Waterbesparing – tips en producten om minder water te gebruiken!

Waterbesparing

Op 7 juni 1996 bracht de Tweede Kamer een beleidsplan uit omtrent waterbesparing in kleine bedrijven en vooral bij de mensen thuis. Niets is zo lekker als een lange, warme douche. Maar de impact hiervan is aanzienlijk. Wat kunnen we doen om minder water te verbruiken? Daarom heeft de regering destijds (1996) al besloten dat het waterverbruik in huishoudens in 2020 met 20% zou moeten zijn afgenomen. Om jou te helpen je steentje bij te dragen, geven wij van Goed voor de Wereld daarom graag een aantal tips voor waterbesparende producten.

Minder waterverbruik in de badkamer

Een grote waterbesparing zit natuurlijk in het meest voor de hand liggende: douchen! Persoonlijk ben ik zwaar verslaafd aan douchen. Ik douche voor ik naar m’n kantoor ga en in de avond na het sporten. Je doucht al gauw 40 tot 50 liter weg met een standaard douchekop dus zelf verbruik ik dan al bijna 100 liter per dag!

Een “quick win” is bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop van Grohe. Deze douchekop heeft twee standen: een regenstand en een jet-stand. Die laatste stand heeft niets met vliegtuigen te maken, wel met een masserende straal (lekker!). Grohe maakt hier gebruik van hun EcoJoy® techniek. Hierbij stroomt er maximaal 5,7 liter per minuut door de douchekop. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee.

Wil je het helemaal goed aanpakken? Zet dan een waterbesparend opzetstuk op je badkamerkraan. Het opzetstuk garandeert een mooie, brede straal en maakt gebruik van de Eco Splash® techniek. Let wel op de goede afmetingen of neem een meer universele variant zoals onderstaande:

Waterbesparing in de keuken

Een aantal snelle manieren om water te besparen in de keuken zijn: alleen wassen met een volle vaatwasser. Zet deze vervolgens op de Eco® stand (de meeste vaatwassers hebben deze). Ook kan je keukenkraan worden omgezet in een besparende factor. Installeer bijvoorbeeld een waterbesparende keuken handdouche van Neoperl. Deze metalen sproeikop helpt je niet alleen water besparen, hij is ook nog eens een stuk wendbaarder dan je normale kraan. Goed voor het milieu, de portemonnee en je fysieke arbeid (want eerlijk: hoe leuk is afwassen nou echt?!). En, wij van Goed voor de Wereld vinden de prijs ook nog eens mee vallen: de Neoperl handdouche is te vinden voor rond de 30 euro!

Duurzaam in de tuin

Ook Gardena® is heel bewust bezig met watergebruik- en besparing. Hun prijswinnende product en vlaggenschip in bewustwording is een slimme digitale waterverbruik meter. Deze meter kun je tussen al je Gardena® producten plaatsen, zoals je sproeikop of je sprinklers en direct zien hoeveel liter water je verbruikt hebt. Wist je namelijk dat sproeien van een tuin gemiddeld 500 liter water kost? 500 liter!! Als je dan ook nog een verstelbaar broespistool neemt, kun je ook je tuin economisch- en milieuverantwoord van water voorzien.