstarter >

Check de waterstand in je kledingkast!

Met het door Drip by Drip x Blue Ben ontwikkelde “Water Playbook” kun je het waterverbruik van je eigen garderobe berekenen. Probeer het zeker uit en laat je verrassen! Op waterplaybook.net kun je jouw eigen waterverbruik berekenen. Tof!